Biztosan Önnel is előfordult már, hogy egy-egy részvény befektetésétől csak úgy tudott megszabadulni, hogy el kellett könyvelnie egy nagyobb veszteséget. Pedig vannak ilyen helyzetre is megoldások, amikkel érdemes lehet tisztában lenni, mielőtt azt a bizonyos BUY gombot megnyomjuk.

Az opciós piac számos lehetőséget biztosít a befektetőknek, amikkel kiegészítve egy-egy részvény befektetést, képesek vagyunk növelni eredményességünket.
Amennyiben hiszünk egy adott cég részvényeiben, és hosszabb távon szeretnénk azt tartani, fel kell készülnünk, hogy időközben komoly veszteségek is kialakulhatnak portfoliónkban. Annak érdekében, hogy ezt csökkentsük érdemes opciók után kutakodni.
Erre a következő lehetőségünk van. Részvény állományunkra egy meghatározott árfolyamon
eladási kötelezettséget vállalunk. Ennek esetében egy Call opciót adunk. A kötelezettség vállalásért egy adott prémiumot kapunk a piacon. Abban az esetben, ha az opció lejáratakor a részvény árfolyama nem éri el az általunk meghatározott szintet, a prémiumot teljes egészében eltehetjük, és eladhatjuk a következő határidőre a call opciót.

Nézzünk erre egy példát:

Részvény: Facebook

Vételi árfolyam: 31,03 USD

Vételi darabszám: 100

Opció típusa: Call, február 22.-ei lejárattal, 34 dolláros eladási kötelezettséggel

Opciós prémium: 86 dollár

Amennyiben nem éri el a 34 dolláros árfolyamot a Facebook részvénye, úgy a 86 dolláros prémiumot eltehetjük, és megismételhetjük az előző folyamatot. Rosszabb esetben azonban járhatunk úgy, hogy az opció lejáratakor részvényünk árfolyama a vállalt eladási szint felett van. Ekkor a következő képen nézne ki pozíciónk értéke:

Dátum: 2013. február 22.

Facebook árfolyama: 35 USD

Opción elszenvedett veszteség: 14 USD

Részvényen elért nyereségünk: (34 USD-31,03 USD)*100 db=297 USD

Nettó nyereségünk: 283 USD

Hozam: 9,1%

Jól látható tehát, hogy az ilyen típusú megoldások sokban segíthetik egy befektető munkáját. Érdemes tehát nyitott szemmel járni, és kutatni a megoldások után. Az alábbi példa a Covered Call stratégiák közé tartozik.