Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tévedések vígjátéka

Szarvas hibák sorozata bonyolította a tegnapi kereskedési napot.

Az egyik ilyen tévedésnek magyar vonatkozása is volt, ugyanis nem sokkal a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése előtt a Bloomberg arról számolt be, hogy irányadó kamatrátánk egy százalékra csökkent. Mivel még a hivatalos döntés előtt álltunk, erősen kételkedtünk a hír valóságában, azonban figyelembe véve, hogy meghatározó hírügynökségről van szó, komoly gyengülés indult be a forint árfolyamában: a hazai fizetőeszköz közel 3 egységgel értékelődött le az euróval szemben.

Kora este az AP hírügynökség twitter oldalát törték fel hackerek. Az ismeretlen csoport arról számolt be, hogy két robbantás is történt a Fehér Házban, aminek során Barack Obama megsérült. Nem sokkal a hír közzététele után az AP és más illetékes szervek hivatalosan cáfolták a hírt.

Mindkét eset drága tévedés/tréfa volt, ugyanis alig pár perc alatt stop megbízások garmadája aktiválódott a piacon. Jogosan tehetjük fel a kérdést: ennek mi volt az értelme és célja?

Mindenesetre a piacok azóta megnyugodtak és minden visszatért a normális kerékvágásba, mindössze pár perc bonyodalmat okozva ezzel a kereskedők számára.

Az viszont, hogy mikor fognak a hírügynökségek nagyobb figyelmet szentelni a biztonsági intézkedésekre, (például hogy ne lehessen feltörni egy twitter fiókot) egyelőre kérdőjeles.  Egy  biztos: a mai nap drága mulatság volt. 

0 Tovább

Matolcsy lenne a forint védőszentje?

Az elmúlt két hétben a forint látványosan erősödött az euróval szemben, ugyanis két hete még 307 forintot is kértek egy euróért a nemzetközi devizapiacon. Ennek oka elsősorban az új jegybanki vezetéstől való félelemben keresendő, ugyanis sokan kételkedtek abban, hogy Matolcsy György piacbarát politikát fog folytatni mint jegybankelnök.

Mára azonban elpárolgott a félsz és jelenleg kevesebb, mint 300 forintot adnak egy euróért (pontosan 297 forintot).  A hazai fizetőeszköz erősödése mögött a pozitív külpiaci hangulat, valamint a vártnál jobb magyar költségvetési számok húzódnak meg.

Ezen túl további pozitív hír volt a piaci szereplők számára az MNB múlt heti bejelentése, miszerint a magyar jegybank közel nulla százalék mellett ad hitelt a kereskedelmi bankok számára annak érdekében, hogy a hazai hitelezési piac és ezzel együtt a gazdaság teljesítőképessége felpörögjön. Erre szüksége is van a kormánynak, hiszen kicsivel több, mint egy év múlva parlamenti választások lesznek Magyarországon. Ebben az esetben pedig kiemelten fontos a jelenlegi kabinetnek, hogy bővülő gazdaság és javuló makro pálya mellett várja a voksolást.

Összességében tehát az első egy hónap, ami Matolcsy György mögött áll, nem váltotta be a hozzá fűzött félelmeket. A piac kezd megnyugodni és ennek eredményeképpen az áprilisi hónap jó időszak lehet a forint számára, már amennyiben jónak ítéljük meg a 300 forint alatti EUR/HUF kurzust. 

0 Tovább

Hiányzik a forint ereje

Szerény mértékben változtak a világpiaci üzemanyagárak az elmúlt héten, a forint pedig gyengült. A két hatás nagyjából kioltotta egymást, így nehéz megjósolni az üzemanyagárak alakulását, 1-2 forintos változás vagy stagnálás is elképzelhető.

A dollár ott folytatta ahol abbahagyta, a forinttal szemben tovább erősödött. A hivatalos jegybanki árfolyamok több mint 218 és közel 220 forint között mozogtak. Vagyis a két héttel ezelőtti 213 forintos szinteknél 5-7 forinttal volt magasabban az amerikai deviza.

Az előző két hétben a forint mozgásával párhuzamosan az üzemanyagok világpiaci ára jelentősen csökkent, ennek köszönhetően- ahogy a Solar Radar is megírta - jelentősen csökkent a benzin, kisebb mértékben esett a gázolaj jegyzése, ennek következtében komoly árcsökkentést hajtott végre a Mol. Sajnos ezen a héten a markáns gyengülés elmaradt a világpiacon, így csak minimális - 1-2 forintos - változás fordulhat elő a kutakon a jövő héten. Az is benne van a pakliban, hogy nem változnak az árak.

0 Tovább

Jöhet az olcsóbb benzin

A forint erősödése és a nemzetközi piaci folyamatok is az autósoknak kedvezhetnek: ha a Mol is úgy akarja, akkor a jövő héten jelentősen csökkenhet a benzin ára.

Az elmúlt héten a benzin árfolyama a nemzetközi piacon markáns csökkenést mutatott, a gázolaj enyhébb mértékben ugyan, de szintén veszített értékéből. Ezzel párhuzamosan a forint pedig erősödött az üzemanyagok szempontjából kulcsfontosságú dollárral szemben. Az MNB adatai szerint az előző heti 220 közeli szintekről 211-213 forintra, vagyis nagyjából 4 százalékkal esett a dollár jegyzése.

A heti árfolyammozgások alapján az autósoknak érdemes lesz várniuk a tankolással, amíg életbe lépnek az új üzemanyagárak. A 95-ös olmozatlan benzin literje várhatóan 5-8 forinttal csökkenhet, és a gázolaj is több forinttal olcsóbb lehet.

Mi tippelünk, a Mol dönt

A fenti árprognózis csakis feltételes módban értelmezhető! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Szeptemberben is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

0 Tovább

Megszerették a forintot, de...

Az idei erősödésével a világ élvonalába tartozó forint jól szerepelt az utóbbi napokban: az euró két hónapja nem látott mélységbe került. A piacok szeretik a forintot, de ez külföldön dőlt el. Frissítés: Szerdán a kormány újabb megszorító lépései megszakították az erősödést.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai szerint kedden 278,42 forint volt az euró árfolyama, ennél alacsonyabban legutóbb augusztus végén járt a közös deviza. Szerdán reggel pedig a bankközi devizapiacon már 278 alatt is megfordult az euró.

A januári mindenkori csúcsot jelentő 320 forint feletti jegyzésekhez képest a forint 13 százalékkal erősödött, ezzel a világ legjobbjai közé tartozik. A folyamat elsősorban a devizában eladósodott háztartások számára üdvös, emellett a befektetők is szép hasznot realizálhattak a forinton.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek