Úgy fest, a nyár óta tartó „kukorica - pánik” alaptalan volt és ebben az évben sem marad éhesen az USA lakossága.

Tegnap tették közzé Amerikában a márciusi kukorica készletszinteket és nagy meglepetésünkre, közel 500 millió vékával több termény van a silókban, mint ahogy azt a piaci elemzők várták.

Chicagóban sokan arra fogadtak, hogy 4,99 milliárd véka (egy véka 25,4 kilogramm) kukoricával számolhatunk a nyári betakarításig, azonban ezt jócskán keresztülhúzta a hivatalos adat: az amerikai agrártárca kimutatása alapján, március 1-én megközelítőleg 5,4 milliárd vékát tároltak ebből a gabona fajtából; ezzel pedig szertefoszlott a félelem, hogy nem lesz elegendő élelmiszer és takarmány az USA-ban.

Az idei betakarítás pedig további enyhülést hozhat. A termesztésbe bevont területek nagysága 1938 óta nem látott szintre emelkedett és jelenleg 97,3 millió holdon készülnek a kukorica címerezésére, amivel a kínálati szűkösség elszállhat a piacról.

A jelentés hatására heves eladói hullám indult meg az árutőzsdén. A termény árfolyama kevesebb, mint 5 perc alatt megütötte a limitált esés mértékét, ami 40 cent volt az első napon. 5 perc, 5 százalék. Longosnak pokol, shortosnak viszont maga a mennyország.

Kíváncsian várjuk a következő kereskedési napot, hogy vajon sikerül-e magához térnie az árfolyamnak vagy netán tovább esik.

Egy mindenesetre biztos: a gabonapiacokra mért vészjóslásnak ezennel vége - legalább is nyárig.