Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Érdemes a kakaót venni?

Miközben a közép-afrikai belpolitikai helyzet stabilizálódott a 2011-es elefántcsontparti polgárháborút követően, a kakaó keresleti-kínálati oldala felborulni látszik. Ezzel pedig 2013 egyik legizgalmasabb árupiaci terméke lehet az csokoládé alapanyaga, és a legnagyobb elemzőházak már is listájukra tették a terményt.

A kakaó termesztése elsősorban a közép-afrikai régióban folyik, így a térség jelentős befolyással bír a termény világpiaci árára. Míg 2011-ben az elefántcsontparti polgárháború hajtotta fel a kakaóbab árfolyamát (szinte lehetetlenné vált a betakarítás, és szállítás), addig mára a gazdasági világválság enyhülése, valamint az időjárási viszonyok tették meg hatásukat.

A világ legnagyobb kakaó exportőre Elefántcsontpart, a globális termesztés közel 40%-a itt folyik. A 2011-es polgárháborút követően a kormányerők igyekeztek hatalmukat megszilárdítani az országban, és hozzá láttak a mezőgazdasági reformhoz, ami jelentős hatást gyakorolt a kakaóbab piacára. A közép-afrikai ország államilag rögzíti a felvásárlási árat (ez jelenleg 1,56$/kg) annak érdekében, hogy a termesztésből élő családok lojalitását hosszú távon elnyerje. Ezzel védőhálót feszített ki az ország a kakaó számára, és nem enged teret komolyabb árcsökkenésnek a világpiacon (ez hozzávetőlegesen 2000 USD/tonna tőzsdei árfolyamnak felel meg).

Egyelőre azonban úgy néz ki, ez az árszint még messze van. A legfrissebb termésadatok alapján a közép-afrikai országokban jelentősen csökkent a termésmennyiség, ugyanis a nyár közepén egy esősebb időjárás köszöntött be a térségbe, ami nem kedvezett a kakaó termesztésének, és drasztikusan szűkítette a termény kínálati oldalát. Elefántcsontpart idei termése 20%-al csökken,míg Ghánában a betakarítás mértéke 30%-al maradhat el az előző évi szintektől.

Ezzel párhuzamosan azonban a kereslet rohamosan bővült az elmúlt hónapokban, Malajzia előrejelzések szerint idén 360 ezer tonna nyers kakaót fog feldolgozni annak érdekében, hogy az élelmiszer és a kozmetikai ipar számára fedezni tudja a megnövekedett keresleti igényeket, amit az ázsiai fogyasztás fűt jelenleg. Ezzel a dél-kelet ázsiai ország egy év alatt megduplázza termelését. A legfrissebb előrejelzések szerint idén 108 ezer tonna hiány alakulhat ki a kakaó piacán, ami azért fenyegető, mert a jelenlegi készletszintek 58 ezer tonnán vannak, ez pedig nem fogja tudni fedezni a most kialakulóban lévő deficitet.

A fenti folyamatokból adódóan a kakaó árfolyama éves csúcsokra futhat az év végére, és elérheti a 2800-3000 dolláros szinteket, ez pedig a jelenlegi árfolyamhoz képest 20%-os felértékelődési potenciált rejt magában.

 

0 Tovább

Visszatérhetnek a befektetők a szénbányákhoz

A következő 5 évben 1200 új, széntüzelésű erőművet adhatnak át világszerte. A folyamat elsődlegesen Kínára, Japánra, valamint Indiára lesz jellemző, ami nem meglepő, hiszen Ázsia gazdasági növekedése miatt folyamatosan emelkedik a villamos energia szükséglet a térségben. Ebből adódik az is, hogy a világ vezető szén importőre Kína, valamint Japán.

A földgázt eddig előszeretettel hasznosították a villamos energia előállításában, azonban  világpiaci ára folyamatosan emelkedik a kitermelési szint csökkenése miatt. Ezzel viszont az áram előállításának költsége növekszik, ami a világgazdaság teljesítőképességét ronthatja.

Hogy mit is jelent ez számokban?

A földgáz árfolyamának minimuma 2 dollár volt az idei évben, jelenleg pedig 3,6 dollárnál található a jegyzés, ez közel 80%-os emelkedésnek felel meg. Ezzel szemben a szén tonnánkénti ára a chicagói árutőzsdén 0%-s teljesítményt mutatott fel idén, és a 65 dolláros árszinten stabilizálódott. Nem meglepő tehát, hogy a közmű cégek 180 fokot fordultak, és újból a szenet részesítik előnyben.

Ebből a folyamatból elsősorban az amerikai szénbányák profitálhatnak, ugyanis az ország a világ harmadik legnagyobb szén exportőre, és szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol Kínával, valamint Indiával is.

Ha jobban megnézzük, melyik szénbánya húzhatja a legnagyobb profitot a folyamatból, akkor egyértelműen a Peabody Energy Corp. jöhet szóba. A vállalat hat kontinensen van jelen, és 29 bányával rendelkezik. 2011-ben közel 9 milliárd tonna szenet termeltek ki, és jutattak el a fontosabb kereskedelmi partnereknek.

Számíthatunk tehát arra, hogy a jövőben a nagyobb befektetési alapok is beveszik portfoliójukba az ilyen profillal rendelkező vállalatokat, és újból visszatér az élet a bányatársaságok részvényeibe.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek