Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak semmi pánik, Amerika!

Úgy fest, a nyár óta tartó „kukorica - pánik” alaptalan volt és ebben az évben sem marad éhesen az USA lakossága.

Tegnap tették közzé Amerikában a márciusi kukorica készletszinteket és nagy meglepetésünkre, közel 500 millió vékával több termény van a silókban, mint ahogy azt a piaci elemzők várták.

Chicagóban sokan arra fogadtak, hogy 4,99 milliárd véka (egy véka 25,4 kilogramm) kukoricával számolhatunk a nyári betakarításig, azonban ezt jócskán keresztülhúzta a hivatalos adat: az amerikai agrártárca kimutatása alapján, március 1-én megközelítőleg 5,4 milliárd vékát tároltak ebből a gabona fajtából; ezzel pedig szertefoszlott a félelem, hogy nem lesz elegendő élelmiszer és takarmány az USA-ban.

Az idei betakarítás pedig további enyhülést hozhat. A termesztésbe bevont területek nagysága 1938 óta nem látott szintre emelkedett és jelenleg 97,3 millió holdon készülnek a kukorica címerezésére, amivel a kínálati szűkösség elszállhat a piacról.

A jelentés hatására heves eladói hullám indult meg az árutőzsdén. A termény árfolyama kevesebb, mint 5 perc alatt megütötte a limitált esés mértékét, ami 40 cent volt az első napon. 5 perc, 5 százalék. Longosnak pokol, shortosnak viszont maga a mennyország.

Kíváncsian várjuk a következő kereskedési napot, hogy vajon sikerül-e magához térnie az árfolyamnak vagy netán tovább esik.

Egy mindenesetre biztos: a gabonapiacokra mért vészjóslásnak ezennel vége - legalább is nyárig.

0 Tovább

Fellégezhet a kukorica

Az elmúlt évben komoly károkat okozott a kukorica termésében az észak-amerikai szárazság, ennek hatásaként 16 éves mélypontot ütöttek a raktár készletek az Egyesült Államokban. Nem volt hát meglepő, hogy két hónap alatt a gabona árfolyama a határidős árutőzsdén 54 százalékkal drágult. Csak egy példa a kár mértékére: a termesztésbe bevont 95,8 millió holdas területen közel 10 millió holdon nem lehetett termést betakarítani, míg ahol lehetett, ott is közel 15 százalékkal esett vissza a jó vagy kiváló minőségű kukorica aránya a teljes termésen belül.

Az idei évre azonban az amerikai agrártárca már optimistább képet festett fel a jövő évi terméssel kapcsolatban. Idén 700 ezer holddal nagyobb területet vonnak be a gazdálkodásba a termelők, és várhatóan csak 7,7 millió holdon nem tudnak termést betakarítani.

 Az idei évre várható terméshozam holdanként 160 véka körül alakulhat, ami mellett idén 14,5 milliárd véka betakarítást érhetnek el az amerikai gazdálkodók. Ebből mintegy 5,4 milliárd véka mehet majd állati takarmányozás céljára, ami hat éves csúcsot jelent.

Várakozások szerint az idei nyár enyhébb lehet a tavalyinál, és nem kell olyan mértékű szárazságra számítanunk mint egy évvel ezelőtt. Ennek megfelelően egyre kisebb a nyomás a kukorica jegyzésén a határidős árutőzsdén. A kérdés csak az, hogy a várakozások beigazolódnak-e, vagy az előző évhez hasonlóan, idén is szeszélyes lesz az időjárás? A Solar Capital véleménye szerint tartogathat meglepetést az idei nyár is a termelők, és ezzel együtt a gabona traderek számára.

További elemzések érdeklik? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Orosz lejtőre kerülhet a piac

Néhány héttel ezelőtt a gabonapiacon áremelkedést okozott a hír, miszerint a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőrének számító Oroszország a visszafogott termés miatt befagyasztaná a kukorica- és búzaexportot.

A napokban Oroszország azonban közölte, hogy nem lesz exportkorlátozás, ez pedig komoly hatással lehet az idén jelentős emelkedést produkáló világpiaci gabonaárakra. A kukorica esetében, ha nem lesz újabb komolyabb piaci feszültség, akkor 1-2 hónapon belül 700 cent alá süllyedhet az árfolyam. A búzánál is megindulhat egy érdemi esés, és végre - negatyv irányba - kiléphet a 850 cent feletti sávból, amely fogva tartja.

0 Tovább

Fordulhat a kocka a élelmiszereknél

Az aszály miatt az idén meglépő kukorica árfolyama visszafordult, ha folytatódik a trend, akkor az élelmiszerek és az etanol ára is csökkenhet.

Az elmúlt két hétben esésbe fordult az élelmezési szempontból kulcsfontosságú kukorica, miután kiderült, hogy jövőre 77 éve nem csúcsra emelkedhet a termesztés. Az árcsökkenésnek lökést adott az is, hogy az elmúlt hetekben az árfolyamot magasba emelő időjárás is kegyesebb volt a kukoricával az amerikai földeken.

Szintén kedvező folyamat, hogy az olajár is csökkent, ez pedig a következő hónapokban visszafoghatja az etanoltermelést, amely szintén jelentős kukoricaemésztő ágazat. Ha jelenlegi várakozásokból indulunk ki, akkor a kukorica árfolyama 650 dollárcentre mérséklődhet, a korábbi 700-800 centes szintekről, vagyis az áresést meglovagoló shortolással szép eredményt lehet elérni.

0 Tovább

Élelmiszermatek kukoricaalapon

Mennyivel drágítja a kukorica árának emelkedése az alapvető élelmiszereket?

A kukorica árának emelkedése az Egyesült Államokban is élelmiszer-drágulást idézett elő. Jane Wells a CNBC-n megjelent cikkében a "hatásmechanizmust" elemezte. A bátrak földjén a marhahús júliusban 15 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, a bontott csirke 16 százalékkal, a sonka 8 százalékkal, a sajt 13 százalékkal drágult. Mennyiben tudható be ez a kukorica drágulásának?

Kezdjük a végeredménnyel: egy fehérjében gazdag reggeli - steak, tojás, szalonna és tej - árához a kukorica nagyjából 10 százalékkal járul hozzá.

Lássuk a részletes számítást a marhahús esetében! Egy borjú átlagosan 9 kiló kukoricát eszik meg naponta, amíg 160 napos korában vágóhídra kerül. Ez nagyjából 1440 kiló kukoricát jelent. Egy borjú átlagosan 270 kiló húst ad, ami azt jelenti, hogy egy kiló húshoz 5,33 kiló kukorica szükséges.

0 Tovább
«
123

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek