Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Matolcsy lenne a forint védőszentje?

Az elmúlt két hétben a forint látványosan erősödött az euróval szemben, ugyanis két hete még 307 forintot is kértek egy euróért a nemzetközi devizapiacon. Ennek oka elsősorban az új jegybanki vezetéstől való félelemben keresendő, ugyanis sokan kételkedtek abban, hogy Matolcsy György piacbarát politikát fog folytatni mint jegybankelnök.

Mára azonban elpárolgott a félsz és jelenleg kevesebb, mint 300 forintot adnak egy euróért (pontosan 297 forintot).  A hazai fizetőeszköz erősödése mögött a pozitív külpiaci hangulat, valamint a vártnál jobb magyar költségvetési számok húzódnak meg.

Ezen túl további pozitív hír volt a piaci szereplők számára az MNB múlt heti bejelentése, miszerint a magyar jegybank közel nulla százalék mellett ad hitelt a kereskedelmi bankok számára annak érdekében, hogy a hazai hitelezési piac és ezzel együtt a gazdaság teljesítőképessége felpörögjön. Erre szüksége is van a kormánynak, hiszen kicsivel több, mint egy év múlva parlamenti választások lesznek Magyarországon. Ebben az esetben pedig kiemelten fontos a jelenlegi kabinetnek, hogy bővülő gazdaság és javuló makro pálya mellett várja a voksolást.

Összességében tehát az első egy hónap, ami Matolcsy György mögött áll, nem váltotta be a hozzá fűzött félelmeket. A piac kezd megnyugodni és ennek eredményeképpen az áprilisi hónap jó időszak lehet a forint számára, már amennyiben jónak ítéljük meg a 300 forint alatti EUR/HUF kurzust. 

0 Tovább

Megszerették a forintot, de...

Az idei erősödésével a világ élvonalába tartozó forint jól szerepelt az utóbbi napokban: az euró két hónapja nem látott mélységbe került. A piacok szeretik a forintot, de ez külföldön dőlt el. Frissítés: Szerdán a kormány újabb megszorító lépései megszakították az erősödést.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai szerint kedden 278,42 forint volt az euró árfolyama, ennél alacsonyabban legutóbb augusztus végén járt a közös deviza. Szerdán reggel pedig a bankközi devizapiacon már 278 alatt is megfordult az euró.

A januári mindenkori csúcsot jelentő 320 forint feletti jegyzésekhez képest a forint 13 százalékkal erősödött, ezzel a világ legjobbjai közé tartozik. A folyamat elsősorban a devizában eladósodott háztartások számára üdvös, emellett a befektetők is szép hasznot realizálhattak a forinton.

0 Tovább

Van még mit lefaragnia a forintnak

Az euróval szemben bő 40 forinttal, több mint 10 százalékkal erősödött a forint az év eleje óta, de korábbi évekhez képest azonban a dollár és a frankkal szemben még mindig jelentős az elmaradása.

Idén januárban került a korábban soha nem látott mélypontra a forint az euróval szemben, azóta pedig valamennyi fontos külföldi devizával szemben jelentősen erősödött. A jegybanki árfolyamok alapján az euró több mint 13, a frank 11,5, a dollár pedig 10,4 százalékkal drágult.

Korábbi árfolyamok alapján azonban közel sem olyan látványos az idei eredményével a feltörekvő devizák versenéyben igen előkelő helyet elfogaló magyar pénz erősödése, sőt, a bőven van mit ledolgoznia. A dollár és a devizában eladósodott magyar háztartások számára leginkább fontos svájci frank ugyanis jelentősen erősödött azóta, ezt nem tudta kompenzálni az elmúlt hét hónapban végbement forinterősödés.

0 Tovább

Még a forintnál is volt jobb

Bár a forint megint jól teljesített, nem tudta megverni a lenygel társát, a zlotyt. A román lej továbbra is vergődik.

Nemzetközi hírek határozták meg a forint mozgását a héten, amely igen jól zárult. Már a hét első felében is benézett a 280 forint alatti tartományba az euró, ám később gyengült a magyar pénz. A magyar deviza értékvesztése csütörtökön volt a legjelentősebb, miután a befektetők ugyanis csalódottan - eladásokkal - reagáltak Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének csütörtöki nyilatkozatára.

Eredetileg azt várták a piacok, hogy konkrét lépéseket jelent be a jegybankelnök és - többek között - elkezdi vásárolni a bajba országok államkötvényeit. De a konkrét bejelentés elmaradt. Az euró ezt követően jelentősen gyengült a dollárral szemben, a régiós devizák azonban megúszták kisebb gyengüléssel. Pénteken viszont a pozitív irányba indultak, elsősorban a kedvező amerikai munkaerő-piaci adatoknak köszönhetően kialakult jó hangulat miatt.

0 Tovább

Rekord a forinttól, héten belül egy 10-es mínusz

Bár a hét elején morcosak voltak a befektetők, a csütörtökön megindult látványos hajrá eredményeként a forint elérte idei csúcsát. A heti kereskedésben az euró egy tízessel jött lejjebb. A régiós versenyt is megnyerte.

Az eurózóna adósságválsága, az esélyesebbé váló görög csőd, valamint a spanyol és az olasz problémák határozták meg a hét elején a kereskedés irányát a devizapiacokon, így akkor az euró 290 forint felett is járt.

Csütörtökön azonban az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, pénteken pedig Francois Hollande francia elnök, valamint Angela Merkel német kancellár küldött üzenetet a piacoknak: ha a fene fenét eszik is, akkor is megmentik az eurót és a valutaövezetet. (A magyar IMF-tárgyalásoknak kevésbé volt hatása, mert ugyan megtörtént az első látogatás, de egyelőre korai lenne bármi konkrétumról beszélni, annyi biztos, hogy jönnek a következő egyeztetések.)

Több se kellett a piaci szereplőknek, akik - bár semmi konkrét dolog nem hangzott el az európai vezetők szájából - nagybevásárlásba kezdtek. Ennek következményeként a feltörekvő piaci devizák is felpörögtek. A forint pénteken elérte éves csúcsát, az eurót ugyanis 281 forint alatt is jegyezték, vagyis egy tízessel került lejjebb az euró heti csúcsértékéhez képest.

0 Tovább
«
1234

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek