Az elmúlt két-három évben a technológiai szektoron túl a részvénypiacot is meghódította az Apple.  Ez a vállalat volt a világ legnagyobb kapitalizációjával rendelkező cége, részvényei jelentős súllyal szerepeltek a NASDAQ indexében, valamint krőzusi készpénzállománnyal büszkélkedhettek.

Steve Jobs halálával azonban az Apple motorja is leállt, ugyanis az új vezetés alatt elmaradnak a forradalmi újítások. Ezzel párhuzamosan a szektortársak egyre nagyobb veszélyt jelenenek az amerikai vállalatra.

A Goldman Sachs többek között emiatt vette le vételi ajánlásai közül az iPhone gyártóját kedden. Indoklásuk között szerepelt az is, hogy a vállalat nem képes már új felhasználói csoportot megszólítani, és a jelenlegi piaci versenyben egyre inkább romlani fog az árrés mértéke. Ebből adódóan pedig az eddigi szédületes növekedési ütem sérülni fog.

Ha végig gondoljuk az érveket, reálisnak tűnik a nagybank vélekedése, miszerint az utóbbi években rohamtempót diktált a vállalat. Ennek köszönhető, hogy számos gazdasági sikert könyvelhetett el a vállalat. Azonban, hogy tényleg ennyi volt-e a növekedési sztori, az a vállalat vezetésén múlik. Elérkezetek ugyanis egy olyan ponthoz, amikor mérlegelniük kell, mi lenne jobb?  Újból kísérletet tenni a vállalat felpörgetésére, vagy átvezetni az Apple-t az érett cégek csoportjába, ahol már nem a kétszámjegyű növekedés és rekordszintű értékesítés számít, hanem a stabil, konzervatív vezetés, a piac számára is kiszámítható eredményességgel.

Egy azonban biztos. Halkul az Apple körüli hisztéria...