Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lesz veled Te drága arany?

Izgalmas időszakot követően az arany kereskedése teljes érdektelenségbe fulladt a nemzetközi árutőzsdén. Azt már több sajtó is lehozta, hogy a jelentős leértékelődés mögött mely tényezők húzódtak meg, azonban már nehezebb kérdés hogy mi fog ezután történni. Mindössze a logikára, és az ortodox gazdasági elméletekre építhetünk.

Ahhoz, hogy az árfolyam érdemben tudjon emelkedni, a világgazdaságon belül szükségeltetne egy magasabb inflációs szint a jelenleginél. Erre azonban kevés esély mutatkozik. Egyre többször halljuk azt, hogy az amerikai jegybank csökkenti, vagy leállítja eddigi eszközvásárlási programját, ezzel pedig a dollár gyengítése is veszélybe kerülhet.

Jelenleg azt láthatjuk, hogy csend honol a nemesfém piacán. Ezt az állapotot könnyen nevezhetjük felhalmozási időszaknak is, ugyanis ha úgy vélekedünk, hogy az arany magához térhet a korábbi sokkból, és újból emelkedhet árfolyama, akkor ez ideális állapotot teremt a folyamatos vásárlásoknak. Erre jó példa India, ugyanis az ázsiai ország áprilisban 7,5 milliárd dollár értékben importált aranyat és ezüstöt, szemben az egy évvel ezelőtti 3,1 milliárd dolláros értékkel.

Emellett érdemes figyelembe vennünk, hogy több országnak is érdeke a magasabb árfolyam, hiszen olyan államok, mint Kína is, jelentős összegeket áldoztak aranytartalékaik növelésére, aminek értéke az elmúlt két hónapban jelentősen erodálódott.

Nem lenne tehát meglepő, ha a mostani vélekedésekkel szemben az USA tovább növelné eszközvásárlási programját. Ezzel érdemben tudná gyengíteni a dollár értékét a devizapiacon, ami a nyersanyagárak emelkedéséhez, ezzel együtt pedig magasabb inflációs szinthez járulna hozzá. Ekkor pedig az arany árfolyama is pozitív korrekcióba kezdhet.

Figyeljünk tehát a nemesfémre, hiszen komoly meglepetésekkel rukkolhat még elő.

 

Ha tetszett cikkünk, nyomjon egy lájkot és kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Tévedések vígjátéka

Szarvas hibák sorozata bonyolította a tegnapi kereskedési napot.

Az egyik ilyen tévedésnek magyar vonatkozása is volt, ugyanis nem sokkal a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése előtt a Bloomberg arról számolt be, hogy irányadó kamatrátánk egy százalékra csökkent. Mivel még a hivatalos döntés előtt álltunk, erősen kételkedtünk a hír valóságában, azonban figyelembe véve, hogy meghatározó hírügynökségről van szó, komoly gyengülés indult be a forint árfolyamában: a hazai fizetőeszköz közel 3 egységgel értékelődött le az euróval szemben.

Kora este az AP hírügynökség twitter oldalát törték fel hackerek. Az ismeretlen csoport arról számolt be, hogy két robbantás is történt a Fehér Házban, aminek során Barack Obama megsérült. Nem sokkal a hír közzététele után az AP és más illetékes szervek hivatalosan cáfolták a hírt.

Mindkét eset drága tévedés/tréfa volt, ugyanis alig pár perc alatt stop megbízások garmadája aktiválódott a piacon. Jogosan tehetjük fel a kérdést: ennek mi volt az értelme és célja?

Mindenesetre a piacok azóta megnyugodtak és minden visszatért a normális kerékvágásba, mindössze pár perc bonyodalmat okozva ezzel a kereskedők számára.

Az viszont, hogy mikor fognak a hírügynökségek nagyobb figyelmet szentelni a biztonsági intézkedésekre, (például hogy ne lehessen feltörni egy twitter fiókot) egyelőre kérdőjeles.  Egy  biztos: a mai nap drága mulatság volt. 

0 Tovább

Matolcsy lenne a forint védőszentje?

Az elmúlt két hétben a forint látványosan erősödött az euróval szemben, ugyanis két hete még 307 forintot is kértek egy euróért a nemzetközi devizapiacon. Ennek oka elsősorban az új jegybanki vezetéstől való félelemben keresendő, ugyanis sokan kételkedtek abban, hogy Matolcsy György piacbarát politikát fog folytatni mint jegybankelnök.

Mára azonban elpárolgott a félsz és jelenleg kevesebb, mint 300 forintot adnak egy euróért (pontosan 297 forintot).  A hazai fizetőeszköz erősödése mögött a pozitív külpiaci hangulat, valamint a vártnál jobb magyar költségvetési számok húzódnak meg.

Ezen túl további pozitív hír volt a piaci szereplők számára az MNB múlt heti bejelentése, miszerint a magyar jegybank közel nulla százalék mellett ad hitelt a kereskedelmi bankok számára annak érdekében, hogy a hazai hitelezési piac és ezzel együtt a gazdaság teljesítőképessége felpörögjön. Erre szüksége is van a kormánynak, hiszen kicsivel több, mint egy év múlva parlamenti választások lesznek Magyarországon. Ebben az esetben pedig kiemelten fontos a jelenlegi kabinetnek, hogy bővülő gazdaság és javuló makro pálya mellett várja a voksolást.

Összességében tehát az első egy hónap, ami Matolcsy György mögött áll, nem váltotta be a hozzá fűzött félelmeket. A piac kezd megnyugodni és ennek eredményeképpen az áprilisi hónap jó időszak lehet a forint számára, már amennyiben jónak ítéljük meg a 300 forint alatti EUR/HUF kurzust. 

0 Tovább

Ennyi volt az Apple-sztori?

Az elmúlt két-három évben a technológiai szektoron túl a részvénypiacot is meghódította az Apple.  Ez a vállalat volt a világ legnagyobb kapitalizációjával rendelkező cége, részvényei jelentős súllyal szerepeltek a NASDAQ indexében, valamint krőzusi készpénzállománnyal büszkélkedhettek.

Steve Jobs halálával azonban az Apple motorja is leállt, ugyanis az új vezetés alatt elmaradnak a forradalmi újítások. Ezzel párhuzamosan a szektortársak egyre nagyobb veszélyt jelenenek az amerikai vállalatra.

A Goldman Sachs többek között emiatt vette le vételi ajánlásai közül az iPhone gyártóját kedden. Indoklásuk között szerepelt az is, hogy a vállalat nem képes már új felhasználói csoportot megszólítani, és a jelenlegi piaci versenyben egyre inkább romlani fog az árrés mértéke. Ebből adódóan pedig az eddigi szédületes növekedési ütem sérülni fog.

Ha végig gondoljuk az érveket, reálisnak tűnik a nagybank vélekedése, miszerint az utóbbi években rohamtempót diktált a vállalat. Ennek köszönhető, hogy számos gazdasági sikert könyvelhetett el a vállalat. Azonban, hogy tényleg ennyi volt-e a növekedési sztori, az a vállalat vezetésén múlik. Elérkezetek ugyanis egy olyan ponthoz, amikor mérlegelniük kell, mi lenne jobb?  Újból kísérletet tenni a vállalat felpörgetésére, vagy átvezetni az Apple-t az érett cégek csoportjába, ahol már nem a kétszámjegyű növekedés és rekordszintű értékesítés számít, hanem a stabil, konzervatív vezetés, a piac számára is kiszámítható eredményességgel.

Egy azonban biztos. Halkul az Apple körüli hisztéria...

 

 

 

1 Tovább

Csak semmi pánik, Amerika!

Úgy fest, a nyár óta tartó „kukorica - pánik” alaptalan volt és ebben az évben sem marad éhesen az USA lakossága.

Tegnap tették közzé Amerikában a márciusi kukorica készletszinteket és nagy meglepetésünkre, közel 500 millió vékával több termény van a silókban, mint ahogy azt a piaci elemzők várták.

Chicagóban sokan arra fogadtak, hogy 4,99 milliárd véka (egy véka 25,4 kilogramm) kukoricával számolhatunk a nyári betakarításig, azonban ezt jócskán keresztülhúzta a hivatalos adat: az amerikai agrártárca kimutatása alapján, március 1-én megközelítőleg 5,4 milliárd vékát tároltak ebből a gabona fajtából; ezzel pedig szertefoszlott a félelem, hogy nem lesz elegendő élelmiszer és takarmány az USA-ban.

Az idei betakarítás pedig további enyhülést hozhat. A termesztésbe bevont területek nagysága 1938 óta nem látott szintre emelkedett és jelenleg 97,3 millió holdon készülnek a kukorica címerezésére, amivel a kínálati szűkösség elszállhat a piacról.

A jelentés hatására heves eladói hullám indult meg az árutőzsdén. A termény árfolyama kevesebb, mint 5 perc alatt megütötte a limitált esés mértékét, ami 40 cent volt az első napon. 5 perc, 5 százalék. Longosnak pokol, shortosnak viszont maga a mennyország.

Kíváncsian várjuk a következő kereskedési napot, hogy vajon sikerül-e magához térnie az árfolyamnak vagy netán tovább esik.

Egy mindenesetre biztos: a gabonapiacokra mért vészjóslásnak ezennel vége - legalább is nyárig.

0 Tovább

Csináld úgy, mint Rockefeller!

Az 1900-es évek elején, amikor Amerikában rohamosan nőtt az olajkitermelés volumene, egyre nagyobb hangsúly terelődött a vasúti szállítmányozásra. Soha nem látott tempóban bővült Texasban, és a környékbeli államokban a vasúti hálózat, ugyanis ezzel a szállítási módszerrel gyorsan és költség- hatékonyan lehetett az olajszállítmányokat a feldolgozókba juttatni.

Ennek stratégiai fontosságát elsőként a Standard Oil alapítója és tulajdonosa John D. Rockefeller ismerte fel. Annak érdekében, hogy a XIX. századi üzletember monopolhelyzetbe kerülhessen az olajkitermelésben, az akkortájt piacvezető Pennsylvania vasúttársaság összes olajhordóját és tankját felvásárolta. Ezzel elérte célját az amerikai üzletember: más olajtársaság csak nagyon nehezen tudta eljuttatni kitermelt mennyiségét a finomítókba, aminek következtében szép lassan kártyavárként dőltek össze Rockefeller riválisai.

Szerencsére ma már nem élünk ilyen kemény időket a gazdaságban, lehetőségként azonban még mindig ott van előttünk Rockefeller példája. Jelenleg több mint 20 olyan vasúttársaság van Észak-Amerikában, melynek fő profilja a kőolajszállítás. Ez azért fontos, mert jelen pillanatban a szárazföldi olajkitermelésben olcsóbb a vasutat választaniuk a kőolajcégeknek, mint a csővezetékeken keresztüli szállítást.

Hogy a valóságtól mennyire nem elrugaszkodott ez a fajta befektetés, jelzi, hogy Warren Buffett is komoly kitettséggel rendelkezik ilyen jellegű cégek részvényeiben. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasút vissza nyeri-e régi kulcsszerepét az amerikai gazdaságon belül, annyi azonban elmondható: az eddigi tendencia mindenképp bizalomkeltő és az amerikai gazdaság újbóli felélénkülésével jelentős megrendelés állománnyal számolhatnak a vállalatok.

 

1 Tovább

Fiatalon lett miliomos

Nagy nap volt a hétfői a 17 éves Nick D’Alosio számára, ugyanis az általa 15 évesen megálmodott, és sikerre vitt Summly –t megvásárolja a Yahoo Inc. Az akvizíció részleteiről egyelőre hallgat a két fél, azonban ismerve a terméket, nem lenne meglepő, ha több millió dollár ütné a fiatal fejlesztő markát.

D’Alosio zsenialitása abban rejlett, hogy rájött: az okos telefonok térnyerésével egy teljesen új fogyasztói csoport jelent meg az internetezők körében. Ezen csoport számára fejlesztette ki azt az alkalmazást, amivel a felhasználók gyorsabban, célzottabban, éselegánsabb formában érhetik el a keresett híreket mobiltelefonjuk használatával.

Azonban nem csak a fejlesztő örülhet a Yahho lépésének, hanem Li-Ka Shing, hong-kongi befektető is, aki komoly összeget invesztált az induló vállalkozásba.

Ismerve a Yahoo nagyasszonyát, Marissa Mayer-t, nem volt meglepő a döntés. A Yahoo élére nem régiben kinevezett vezérigazgató nyitott az újításokra, és komoly energiát fektet abba, hogy az idáig haldokló technológiai vállalatot egy új, modern szolgáltatási körrel ruházza fel, amivel a vállalat újból élre tud törni.

A hírt pozitívan fogadták a részvénypiacon, ugyanis a tegnapi kereskedés során egy közel fél százalékos pluszban fejezte be a napot a Yahoo Inc.

0 Tovább

Fontos szintek előtt a gyapot árfolyama

Az elmúlt egy hónapban komoly teljesítményt tudhat maga mögött a gyapot árfolyama, köszönhetően a gazdálkodók múlt évi lépéseinek. A most pénteki USDA riport azonban könnyen a feje tetejére állíthatja a piacot.

A múlt év során, az alacsony felvásárlási árak miatt a gyapot gazdálkodók többsége (elsősorban Ausztráliában) csökkentette a termesztéshez szükséges vetésterületek nagyságát. Tették ezt annak érdekében, hogy a kínálati oldalt le tudják szorítani, és ezzel harcoljanak ki magasabb vételárat maguknak. Várakozásaik beigazolódni látszanak, ugyanis az elmúlt, kicsivel több mint egy hónapban a gyapot árfolyama szédületes teljesítményt tudhat maga mögött.

A február közepi 80 centes mélypont óta megállás nélkül emelkedik az árutőzsdei termék árfolyama, és jelenleg a 87 centes szintek áttörésével próbálkozik. A kínálati oldal mesterséges csökkentésével egy időben a kínai felvásárlási program is segített a nyersanyagnak, így várhatóan ezt a szintet könnyen maga mögött hagyhatja az árfolyam, amivel további tér nyílna meg az emelkedés előtt. 

Ennek egyetlen kerékkötője a pénteki USDA riport lehet. Ennek esetében részletes képet kapunk az amerikai agrártárcától a gyapot piacáról és a várható keresleti-kínálati oldal változásáról.

Amennyiben további elemzések iránt érdeklődik, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Ezt látni a lövészárkokból

Kemény hét van a hátunk mögött. Hétfő délelőtt még nagy volt az öröm az európai részvénypiacokon, ugyanis mindenki azt hitte, a Monti-Bersani páros simán hozni fogja a választásokat Olaszországban, aztán az első exit poll-ok már aggodalomra adtak okot. Amitől pedig megijedtek a piacokon, valóság lett: Berlusconi sikeresen szerepelt a választásokon, és bizonytalan helyzetet alakított ki a kormányalakításban.

Ennek megfelelően a DAX index a kezdeti 7850 pontos maximumokról egészen 7600 pontig süllyedt, amivel 2,5 százalékot értékelődött le a német piac, 24 óra leforgása alatt.

Ezen a héten azonban Amerika segítette meg a piacokat, a foglalkoztatottsági és ingatlanpiaci adatok mind felfelé hajtották az árfolyamokat részvénypiacokon, és Bernanke meghallgatása sem volt negatív, kedvező mondatokat hallhattunk a FED első emberétől.

A pénteki zárás közel ugyan olyan értéken történt, mint a hétfői nyitás, így kijelenthető, hogy nagy volatililtással megérkeztünk oda pénteken, ahonnan elindultunk hétfőn. Ez mindenképpen arra utal, hogy a piacon valami készülődik.

Eközben a dollár a héten tovább erősödött, és a dollárindex értéke 82 pont felett zárta a hetet, ezzel azt a képet mutatva, hogy a dollár iránti kereslet kezd bővülni a piacon. Ennek megfelelően az olaj, arany és ezüst jegyzése lejjebb jött, és a többi árupiaci termék sem mutatott fel érdemi emelkedést. Kivéve a gyapotot ami a hét közepi 81 centről egészen 85 centig emelkedett. Ez pedig szép teljesítmény az árupiac tavalyi mostoha gyermekétől. Erre a termékre lesz érdemes a leginkább oda figyelni, hiszen márciusban már vége lehet a kínai felvásárlásnak, amivel egy komoly keresleti tényező eshet ki a piacról.

Mozgalmas és szép hét áll tehát mögöttünk, és bízzunk benne, hogy a következő héten is jó lesz a piac. Hiszen a legfontosabb, hogy legyen volatilitás, egy trader ennek örül a leginkább!

 

Amennyiben érdekli az árupiac, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Buffett részvénye I.

Talán már mindenki hallott Warren Buffettről, a híres amerikai befektetőről. Közismert tény, hogy jelentős összegeket keresett vállalati részvényekkel, azonban kevesen tudják, hogy portfóliója milyen papírokból is áll össze. Úgy döntöttünk tehát, hogy minden pénteken írunk pár sort arról, miben is fekszik jelenleg az omahai bölcs pénze, annak érdekében, hogy Önökhöz is közelebb hozhassuk a befektetések e szegmensét.

Mai bejegyzésünkben a Procter&Gamble-t választottuk. Az amerikai vállalat olyan márkákkal rendelkezik, mint az Old Spice, Gillette, Pampers, Duracell vagy éppen a Lacoste.

A Procter&Gamble 180 országban értékesíti, alapvetően a fogyasztási cikkek közé sorolható termékeiket. Az utóbbi időben folyamatosan bővítette termék portfólióját (akár agresszív vállalat felvásárlásokkal is), annak érdekében, hogy profitabilitása magas legyen, és megszerezze az első helyet iparágában. Ennek meg is lett az eredménye!

A vállalat adózott eredménye az előző üzleti évben 10,7 milliárd dollár volt, amit 83 milliárd dolláros árbevételből gazdálkodott ki a management. Ennek köszönhetően a  cég készpénzállománya eléri a valamivel több mint 6 milliárd dollárt. A magas pénzállománynak köszönhetően a részvényeseknek évente 2,14 dollárt fizet ki a vállalat osztalék gyanánt.

Solar Capital

Észrevehető tehát, hogy nem misztikus vállalatba fektette pénzének egy részét Buffett, csupán egy olyan cégbe, aminek termékei a mindennapok során használatosak. Logikus lépésnek mondható.

 

További elemzésekre kíváncsi? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Fellégezhet a kukorica

Az elmúlt évben komoly károkat okozott a kukorica termésében az észak-amerikai szárazság, ennek hatásaként 16 éves mélypontot ütöttek a raktár készletek az Egyesült Államokban. Nem volt hát meglepő, hogy két hónap alatt a gabona árfolyama a határidős árutőzsdén 54 százalékkal drágult. Csak egy példa a kár mértékére: a termesztésbe bevont 95,8 millió holdas területen közel 10 millió holdon nem lehetett termést betakarítani, míg ahol lehetett, ott is közel 15 százalékkal esett vissza a jó vagy kiváló minőségű kukorica aránya a teljes termésen belül.

Az idei évre azonban az amerikai agrártárca már optimistább képet festett fel a jövő évi terméssel kapcsolatban. Idén 700 ezer holddal nagyobb területet vonnak be a gazdálkodásba a termelők, és várhatóan csak 7,7 millió holdon nem tudnak termést betakarítani.

 Az idei évre várható terméshozam holdanként 160 véka körül alakulhat, ami mellett idén 14,5 milliárd véka betakarítást érhetnek el az amerikai gazdálkodók. Ebből mintegy 5,4 milliárd véka mehet majd állati takarmányozás céljára, ami hat éves csúcsot jelent.

Várakozások szerint az idei nyár enyhébb lehet a tavalyinál, és nem kell olyan mértékű szárazságra számítanunk mint egy évvel ezelőtt. Ennek megfelelően egyre kisebb a nyomás a kukorica jegyzésén a határidős árutőzsdén. A kérdés csak az, hogy a várakozások beigazolódnak-e, vagy az előző évhez hasonlóan, idén is szeszélyes lesz az időjárás? A Solar Capital véleménye szerint tartogathat meglepetést az idei nyár is a termelők, és ezzel együtt a gabona traderek számára.

További elemzések érdeklik? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Régen látott szinteken a kávé árfolyama

Az elmúlt évben az egyik legrosszabbul teljesítő termék az arabica kávé volt az árutőzsdén. A Brazíliában elért rekord magas termésmennyiség, és a feldolgozó ipar átalakulása mélybe lökte az árfolyamot, és a korábbi 300 centről egészen 140 centig jött le a fontonkénti jegyzés.

A jelenlegi 140 centes szint lélektani határ, ennek elestével ugyanis további tér nyílna meg a korrekcióra folytatódásához. Erre pedig egyelőre sok esély van.

A 2010-es évek környékén a brazil termelők jelentős méretű területet vontak be a kávétermesztésbe, és az akkor elültetett cserjék a 2012-2013-as évben fordultak termővé, ezzel pedig kínálati sokk alakult ki a piacon. Várhatóan az idei évben fog tetőzni a termés mennyisége, a dél-amerikai országban 56 millió zsák várható, ami 10%-al múlja felül az előző évi adatokat (egy zsák 60 kg kávébabot tartalmaz).

Addig, amíg a fenti folyamat hatásai nem csillapodnak, várhatóan tovább folytatja lejtmenetét a nyersanyag, ezzel sok örömöt szerezve a shortosok számára.

Érdekli az árutőzsde változatos világa? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Ismerje meg Warren Buffet befektetéseit

Mindenki hallott már Warren Buffetről, a ma élő egyik legsikeresebb részvény befektetőről. Mesés vagyonnal rendelkezik, amit megfelelő stratégiával, és türelemmel épített fel magának. De vajon miből is áll a híres portfólió?

Az omahai bölcsként is emlegetett üzletember jelentős befektetéssel rendelkezik többek között a Coca-Cola, Wells Fargo, valamint American Express vállalatokban. Az üdítő gyártásával, és forgalmazásával foglalkozó Coca-Cola helyezkedik el a legnagyobb súllyal portfóliójában, közel 400 millió részvénnyel, és piaci értéke is ennek a legnagyobb, elérve a 15 milliárd dollárt.

Szintén komoly kitettséggel rendelkezik különféle médiumokban is Buffet, úgy mint a Washington Post, Liberty Media, valamint a Lee Enterprises vállalatok. Talán meglepő lehet, hogy ebben a szegmensben is van befektetése, viszont jó döntésnek bizonyulhat, ha azt nézzük, hogy a digitális média komoly profitabilitás elé nézhet a következő években.

Ezek persze csak töredékei részvény befektetéseinek. Amennyiben a teljes listára kíváncsi, itt megtalálja.

Érdekli a tőzsde káprázatos világa? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Tovább tágul a platina-arany spread!

Több mint 80 dolláros rés van a platina és az arany árfolyama között, erre legutóbb 18 hónapja volt példa.

A folyamat mögött több tényező húzódik meg. Jelenleg az árutőzsdén a platina árfolyama szédületes emelkedést tudhat maga mögött, ugyanis a Dél-Afrikai Köztársaság, valamint Zimbabwe területén a kitermelés volumene alacsony szintre esett vissza, a miatt, mert a fontosabb kitermelő vállalatok több bányát is bezártak veszteséges üzemeltetésük okán. Ennek köszönhetően a fém kínálati oldala lecsökkent, míg kereslete a globális gazdasági fellendülés miatt tovább bővült. A platinát elsősorban az ékszer valamint üvegiparban hasznosítják, de jelentős szerepet kap a petrolkémia területén is.

platina árfolyam

Ezzel szemben az arany árfolyama folyamatosan csökkent az elmúlt egy hónapban. A biztonságos befektetésként számon tartott nemesfém iránti érdeklődés alább hagyott, miután a részvénypiac teljesítménye többéves szinteket döntöget, és a befektetők körében megnőtt a kockázatvállalás. A következő időszakban továbbra is folytatódhat az arany unciánkénti árfolyamának csökkenése, köszönhetően annak, hogy a piac jelenleg optimista a globális gazdaság idei évre várható teljesítőképességével kapcsolatban.

arany árfolyam


Amennyiben további hírekre, információkra kíváncsi az árutőzsdével kapcsolatban, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Kedvező kilátások a szója piacán

A múlt év egyik legjobban teljesítő terménye idén komoly kiábrándulást okozhat az árutőzsdén.

Pénteken tette közzé legfrissebb agrárpiaci előrejelzését az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium. A szaktárca tanulmánya szerint a dél-amerikai régióban az elmúlt hónapok során optimális volt a csapadékmennyiség, ennek köszönhetően pedig az idei szójatermés kedvezően alakulhat. A brazil termőterületek jelenleg rekord szinten állnak, és elérik a 27,5 millió hektárt, ezzel a múlt évhez hasonlítva 10%-al nőtt a bevont termőterület nagysága, miközben a hektáronkénti terméshozam elérheti idén a 3,04 tonna/hektárt. Mivel a kereslet ebben az évben nem fog drasztikusan megugrani a termény esetében, fel kell készülnünk arra, hogy a szója vékánkénti árfolyama eléri az 1300-1250 centes ársávot, ami kedvező profitkilátással kecsegtet a shortosok számára.

0 Tovább

Gázos a helyzet Amerikában?

Új technológiáknak köszönhetően a következő 10 évben jelentős fordulat bontakozhat ki az energiahordozók kitermelésében, és felkészülhetünk az alacsony energia árakra. Enne oka a világgazdaság jelenlegi állapotában keresendők, ugyanis a mostani környezetben a vállalati szektor látványosan ár érzékeny lett, és minden eddiginél fontosabbá vált, hogy a termeléshez, szállításhoz szükséges energiahordozók árfolyama csökkenjen.


Erre tökéletes példa többek között a földgáz esete. A hidraulikus repesztésnek köszönhetően a földgáz kitermelés volumene az elmúlt három évben jelentősen megugrott, ugyanis a nehezebben elérhető rétegeket is be tudták vonni a kitermelésbe. Ezzel a korábbi 12 dolláros csúcsokról egészen 2 dollárig süllyedt a földgáz árfolyama. Nem meglepő, hogy Washington számára jelenleg kiemelt stratégiai fontossággal bír a földgáz piaca, ugyanis évekig a nettó importőr szerepét töltötte be az ország. Az észak-amerikai állam célja, hogy a következő években ezen változtasson, és belső fogyasztásának önellátóvá tételét követően exportőrré válhasson.  Ezen túlmenően a közúti szállítmányozást is komolyabban érintené az amerikai kormány terve, ugyanis a jövőben szeretnék elérni Washingtonban, hogy a teherfuvarozás nagy része gázüzeműként működhessen.  Az olcsó földgáz felhasználása az áram előállításában is komoly szerepet kaphat, ezzel is csökkentve a vállalatok számára a termelési költségeket.


Jelenleg a technológiát az Egyesült Államokon kívül más ország még nem alkalmazza, ugyanis a kitermelés, egyes kutatások szerint, komoly károkat okoz a környezetben. A technológia lényege az, hogy a kőzetlemezeket hidraulikus repesztéssel tágítják. A függőleges fúrással egy időben homokkal, és egyéb kémiai anyagokkal dúsított vizet engednek be a kőzetek közzé, aminek köszönhetően a kőzetlemezek kitágulnak, és üregek képződnek a föld alatt. Ezekben az üregekben gyűlik össze a kőzetek között megbúvó földgáz. Ezzel azonban a kitermelés során felhasznált kémiai anyagok bejutnak a talajvízbe, ami az ivóvíz szennyezését okozza.  


Emiatt az európai kontinensen jelenleg ellenzik ez ilyen jellegű technológia bevezetését, és más alternatív energiaforrások után kutatnak. Pontosan emiatt volt meglepő, hogy nemrégiben a lengyel kormány úgy döntött: országuk az aggályok ellenére engedélyezi ezt a kitermelési technológiát.
Az, hogy a jövőben mely régiókban terjedhet el a hidraulikus repesztés, egyelőre megjósolhatatlan. Az viszont biztosra vehető, hogy az Egyesült Államok nem fog elállni az ilyen jellegű kitermelési formától. Már csak azért sem, mert nem régiben egy kutatás során Utah államban mintegy 1500 milliárd hordóval egyenértékű gázkészletet találtak, aminek kitermelése jó időre megoldhatná Amerika energia ellátását.


Kérdés azonban, hogy Európa milyen más eszközzel lesz képes gazdaságának versenyképességét javítani. Ha nem lesznek rugalmasabbak ebben a kérdésben az öreg kontinens gazdasági döntéshozói, könnyen azzal találhatják szembe magukat, hogy az USA a gazdasági versenyben újból komoly előnyre tett szert. Márpedig az EU jelenlegi gazdasági teljesítőképessége nem hagy sok lehetőséget Brüsszelnek. Vagy feladják eddigi álláspontjukat, vagy pedig a megújuló energia előállítására fordítanak nagyobb anyagi erőforrást.

Geopolitikai hatása sem elhanyagolható a jelenlegi tendenciának. Amennyiben a gázkitermelés beváltja a hozzáfűzött reményeket, úgy a közel-kelet veszíteni fog gazdasági szerepéből, ugyanis jelenleg fontos útvonalként funkcionál a térség a cseppfolyósított gázok esetében. További fontos következményként lépne fel, hogy a globális energia politikában az arab világ jelentősen veszítene pozíciójából.


Amennyiben a befektetések területéről kívánjuk megvizsgálni a jelenlegi helyzetet, mindenképpen izgalmas évek előtt állnak azon vállalatok, amelyek a cseppfolyósított földgáz szállításában érintettek. Ezen túlmenően szintén komoly felértékelődési potenciállal rendelkeznek az üzemanyag berendezéseket gyártó, valamint olajkitermelő vállalatok. Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni a következő években a fejleményeket, ugyanis a fent említett országokban könnyen előfordulhat, hogy az energia árak rekord alacsony szintre süllyedhetnek.

0 Tovább

Újból előveszik az aranyat a befektetők?

Az elmúlt napokban szinte egy helyben toporgott az arany árfolyama, és ahogy a charton is látszik, jelentősen beszűkült a mozgástere a nemesfémnek.

A múlt héten két rossz makroadatot is kaptunk Amerikából. Egyrészről a GDP borzolta fel a befektetők kedélyeit, ami jócskán a várt alatti értéket vette fel (-0,1%, szemben a várt 1,1%-al), valamint a munkanélküliségi ráta is 0,1%-al magasabb lett az elemzői prognózisoknál.

Ennek, valamint a hétfői napon az eurózónából érkező negatív híreknek köszönhetően a befektetők azonnal a biztonságos menedéknek számító aranyba menekültek, ami így jelenleg beszorult két trendvonala közé.

Amennyiben a hangulat nem változik rövidtávon, úgy könnyen előfordulhat, hogy az arany felfelé veheti az irányt, és az 1700 dolláros szinteket is megközelítheti, szemben a jelenlegi 1675 dollárral. Ez, egy hagyományos határidős arany kontraktus esetében megközelítőleg 2500 dolláros értékváltozást eredményezhet a nyitott pozíciókban. Érdemes lesz tehát odafigyelni a nemesfémre a következő egy-két napban.

0 Tovább

Újból van élet a gyapot piacán

A napokban folyamatosan emelkedett az árupiacon a gyapot árfolyama, és sikeresen áttörte a 80 centes szintet a termény fontonkénti árfolyama. A folyamat nem meglepő hiszen ebben az évben várhatóan jóval kisebb területen fognak gyapotot termeszteni mint az előző évben.

A legfontosabb gyapot termelő országok azért hozták meg a termőterületek visszavágásáról a döntést, mert nehezményezték, hogy Kína mesterségesen leszorítja a termény felvásárlási árát, ami az így is rekordnak számító, 25,2 millió tonnás termés hozam mellett jelentős bevétel kiesést jelentett a gazdálkodóknak.

Így hát gyorsan meg is jött a válasz azzal, hogy jövőre a fontosabb gyapot termesztő országok csökkentik a gyapot termesztéshez szükséges vetésterületet, amivel 11%-os termés kiesés várható ebben az évben a termény piacáról.

Jelenleg márciusig tart a kínai felvásárlás, eddig mindenképpen emelkedhet a gyapot fontonkénti árfolyama, azonban kérdés, mi lesz ezután? Lesz-e érdemi hatása a gazdálkodók lépésének?

Érdemes lehet figyelemmel kísérni a terményt a közeljövőben, ugyanis érdekes fejlemények bontakozhatnak még ki a közeljövőben, és éles viták alakulhatnak ki a felvásárló és termesztő országok között.

0 Tovább

Részvénybe ragadt? Van megoldás!

Biztosan Önnel is előfordult már, hogy egy-egy részvény befektetésétől csak úgy tudott megszabadulni, hogy el kellett könyvelnie egy nagyobb veszteséget. Pedig vannak ilyen helyzetre is megoldások, amikkel érdemes lehet tisztában lenni, mielőtt azt a bizonyos BUY gombot megnyomjuk.

Az opciós piac számos lehetőséget biztosít a befektetőknek, amikkel kiegészítve egy-egy részvény befektetést, képesek vagyunk növelni eredményességünket.
Amennyiben hiszünk egy adott cég részvényeiben, és hosszabb távon szeretnénk azt tartani, fel kell készülnünk, hogy időközben komoly veszteségek is kialakulhatnak portfoliónkban. Annak érdekében, hogy ezt csökkentsük érdemes opciók után kutakodni.
Erre a következő lehetőségünk van. Részvény állományunkra egy meghatározott árfolyamon
eladási kötelezettséget vállalunk. Ennek esetében egy Call opciót adunk. A kötelezettség vállalásért egy adott prémiumot kapunk a piacon. Abban az esetben, ha az opció lejáratakor a részvény árfolyama nem éri el az általunk meghatározott szintet, a prémiumot teljes egészében eltehetjük, és eladhatjuk a következő határidőre a call opciót.

Nézzünk erre egy példát:

Részvény: Facebook

Vételi árfolyam: 31,03 USD

Vételi darabszám: 100

Opció típusa: Call, február 22.-ei lejárattal, 34 dolláros eladási kötelezettséggel

Opciós prémium: 86 dollár

Amennyiben nem éri el a 34 dolláros árfolyamot a Facebook részvénye, úgy a 86 dolláros prémiumot eltehetjük, és megismételhetjük az előző folyamatot. Rosszabb esetben azonban járhatunk úgy, hogy az opció lejáratakor részvényünk árfolyama a vállalt eladási szint felett van. Ekkor a következő képen nézne ki pozíciónk értéke:

Dátum: 2013. február 22.

Facebook árfolyama: 35 USD

Opción elszenvedett veszteség: 14 USD

Részvényen elért nyereségünk: (34 USD-31,03 USD)*100 db=297 USD

Nettó nyereségünk: 283 USD

Hozam: 9,1%

Jól látható tehát, hogy az ilyen típusú megoldások sokban segíthetik egy befektető munkáját. Érdemes tehát nyitott szemmel járni, és kutatni a megoldások után. Az alábbi példa a Covered Call stratégiák közé tartozik.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek