Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tévedések vígjátéka

Szarvas hibák sorozata bonyolította a tegnapi kereskedési napot.

Az egyik ilyen tévedésnek magyar vonatkozása is volt, ugyanis nem sokkal a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése előtt a Bloomberg arról számolt be, hogy irányadó kamatrátánk egy százalékra csökkent. Mivel még a hivatalos döntés előtt álltunk, erősen kételkedtünk a hír valóságában, azonban figyelembe véve, hogy meghatározó hírügynökségről van szó, komoly gyengülés indult be a forint árfolyamában: a hazai fizetőeszköz közel 3 egységgel értékelődött le az euróval szemben.

Kora este az AP hírügynökség twitter oldalát törték fel hackerek. Az ismeretlen csoport arról számolt be, hogy két robbantás is történt a Fehér Házban, aminek során Barack Obama megsérült. Nem sokkal a hír közzététele után az AP és más illetékes szervek hivatalosan cáfolták a hírt.

Mindkét eset drága tévedés/tréfa volt, ugyanis alig pár perc alatt stop megbízások garmadája aktiválódott a piacon. Jogosan tehetjük fel a kérdést: ennek mi volt az értelme és célja?

Mindenesetre a piacok azóta megnyugodtak és minden visszatért a normális kerékvágásba, mindössze pár perc bonyodalmat okozva ezzel a kereskedők számára.

Az viszont, hogy mikor fognak a hírügynökségek nagyobb figyelmet szentelni a biztonsági intézkedésekre, (például hogy ne lehessen feltörni egy twitter fiókot) egyelőre kérdőjeles.  Egy  biztos: a mai nap drága mulatság volt. 

0 Tovább

Hirtelen fordulat, menekültek a szereplők

Bár Obama győzelmét kedvezően értékelték, hamar jött a feketeleves.

Gyorsan irányt váltottak a piacok az elmúlt két napban. Barack Obama jelenlegi elnök győzelmével záruló amerikai elnökválasztás után jó volt a hangulat, egyebek mellett kedden még kéthetes csúcsra emelkedett az olaj árfolyama, de jól szerepelt a többi piac is.

Később azonban éles fordult következett be. Az Európai Bizottság pesszimista gazdasági kilátásokat tartalmazó jelentése adta meg a kezdőlökést, majd a befektetők az amerikai gazdaság - a várható adóemelések, valamint az úgynevezett fiskális szakadék miatt kezdtek aggódni.

0 Tovább

A zuhanás is jól jöhet

25 évvel ezelőtt volt a Wall Street vezető indexének legnagyobb zuhanása, amelyet a Fekete hétfőként emleget a tőzsdetörténelem. Hogy lehet keresni az árfolyamcsökkenésen?

1987. október 19-én a New York-i tőzsde irányadó indexe, a Dow Jones az előző napok esése után 2200 pont felett kezdte a kereskedést, a végeredmény pedig 1738 pont lett. Azaz 23 százalékkal - 508 ponttal - csökkent az index értéke, elvesztette értéke közel negyedét. A tőzsdetörténelemben korábban csak 1929-ben volt ennél nagyobb zuhanás.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a jövőben lehetséges-e hasonló napon belüli zuhanás. Vannak, akik szerint bármikor kialakulhat egy ilyen elképesztő eladási hullám, más vélemények szerint azonban a mai fejlett kereskedési technikák megálljt parancsolnának a zuhanásnak.

0 Tovább

Elszabadultak az árak

Az eurózóna jegybankja euforikus hangulatba kergette a befektetőket azzal, hogy bejelentette, beveti az adósságválság elleni fegyverét.

A válság előtti szinten, vagyis négyéves csúcson zárta a csütörtöki kereskedést a Wall Street egyik legfontosabb indexe, a félezer részvény mozgását tükröző S&P 500 index. Az 1432 pontos végeredmény 2 százalékos emelkedést jelent a szerdai záráshoz képest. A technológiai papírok teljesítményét mutató Nasdaq pedig 2,2 százalékkal 3136 pontra nőtt, ami 12 éves rekordot jelent.

A vásárlókedvet az Európai Központi Bank bejelentése hozta meg a parkettre. Mario Draghi az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően korlátlan kötvényvásárlási programmal fogja enyhíteni az eurózóna adósságválságát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a bajba jutott országok állampapírapiacain elszabadul a hozam, akkor az EKB vásárlásokkal szorítja majd le a hozamszintet, ezáltal stabilizálja a piacokat és kiárazza az eurózóna esetleges szétesése miatti kockázatot.

0 Tovább

Nincs többé kispályás minigolf

Valahol mindenkinek el kell kezdenie: diócsomagolóból, golflabdaszedőből lettek a Wall Street sztárjai.

Warren Buffet hatévesen állt munkába, rágógumival házalt, újságkihordóként is dolgozott. Ma a világ harmadik leggazdagabb embere, közel 46 milliárd dolláros (10,2 ezer milliárd forintos) vagyonnal.

A parkolóőrök is eljuthatnak a csúcsra, mint például Michael Bloomberg. A nevével fémjelzett, tévécsatornát, hírügynökséget is magában foglaló médiacsoportot megalapító üzletember jelenleg New York polgármestere. Ma már nem bohóckodik aprópénzzel, vagyona 22 milliárd dollár.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek