Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orosz lejtőre kerülhet a piac

Néhány héttel ezelőtt a gabonapiacon áremelkedést okozott a hír, miszerint a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőrének számító Oroszország a visszafogott termés miatt befagyasztaná a kukorica- és búzaexportot.

A napokban Oroszország azonban közölte, hogy nem lesz exportkorlátozás, ez pedig komoly hatással lehet az idén jelentős emelkedést produkáló világpiaci gabonaárakra. A kukorica esetében, ha nem lesz újabb komolyabb piaci feszültség, akkor 1-2 hónapon belül 700 cent alá süllyedhet az árfolyam. A búzánál is megindulhat egy érdemi esés, és végre - negatyv irányba - kiléphet a 850 cent feletti sávból, amely fogva tartja.

0 Tovább

Óvatosan az Apple-lel!

Bár az Apple napokban megjelent gyorsjelentése alapján látványosan növekedtek a bevételek, a cég mégis csalódást okozott. Az iPhone-ról ismert cég bevétele 36 milliárd dollárra - több mint 7880 milliárd forintra - rúgott, ami minimálisan meghaladta a várakozásokat.

A nyereség soron azonban az elemzők többet vártak, a részvényenkénti profit 8,67 dollár lett, szemben a 8,8 dolláros előrejelzésekkel. Ez utóbbi adattal csalódást okozott a befektetőknek a cég, amely egyébként irdatlan mennyiségű, 120 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik.

0 Tovább

Megint érdemes várni a tankolással

Bár a forint gyengült a dollárral szemben, a benzin ára a világpiacon nagyot zuhant, így a múlt heti árcsökkenés után megint olcsóbb lehet az üzemanyag. Ha a Mol is úgy akarja.

A forint dollárhoz mért árfolyama az előző heti 213 forintos szintről 215-217 forintra emelkedett az elmúlt héten. Ez árfelhajtó tényezőként jelentkezne a benzinkutakon. Ezzel párhuzamosan azonban a benzin árfolyama jelentősen, több mint 6 százalékkal esett, és a gázolaj jegyzése kisebb mértékben, de szintén csökkent.

A folyamatok eredőjeként a két üzemanyag adók nélküli ára jelentősen csökkent. Így a benzin akár 5-10 forinttal lehet olcsóbb a héten, a gázolajnál pedig 2-5 forintos árcsökkenés is elképzelhető.

0 Tovább

Nagy gázzal lefelé

A korábbi feszültség eltűnt a piacról, a tározók tele, jöhet a hideg: újból lejtőre kerülhet a gáz ára.

A friss adatok szerint nem lesz gond az ellátással télen Amerikában, ugyanis a gázkészleteket felhizlalták.

Az árat most már nem fűtik a korábbi problémák sem: a legnagyobb gázcégek növelték a termelésüket annak érdekében, hogy kiszorítsák a kisebbeket a piacról. A fokozott kitermelést azonban nem lehet a végtelenségig pénzelni, ezért ezzel felhagytak, így eltűnt ez a feszültség a piacról.

Az évközben 3,617 dolláron tetőző gázár - novemberi szállításra - most 3,4 dollárnál jár. Ám az említett tényezők, elsősorban a teletöltött tározók miatt arra lehet számítani, hogy esni fog a gáz piaci ára. Ez számokban azt jelenti, hogy a mostani szintről 3,2 dollárra ereszkedhet a jegyzés november közepéig. Vagyis több mint 6 százalékos árcsökkenés következhet be.

0 Tovább

Megtalálták a Facebookot

Az elmúlt napok egyik sztárja a Facebook volt a tőzsdéken. A gyorsjelentés utáni látványos emelkedés azonban még mindig kevés.

A napokban tette közzé negyedéves adatait a közösségi oldaláról ismert Facebook, amelynek tőzsdei bevezetéséről a Solar Radar többször is megemlékezett. A negyedéves jelentés szerint sokat javított a cég, ami elsősorban a mobilágazatnak köszönhető: az előző negyedévben elért 10 millió dolláros bevétel tizenötszörösére nőtt.

Az eredményeknek örültek a befektetők, már a gyorsjelentés megjelenését követő, zárás utáni elektronikus kereskedelemben jelentős többletet ért el a Facebook-részvény, majd a szerdai rendes tőzsdei forgalomban közel 20 százalékkal 23 dollár fölé emelkedett a jegyzés.

0 Tovább

Ki az első a piacon?

Igen látványos emelkedést hozott össze több árupiaci szereplő. A búza az élen, a vesztesek körében pedig a narancslé az úr.

Az elmúlt hónapokban sokszor szó volt az évtizedek óta nem látott szárazságról, ennek köszönhetően pedig az egyes agrártermékek drágulásáról. Most a Solar elkészítette az idei ranglistát, amely érdekes eredményeket mutat.

Az első helyezett a búza, amely január óta több mint 35 százalékkal 900 dollárcent fölé drágult. A második a toplistán a 30 százalékos áremelkedéssel 1600 centig jutó szója. Igaz, utóbbi terménynél könnyen áresés jöhet a kedvező időjárási és termés kilátások miatt. Ha ezek a prognózisok beválnak, a szója ára jelentősen, 6 százalékkal 1400-1450 centig süllyedhet akár egy hónapon belül.

A harmadik helyet az ezüst szerezte meg, több mint 23 százalékos erősödéssel, a negyedik a kakaó 17, majd a kukorica következik 14 százalékos többlettel.

0 Tovább

Jöhet az olcsóbb benzin

A forint erősödése és a nemzetközi piaci folyamatok is az autósoknak kedvezhetnek: ha a Mol is úgy akarja, akkor a jövő héten jelentősen csökkenhet a benzin ára.

Az elmúlt héten a benzin árfolyama a nemzetközi piacon markáns csökkenést mutatott, a gázolaj enyhébb mértékben ugyan, de szintén veszített értékéből. Ezzel párhuzamosan a forint pedig erősödött az üzemanyagok szempontjából kulcsfontosságú dollárral szemben. Az MNB adatai szerint az előző heti 220 közeli szintekről 211-213 forintra, vagyis nagyjából 4 százalékkal esett a dollár jegyzése.

A heti árfolyammozgások alapján az autósoknak érdemes lesz várniuk a tankolással, amíg életbe lépnek az új üzemanyagárak. A 95-ös olmozatlan benzin literje várhatóan 5-8 forinttal csökkenhet, és a gázolaj is több forinttal olcsóbb lehet.

Mi tippelünk, a Mol dönt

A fenti árprognózis csakis feltételes módban értelmezhető! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Szeptemberben is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

0 Tovább

A zuhanás is jól jöhet

25 évvel ezelőtt volt a Wall Street vezető indexének legnagyobb zuhanása, amelyet a Fekete hétfőként emleget a tőzsdetörténelem. Hogy lehet keresni az árfolyamcsökkenésen?

1987. október 19-én a New York-i tőzsde irányadó indexe, a Dow Jones az előző napok esése után 2200 pont felett kezdte a kereskedést, a végeredmény pedig 1738 pont lett. Azaz 23 százalékkal - 508 ponttal - csökkent az index értéke, elvesztette értéke közel negyedét. A tőzsdetörténelemben korábban csak 1929-ben volt ennél nagyobb zuhanás.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a jövőben lehetséges-e hasonló napon belüli zuhanás. Vannak, akik szerint bármikor kialakulhat egy ilyen elképesztő eladási hullám, más vélemények szerint azonban a mai fejlett kereskedési technikák megálljt parancsolnának a zuhanásnak.

0 Tovább

Fájhat a kólagyártók feje

A kukorica utoléri a cukrot. A kólagyártók feje fájhat, mivel a korábbi években eszükbe sem jutott a drága cukrot használni, a kukoricából készülő édesítőszirup ugyanis magasan verte a konkurens árát, fillérekért lehetett hozzájutni.

A napról napra újabb izgalmakat tartogató árupiacon idén fordult a kocka cukorfronton. A korábbi években jelentősen dráguló cukor nyomába eredt a kukoricaalapú édesítőszer ára, mivel az alapanyag látványos áremelkedést produkált idén elsősorban az évtizedek óta nem látott aszály miatt.

0 Tovább

Megszerették a forintot, de...

Az idei erősödésével a világ élvonalába tartozó forint jól szerepelt az utóbbi napokban: az euró két hónapja nem látott mélységbe került. A piacok szeretik a forintot, de ez külföldön dőlt el. Frissítés: Szerdán a kormány újabb megszorító lépései megszakították az erősödést.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai szerint kedden 278,42 forint volt az euró árfolyama, ennél alacsonyabban legutóbb augusztus végén járt a közös deviza. Szerdán reggel pedig a bankközi devizapiacon már 278 alatt is megfordult az euró.

A januári mindenkori csúcsot jelentő 320 forint feletti jegyzésekhez képest a forint 13 százalékkal erősödött, ezzel a világ legjobbjai közé tartozik. A folyamat elsősorban a devizában eladósodott háztartások számára üdvös, emellett a befektetők is szép hasznot realizálhattak a forinton.

0 Tovább

Továbbra is lejtőn

Az egyik legfontosabb agrártermék, az aszály miatt korábban rekordot produkáló szója lejtőn maradhat, ha beigazolódnak a várakozások. Azaz több lesz belőle.

Közel 1500 körül mozgott a szójabab vékánkénti árfolyama, és jó esély van arra, hogy a jövőben tovább fog esni a jegyzés. Hétfőn hónapok óta nem látott esést produkált az árfolyam. Így 1500 cent alá került.

Az árfolyamot közvetve a brazil gazdák és persze a időjárás küldheti még lejjebbre, a vártnál ugyanis kedvezőbbek a várakozások a termőterületeken. Ha maradnak az optimista kilátások akkor a szójabab árfolyama akár 1400-1450 centig süllyedhet egy hónapos időtávon. Ha valóban ez a forgatókönyv valósul meg, akkor az árfolyamsüllyedés akár 6 százalékos többletet is hozhat.

0 Tovább

Lecövekelhet a benzinár

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a hazai kutakon változatlanok maradnak az árak a jövő héten.

Az elmúlt hét a forint kismértékű erősödését hozta, miközben az üzemanyagárak világpiaci ára némileg emelkedet, így végeredményben a forintban számolt gázolaj- és benzinár változatlan maradhat, esetleg minimális mértékben változhat a Mol soron következő döntése nyomán.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)


A konkrét számokban kifejezve mindez annyit tesz, hogy a forint a hét átlagában mintegy 0,7 százalékkal erősödött a dollárral szemben, miközben a benzin dollárban jegyzett világpiaci ára 0,5 százalékkal, míg a gázolaj dollárban számolt ára 0,9 százalékkal emelkedett. Forintban számolva tehát megközelítőleg stagnálással számolhatunk, ami nem indokol változtatást a hazai kutakon.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Szeptemberben is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

0 Tovább

Még az olcsó is drágul

A viszonylag olcsó tömegboroknál is rombolt az idén szinte mindent felborító időjárás.

Olaszország, Franciaország és Spanyolország szőlőtermő vidékei rosszul szerepeltek ebben a szezonban. A kedvezőtlen időjárás kiábrándító szüretet eredményezett. Mivel a három ország a tömegborok legnagyobb termelőjének számít a világon, jelentős áremelkedés következett be.

A gyenge szüretre számítani lehetett, az egyik olasz borkutató intézet a múlt hónapban jelezte, az olasz termelők 39,3 millió hektoliter bort állítanak majd elő, ami 8 százalékos hanyatlást jelent 2011-hez képest. Franciaország sokkal rosszabbul jár: az agrártárca szerint 20 százalékkal 40,6 millió hektoliterre csökken az eredmény - hasonlóan alacsony számokat legutóbb 40 évvel ezelőtt produkált a francia borszektor.

0 Tovább

Szép kilátások a narancsvidéken

A floridai narancsvidék mélybe lökheti a narancslé árfolyamát a világpiacon. Akár 10 százalékot is hozhat a konyhára.

Kitűnő szezon várható a floridai narancsvidékeken. A Bloomberg előrejelzése szerint az októbertől júniusig tartó szezonban az előző narancsévadhoz képest 4 százalékkal nagyobb lehet a termés, ez három éve nem látott mennyiséget jelentene.

Fain Shaffer, az Infinity Trading Corp Medford tradercég elnöke szerint a jó terméskilátások fontonként 1 dollárral csökkenthetik az árupiacon olcsónak számító narancslé árfolyamát. A piac csütörtökön fontos iránymutatást kaphat: az amerikai agrártárca ugyanis publikálja első narancsszezonra vonatkozó termésbecslését.

0 Tovább

Mészárlás hozott drágulást

Már megint az aszály írja át a forgatókönyveket, a tejárfolyam a következő "áldozat".

Az aszály miatt elszaladó takarmányárak régen látott mészárlást eredményeznek, emiatt felfordul a tejpiac. A szarvasmarhákat ugyanis a drágaság miatt levágják a gazdák, így jelentősen csökkenhet a tejtermelés az amerikai piacon, ez pedig a világpiaci folyamatokra is hatással lehet.

Bob Cropp, a wisconsini egyetem közgazdásza, aki 1966 óta kutatja a tejpiacot, a Bloombergnek azt mondta, a tejtermelők nem engedhetik meg maguknak, hogy a mostani árakon etessék az állatokat.

0 Tovább

Film. Jó film.

Éppen ötven éve történt, hogy Sean Connery a kütyükkel és vonzerővel bőven megáldott titkos ügynök, James Bond bőrébe bújt. A sikeren felbuzdulva még hatszor megtette ugyanezt.

Rajta kívül még öten rázták (nem keverték) fel a nagyhatalmú, világuralomra törő bűnözői szindikátusok vezetőinek likvidálásáról szóló történetekre szomjazó közönséget: George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan Daniel Craig és Roger Moore.

James Bond népszerűsége töretlen, eddig 22 Bond film került a mozikba, a következő már a spájzban van.

Az "Aranyszem" volt Pierce Brosnan első Bond szerepe 1995-ben, alakítása olyan jól sikerült, hogy a film 352,2 millió dollárt hozott. "A világ nem elég"- ben a kritikusok szerint nem működött a kémia Pierce és Denise Richards között, ennek ellenére 361,8 millió dolláros bevételt produkált.

0 Tovább

Sok van, az ág is húzza

Rosszul áll a gyapot szénája. A 2010 végén még történelmi csúcson, 220 dollárcenten álló termény mélyrepülése jó ideje töretlen.

A kedvező időjárás és a globális kereslet csökkenése együttes erővel döngöli földbe az árfolyamot. Komoly érvágást jelent, hogy Kína, a legnagyobb keresletet biztosító ország jelentős készleteket halmozott fel egy a farmtámogatási programnak köszönhetően, így kevésbé szorul importra, ez pedig alacsonyan tartja az árat.

Mivel Kína mérsékelten kapkod a gyapot után, más országok készletei akár 16 százalékkal is nőhetnek, ez pedig csökkenti a vevők harci kedvét.

0 Tovább

Divatdiktátorok a Google mögött

Az Interbrand tanácsadó cég világmárkák értékét felsoroló listája szerint a divatvilág luxusmárkái remekül szerepeltek.

A konkurencia is felkötötte a gatyát. A Gucci márkanév 8 százalékkal drágult, így a 38. lett a százas listán. A svájci Hermés látványosabb eredményt ért el, egy év alatt 15 százalékkal 6,2 milliárdra nőtt.

A luxus népszerűségét jelzi, hogy a listára két új divatcég is felkerült, amelyek tavaly még nem voltak az elitlistán. A Prada 4,2, a Ralph Lauren pedig valamivel több mint 4 milliárdos eredménnyel kapott helyet.

0 Tovább

Négyesfogat csinálta ki az olajat

Az elmúlt időszakban olcsóbb lett az olaj az árupiacon, közel 100 dollárról 90 dollár alá süllyedt a hordónkénti árfolyam. A magyarországi benzinár miatt is érdekes olajár négy oldalról kapott pofont.

Egyrészt enyhül az év elején az olaj árát felhajtó közel-keleti válság: a legfrissebb hírek szerint a jelentős olajtermelőként számon tartott Irán letett a háborúról. Emellett az amerikai jegybank pénzpumpájának beindítása miatti olajpiaci optimizmus is szertefoszlott.

Az időjárás is belerúgott az árfolyamba: a hurrikánszezon véget ért, ezért a Mexikói-öbölben nagyobb fordulatszámra kapcsoltak a fúrótornyok. A negyedik tényező, hogy a kitermelés felülmúlja a finomítók kapacitását, így hétről hétre egyre gyarapodtak a tartalékok.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek