Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lesz veled Te drága arany?

Izgalmas időszakot követően az arany kereskedése teljes érdektelenségbe fulladt a nemzetközi árutőzsdén. Azt már több sajtó is lehozta, hogy a jelentős leértékelődés mögött mely tényezők húzódtak meg, azonban már nehezebb kérdés hogy mi fog ezután történni. Mindössze a logikára, és az ortodox gazdasági elméletekre építhetünk.

Ahhoz, hogy az árfolyam érdemben tudjon emelkedni, a világgazdaságon belül szükségeltetne egy magasabb inflációs szint a jelenleginél. Erre azonban kevés esély mutatkozik. Egyre többször halljuk azt, hogy az amerikai jegybank csökkenti, vagy leállítja eddigi eszközvásárlási programját, ezzel pedig a dollár gyengítése is veszélybe kerülhet.

Jelenleg azt láthatjuk, hogy csend honol a nemesfém piacán. Ezt az állapotot könnyen nevezhetjük felhalmozási időszaknak is, ugyanis ha úgy vélekedünk, hogy az arany magához térhet a korábbi sokkból, és újból emelkedhet árfolyama, akkor ez ideális állapotot teremt a folyamatos vásárlásoknak. Erre jó példa India, ugyanis az ázsiai ország áprilisban 7,5 milliárd dollár értékben importált aranyat és ezüstöt, szemben az egy évvel ezelőtti 3,1 milliárd dolláros értékkel.

Emellett érdemes figyelembe vennünk, hogy több országnak is érdeke a magasabb árfolyam, hiszen olyan államok, mint Kína is, jelentős összegeket áldoztak aranytartalékaik növelésére, aminek értéke az elmúlt két hónapban jelentősen erodálódott.

Nem lenne tehát meglepő, ha a mostani vélekedésekkel szemben az USA tovább növelné eszközvásárlási programját. Ezzel érdemben tudná gyengíteni a dollár értékét a devizapiacon, ami a nyersanyagárak emelkedéséhez, ezzel együtt pedig magasabb inflációs szinthez járulna hozzá. Ekkor pedig az arany árfolyama is pozitív korrekcióba kezdhet.

Figyeljünk tehát a nemesfémre, hiszen komoly meglepetésekkel rukkolhat még elő.

 

Ha tetszett cikkünk, nyomjon egy lájkot és kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Tévedések vígjátéka

Szarvas hibák sorozata bonyolította a tegnapi kereskedési napot.

Az egyik ilyen tévedésnek magyar vonatkozása is volt, ugyanis nem sokkal a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése előtt a Bloomberg arról számolt be, hogy irányadó kamatrátánk egy százalékra csökkent. Mivel még a hivatalos döntés előtt álltunk, erősen kételkedtünk a hír valóságában, azonban figyelembe véve, hogy meghatározó hírügynökségről van szó, komoly gyengülés indult be a forint árfolyamában: a hazai fizetőeszköz közel 3 egységgel értékelődött le az euróval szemben.

Kora este az AP hírügynökség twitter oldalát törték fel hackerek. Az ismeretlen csoport arról számolt be, hogy két robbantás is történt a Fehér Házban, aminek során Barack Obama megsérült. Nem sokkal a hír közzététele után az AP és más illetékes szervek hivatalosan cáfolták a hírt.

Mindkét eset drága tévedés/tréfa volt, ugyanis alig pár perc alatt stop megbízások garmadája aktiválódott a piacon. Jogosan tehetjük fel a kérdést: ennek mi volt az értelme és célja?

Mindenesetre a piacok azóta megnyugodtak és minden visszatért a normális kerékvágásba, mindössze pár perc bonyodalmat okozva ezzel a kereskedők számára.

Az viszont, hogy mikor fognak a hírügynökségek nagyobb figyelmet szentelni a biztonsági intézkedésekre, (például hogy ne lehessen feltörni egy twitter fiókot) egyelőre kérdőjeles.  Egy  biztos: a mai nap drága mulatság volt. 

0 Tovább

Fiatalon lett miliomos

Nagy nap volt a hétfői a 17 éves Nick D’Alosio számára, ugyanis az általa 15 évesen megálmodott, és sikerre vitt Summly –t megvásárolja a Yahoo Inc. Az akvizíció részleteiről egyelőre hallgat a két fél, azonban ismerve a terméket, nem lenne meglepő, ha több millió dollár ütné a fiatal fejlesztő markát.

D’Alosio zsenialitása abban rejlett, hogy rájött: az okos telefonok térnyerésével egy teljesen új fogyasztói csoport jelent meg az internetezők körében. Ezen csoport számára fejlesztette ki azt az alkalmazást, amivel a felhasználók gyorsabban, célzottabban, éselegánsabb formában érhetik el a keresett híreket mobiltelefonjuk használatával.

Azonban nem csak a fejlesztő örülhet a Yahho lépésének, hanem Li-Ka Shing, hong-kongi befektető is, aki komoly összeget invesztált az induló vállalkozásba.

Ismerve a Yahoo nagyasszonyát, Marissa Mayer-t, nem volt meglepő a döntés. A Yahoo élére nem régiben kinevezett vezérigazgató nyitott az újításokra, és komoly energiát fektet abba, hogy az idáig haldokló technológiai vállalatot egy új, modern szolgáltatási körrel ruházza fel, amivel a vállalat újból élre tud törni.

A hírt pozitívan fogadták a részvénypiacon, ugyanis a tegnapi kereskedés során egy közel fél százalékos pluszban fejezte be a napot a Yahoo Inc.

0 Tovább

Ezt látni a lövészárkokból

Kemény hét van a hátunk mögött. Hétfő délelőtt még nagy volt az öröm az európai részvénypiacokon, ugyanis mindenki azt hitte, a Monti-Bersani páros simán hozni fogja a választásokat Olaszországban, aztán az első exit poll-ok már aggodalomra adtak okot. Amitől pedig megijedtek a piacokon, valóság lett: Berlusconi sikeresen szerepelt a választásokon, és bizonytalan helyzetet alakított ki a kormányalakításban.

Ennek megfelelően a DAX index a kezdeti 7850 pontos maximumokról egészen 7600 pontig süllyedt, amivel 2,5 százalékot értékelődött le a német piac, 24 óra leforgása alatt.

Ezen a héten azonban Amerika segítette meg a piacokat, a foglalkoztatottsági és ingatlanpiaci adatok mind felfelé hajtották az árfolyamokat részvénypiacokon, és Bernanke meghallgatása sem volt negatív, kedvező mondatokat hallhattunk a FED első emberétől.

A pénteki zárás közel ugyan olyan értéken történt, mint a hétfői nyitás, így kijelenthető, hogy nagy volatililtással megérkeztünk oda pénteken, ahonnan elindultunk hétfőn. Ez mindenképpen arra utal, hogy a piacon valami készülődik.

Eközben a dollár a héten tovább erősödött, és a dollárindex értéke 82 pont felett zárta a hetet, ezzel azt a képet mutatva, hogy a dollár iránti kereslet kezd bővülni a piacon. Ennek megfelelően az olaj, arany és ezüst jegyzése lejjebb jött, és a többi árupiaci termék sem mutatott fel érdemi emelkedést. Kivéve a gyapotot ami a hét közepi 81 centről egészen 85 centig emelkedett. Ez pedig szép teljesítmény az árupiac tavalyi mostoha gyermekétől. Erre a termékre lesz érdemes a leginkább oda figyelni, hiszen márciusban már vége lehet a kínai felvásárlásnak, amivel egy komoly keresleti tényező eshet ki a piacról.

Mozgalmas és szép hét áll tehát mögöttünk, és bízzunk benne, hogy a következő héten is jó lesz a piac. Hiszen a legfontosabb, hogy legyen volatilitás, egy trader ennek örül a leginkább!

 

Amennyiben érdekli az árupiac, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Buffett részvénye I.

Talán már mindenki hallott Warren Buffettről, a híres amerikai befektetőről. Közismert tény, hogy jelentős összegeket keresett vállalati részvényekkel, azonban kevesen tudják, hogy portfóliója milyen papírokból is áll össze. Úgy döntöttünk tehát, hogy minden pénteken írunk pár sort arról, miben is fekszik jelenleg az omahai bölcs pénze, annak érdekében, hogy Önökhöz is közelebb hozhassuk a befektetések e szegmensét.

Mai bejegyzésünkben a Procter&Gamble-t választottuk. Az amerikai vállalat olyan márkákkal rendelkezik, mint az Old Spice, Gillette, Pampers, Duracell vagy éppen a Lacoste.

A Procter&Gamble 180 országban értékesíti, alapvetően a fogyasztási cikkek közé sorolható termékeiket. Az utóbbi időben folyamatosan bővítette termék portfólióját (akár agresszív vállalat felvásárlásokkal is), annak érdekében, hogy profitabilitása magas legyen, és megszerezze az első helyet iparágában. Ennek meg is lett az eredménye!

A vállalat adózott eredménye az előző üzleti évben 10,7 milliárd dollár volt, amit 83 milliárd dolláros árbevételből gazdálkodott ki a management. Ennek köszönhetően a  cég készpénzállománya eléri a valamivel több mint 6 milliárd dollárt. A magas pénzállománynak köszönhetően a részvényeseknek évente 2,14 dollárt fizet ki a vállalat osztalék gyanánt.

Solar Capital

Észrevehető tehát, hogy nem misztikus vállalatba fektette pénzének egy részét Buffett, csupán egy olyan cégbe, aminek termékei a mindennapok során használatosak. Logikus lépésnek mondható.

 

További elemzésekre kíváncsi? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább
«
123

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek