Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lesz veled Te drága arany?

Izgalmas időszakot követően az arany kereskedése teljes érdektelenségbe fulladt a nemzetközi árutőzsdén. Azt már több sajtó is lehozta, hogy a jelentős leértékelődés mögött mely tényezők húzódtak meg, azonban már nehezebb kérdés hogy mi fog ezután történni. Mindössze a logikára, és az ortodox gazdasági elméletekre építhetünk.

Ahhoz, hogy az árfolyam érdemben tudjon emelkedni, a világgazdaságon belül szükségeltetne egy magasabb inflációs szint a jelenleginél. Erre azonban kevés esély mutatkozik. Egyre többször halljuk azt, hogy az amerikai jegybank csökkenti, vagy leállítja eddigi eszközvásárlási programját, ezzel pedig a dollár gyengítése is veszélybe kerülhet.

Jelenleg azt láthatjuk, hogy csend honol a nemesfém piacán. Ezt az állapotot könnyen nevezhetjük felhalmozási időszaknak is, ugyanis ha úgy vélekedünk, hogy az arany magához térhet a korábbi sokkból, és újból emelkedhet árfolyama, akkor ez ideális állapotot teremt a folyamatos vásárlásoknak. Erre jó példa India, ugyanis az ázsiai ország áprilisban 7,5 milliárd dollár értékben importált aranyat és ezüstöt, szemben az egy évvel ezelőtti 3,1 milliárd dolláros értékkel.

Emellett érdemes figyelembe vennünk, hogy több országnak is érdeke a magasabb árfolyam, hiszen olyan államok, mint Kína is, jelentős összegeket áldoztak aranytartalékaik növelésére, aminek értéke az elmúlt két hónapban jelentősen erodálódott.

Nem lenne tehát meglepő, ha a mostani vélekedésekkel szemben az USA tovább növelné eszközvásárlási programját. Ezzel érdemben tudná gyengíteni a dollár értékét a devizapiacon, ami a nyersanyagárak emelkedéséhez, ezzel együtt pedig magasabb inflációs szinthez járulna hozzá. Ekkor pedig az arany árfolyama is pozitív korrekcióba kezdhet.

Figyeljünk tehát a nemesfémre, hiszen komoly meglepetésekkel rukkolhat még elő.

 

Ha tetszett cikkünk, nyomjon egy lájkot és kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Újból előveszik az aranyat a befektetők?

Az elmúlt napokban szinte egy helyben toporgott az arany árfolyama, és ahogy a charton is látszik, jelentősen beszűkült a mozgástere a nemesfémnek.

A múlt héten két rossz makroadatot is kaptunk Amerikából. Egyrészről a GDP borzolta fel a befektetők kedélyeit, ami jócskán a várt alatti értéket vette fel (-0,1%, szemben a várt 1,1%-al), valamint a munkanélküliségi ráta is 0,1%-al magasabb lett az elemzői prognózisoknál.

Ennek, valamint a hétfői napon az eurózónából érkező negatív híreknek köszönhetően a befektetők azonnal a biztonságos menedéknek számító aranyba menekültek, ami így jelenleg beszorult két trendvonala közé.

Amennyiben a hangulat nem változik rövidtávon, úgy könnyen előfordulhat, hogy az arany felfelé veheti az irányt, és az 1700 dolláros szinteket is megközelítheti, szemben a jelenlegi 1675 dollárral. Ez, egy hagyományos határidős arany kontraktus esetében megközelítőleg 2500 dolláros értékváltozást eredményezhet a nyitott pozíciókban. Érdemes lesz tehát odafigyelni a nemesfémre a következő egy-két napban.

0 Tovább

Éremeső ≠ aranyeső

Legutóbb pontosan száz éve, a stockholmi olimpián készültek színaranyból az olimpiai aranyérmek. A londoni a legnagyobb és legnehezebb.

Leg, leg, leg. Minden sportoló legnagyobb álma, az olimpiai aranyérem eszmei értéke felbecsülhetetlen, de mennyit is ér valójában? Az olimpiák történelmének legnagyobb és legnehezebb medáljával a nyakukban állhatnak a dobogó legfelső fokára a londoni játékok legjobbjai.

Az eddigi rekorder az 1992-es barcelonai olimpia medálja volt, súlya 231 gramm, vastagsága 10mm, átmérője 70mm volt. A 2006-os torinói téli olimpia egyedi formájú aranyérme átmérőjében verte az addigiakat: az olimpiai karikához hasonlító, belül lyukas érmek átmérője 107 mm volt. A londoni játékokra tervezett aranyérem nagyjából 400 grammos, 7 milliméter vastag és 85 mm átmérőjű.

0 Tovább

Taroltak a fémek, ritkasággal jött a kávé

Az év első három hónapjában a fémek vitték a prímet az árupiacon. A január elején és március végén feljegyzett árfolyamok alapján a platina nyerte a versenyt, árfolyama ugyanis több mint 17 százalékkal emelkedett. Szorosan követi az ezüst, 16 százalékos drágulással, a harmadik helyen pedig a Brent típusú olaj található, amely több mint 14 százalékkal drágult.

A fémek látványos emelkedése leginkább a pénzpiaci körülményekkel, semmint fundamentális - a kereslet és kínálat alapján kialakult - tényezőkkel magyarázható. Arról van szó, hogy az európai, ezen belül a görög adósságválság enyhítendő beindult a pénzpumpa, ez növelte a pénzmennyiséget a rendszerben, amit el kellett költeni. A pénz egy része pedig a fémek piacán csapódott le.

A fémdrágulás mellet ritka jelenséggel is találkozhattunk az árupiacon, a kávék ugyanis egymással mentek szembe. A robusta típusú kávé árfolyama 6 százalékkal emelkedett, az arabica típusú kávé jegyzése ötödével csökkent, ez pedig azért furcsa mozgás, mert egymást helyettesítő alapanyagokról beszélünk.

Ritkaság

Az arabica áresését az váltotta ki, hogy a legnagyobb termelő Brazília rekordtermést, azaz hatalmas kínálatot helyezett kilátásba az év elején, ez pedig lejtőre küldte az árfolyamot. A trend azonban a negyedév végére megtört, egyrészt az utóbbi hónapokban a vártnál szárazabb volt az időjárás, ráadásul a kedvező terméskilátások miatt Brazília jelentősen lecsökkentette az arabicakészleteit. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy megfordul az árfolyam trandje, az idén mérsékelt, jövőre pedig az időjárástól függően feljebb kúszhat az arabica ára.

0 Tovább

Hullámvasúton az arany és az ezüst

Az elmúlt két hónapban az ezüst árfolyama 30, az aranyé közel 10 százalékkal ugrott meg, míg február utolsó napján 5-7 százalékkal zuhantak a jegyzések. Izgalmas hetek jönnek, annyi szent, erről a jegybankok gondoskodhatnak.

Az arany és az ezüst árfolyama szorosan követi a jegybakok monetáris politikáját, azaz ha a központi bankok öntik a pénzt a piacokra, akkor az árfolyamok masszívan emelkednek, ha kivonják a pénzt, akkor csökkennek.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek