Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fellégezhet a kukorica

Az elmúlt évben komoly károkat okozott a kukorica termésében az észak-amerikai szárazság, ennek hatásaként 16 éves mélypontot ütöttek a raktár készletek az Egyesült Államokban. Nem volt hát meglepő, hogy két hónap alatt a gabona árfolyama a határidős árutőzsdén 54 százalékkal drágult. Csak egy példa a kár mértékére: a termesztésbe bevont 95,8 millió holdas területen közel 10 millió holdon nem lehetett termést betakarítani, míg ahol lehetett, ott is közel 15 százalékkal esett vissza a jó vagy kiváló minőségű kukorica aránya a teljes termésen belül.

Az idei évre azonban az amerikai agrártárca már optimistább képet festett fel a jövő évi terméssel kapcsolatban. Idén 700 ezer holddal nagyobb területet vonnak be a gazdálkodásba a termelők, és várhatóan csak 7,7 millió holdon nem tudnak termést betakarítani.

 Az idei évre várható terméshozam holdanként 160 véka körül alakulhat, ami mellett idén 14,5 milliárd véka betakarítást érhetnek el az amerikai gazdálkodók. Ebből mintegy 5,4 milliárd véka mehet majd állati takarmányozás céljára, ami hat éves csúcsot jelent.

Várakozások szerint az idei nyár enyhébb lehet a tavalyinál, és nem kell olyan mértékű szárazságra számítanunk mint egy évvel ezelőtt. Ennek megfelelően egyre kisebb a nyomás a kukorica jegyzésén a határidős árutőzsdén. A kérdés csak az, hogy a várakozások beigazolódnak-e, vagy az előző évhez hasonlóan, idén is szeszélyes lesz az időjárás? A Solar Capital véleménye szerint tartogathat meglepetést az idei nyár is a termelők, és ezzel együtt a gabona traderek számára.

További elemzések érdeklik? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Régen látott szinteken a kávé árfolyama

Az elmúlt évben az egyik legrosszabbul teljesítő termék az arabica kávé volt az árutőzsdén. A Brazíliában elért rekord magas termésmennyiség, és a feldolgozó ipar átalakulása mélybe lökte az árfolyamot, és a korábbi 300 centről egészen 140 centig jött le a fontonkénti jegyzés.

A jelenlegi 140 centes szint lélektani határ, ennek elestével ugyanis további tér nyílna meg a korrekcióra folytatódásához. Erre pedig egyelőre sok esély van.

A 2010-es évek környékén a brazil termelők jelentős méretű területet vontak be a kávétermesztésbe, és az akkor elültetett cserjék a 2012-2013-as évben fordultak termővé, ezzel pedig kínálati sokk alakult ki a piacon. Várhatóan az idei évben fog tetőzni a termés mennyisége, a dél-amerikai országban 56 millió zsák várható, ami 10%-al múlja felül az előző évi adatokat (egy zsák 60 kg kávébabot tartalmaz).

Addig, amíg a fenti folyamat hatásai nem csillapodnak, várhatóan tovább folytatja lejtmenetét a nyersanyag, ezzel sok örömöt szerezve a shortosok számára.

Érdekli az árutőzsde változatos világa? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Ismerje meg Warren Buffet befektetéseit

Mindenki hallott már Warren Buffetről, a ma élő egyik legsikeresebb részvény befektetőről. Mesés vagyonnal rendelkezik, amit megfelelő stratégiával, és türelemmel épített fel magának. De vajon miből is áll a híres portfólió?

Az omahai bölcsként is emlegetett üzletember jelentős befektetéssel rendelkezik többek között a Coca-Cola, Wells Fargo, valamint American Express vállalatokban. Az üdítő gyártásával, és forgalmazásával foglalkozó Coca-Cola helyezkedik el a legnagyobb súllyal portfóliójában, közel 400 millió részvénnyel, és piaci értéke is ennek a legnagyobb, elérve a 15 milliárd dollárt.

Szintén komoly kitettséggel rendelkezik különféle médiumokban is Buffet, úgy mint a Washington Post, Liberty Media, valamint a Lee Enterprises vállalatok. Talán meglepő lehet, hogy ebben a szegmensben is van befektetése, viszont jó döntésnek bizonyulhat, ha azt nézzük, hogy a digitális média komoly profitabilitás elé nézhet a következő években.

Ezek persze csak töredékei részvény befektetéseinek. Amennyiben a teljes listára kíváncsi, itt megtalálja.

Érdekli a tőzsde káprázatos világa? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Tovább tágul a platina-arany spread!

Több mint 80 dolláros rés van a platina és az arany árfolyama között, erre legutóbb 18 hónapja volt példa.

A folyamat mögött több tényező húzódik meg. Jelenleg az árutőzsdén a platina árfolyama szédületes emelkedést tudhat maga mögött, ugyanis a Dél-Afrikai Köztársaság, valamint Zimbabwe területén a kitermelés volumene alacsony szintre esett vissza, a miatt, mert a fontosabb kitermelő vállalatok több bányát is bezártak veszteséges üzemeltetésük okán. Ennek köszönhetően a fém kínálati oldala lecsökkent, míg kereslete a globális gazdasági fellendülés miatt tovább bővült. A platinát elsősorban az ékszer valamint üvegiparban hasznosítják, de jelentős szerepet kap a petrolkémia területén is.

platina árfolyam

Ezzel szemben az arany árfolyama folyamatosan csökkent az elmúlt egy hónapban. A biztonságos befektetésként számon tartott nemesfém iránti érdeklődés alább hagyott, miután a részvénypiac teljesítménye többéves szinteket döntöget, és a befektetők körében megnőtt a kockázatvállalás. A következő időszakban továbbra is folytatódhat az arany unciánkénti árfolyamának csökkenése, köszönhetően annak, hogy a piac jelenleg optimista a globális gazdaság idei évre várható teljesítőképességével kapcsolatban.

arany árfolyam


Amennyiben további hírekre, információkra kíváncsi az árutőzsdével kapcsolatban, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Kedvező kilátások a szója piacán

A múlt év egyik legjobban teljesítő terménye idén komoly kiábrándulást okozhat az árutőzsdén.

Pénteken tette közzé legfrissebb agrárpiaci előrejelzését az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium. A szaktárca tanulmánya szerint a dél-amerikai régióban az elmúlt hónapok során optimális volt a csapadékmennyiség, ennek köszönhetően pedig az idei szójatermés kedvezően alakulhat. A brazil termőterületek jelenleg rekord szinten állnak, és elérik a 27,5 millió hektárt, ezzel a múlt évhez hasonlítva 10%-al nőtt a bevont termőterület nagysága, miközben a hektáronkénti terméshozam elérheti idén a 3,04 tonna/hektárt. Mivel a kereslet ebben az évben nem fog drasztikusan megugrani a termény esetében, fel kell készülnünk arra, hogy a szója vékánkénti árfolyama eléri az 1300-1250 centes ársávot, ami kedvező profitkilátással kecsegtet a shortosok számára.

0 Tovább

Gázos a helyzet Amerikában?

Új technológiáknak köszönhetően a következő 10 évben jelentős fordulat bontakozhat ki az energiahordozók kitermelésében, és felkészülhetünk az alacsony energia árakra. Enne oka a világgazdaság jelenlegi állapotában keresendők, ugyanis a mostani környezetben a vállalati szektor látványosan ár érzékeny lett, és minden eddiginél fontosabbá vált, hogy a termeléshez, szállításhoz szükséges energiahordozók árfolyama csökkenjen.


Erre tökéletes példa többek között a földgáz esete. A hidraulikus repesztésnek köszönhetően a földgáz kitermelés volumene az elmúlt három évben jelentősen megugrott, ugyanis a nehezebben elérhető rétegeket is be tudták vonni a kitermelésbe. Ezzel a korábbi 12 dolláros csúcsokról egészen 2 dollárig süllyedt a földgáz árfolyama. Nem meglepő, hogy Washington számára jelenleg kiemelt stratégiai fontossággal bír a földgáz piaca, ugyanis évekig a nettó importőr szerepét töltötte be az ország. Az észak-amerikai állam célja, hogy a következő években ezen változtasson, és belső fogyasztásának önellátóvá tételét követően exportőrré válhasson.  Ezen túlmenően a közúti szállítmányozást is komolyabban érintené az amerikai kormány terve, ugyanis a jövőben szeretnék elérni Washingtonban, hogy a teherfuvarozás nagy része gázüzeműként működhessen.  Az olcsó földgáz felhasználása az áram előállításában is komoly szerepet kaphat, ezzel is csökkentve a vállalatok számára a termelési költségeket.


Jelenleg a technológiát az Egyesült Államokon kívül más ország még nem alkalmazza, ugyanis a kitermelés, egyes kutatások szerint, komoly károkat okoz a környezetben. A technológia lényege az, hogy a kőzetlemezeket hidraulikus repesztéssel tágítják. A függőleges fúrással egy időben homokkal, és egyéb kémiai anyagokkal dúsított vizet engednek be a kőzetek közzé, aminek köszönhetően a kőzetlemezek kitágulnak, és üregek képződnek a föld alatt. Ezekben az üregekben gyűlik össze a kőzetek között megbúvó földgáz. Ezzel azonban a kitermelés során felhasznált kémiai anyagok bejutnak a talajvízbe, ami az ivóvíz szennyezését okozza.  


Emiatt az európai kontinensen jelenleg ellenzik ez ilyen jellegű technológia bevezetését, és más alternatív energiaforrások után kutatnak. Pontosan emiatt volt meglepő, hogy nemrégiben a lengyel kormány úgy döntött: országuk az aggályok ellenére engedélyezi ezt a kitermelési technológiát.
Az, hogy a jövőben mely régiókban terjedhet el a hidraulikus repesztés, egyelőre megjósolhatatlan. Az viszont biztosra vehető, hogy az Egyesült Államok nem fog elállni az ilyen jellegű kitermelési formától. Már csak azért sem, mert nem régiben egy kutatás során Utah államban mintegy 1500 milliárd hordóval egyenértékű gázkészletet találtak, aminek kitermelése jó időre megoldhatná Amerika energia ellátását.


Kérdés azonban, hogy Európa milyen más eszközzel lesz képes gazdaságának versenyképességét javítani. Ha nem lesznek rugalmasabbak ebben a kérdésben az öreg kontinens gazdasági döntéshozói, könnyen azzal találhatják szembe magukat, hogy az USA a gazdasági versenyben újból komoly előnyre tett szert. Márpedig az EU jelenlegi gazdasági teljesítőképessége nem hagy sok lehetőséget Brüsszelnek. Vagy feladják eddigi álláspontjukat, vagy pedig a megújuló energia előállítására fordítanak nagyobb anyagi erőforrást.

Geopolitikai hatása sem elhanyagolható a jelenlegi tendenciának. Amennyiben a gázkitermelés beváltja a hozzáfűzött reményeket, úgy a közel-kelet veszíteni fog gazdasági szerepéből, ugyanis jelenleg fontos útvonalként funkcionál a térség a cseppfolyósított gázok esetében. További fontos következményként lépne fel, hogy a globális energia politikában az arab világ jelentősen veszítene pozíciójából.


Amennyiben a befektetések területéről kívánjuk megvizsgálni a jelenlegi helyzetet, mindenképpen izgalmas évek előtt állnak azon vállalatok, amelyek a cseppfolyósított földgáz szállításában érintettek. Ezen túlmenően szintén komoly felértékelődési potenciállal rendelkeznek az üzemanyag berendezéseket gyártó, valamint olajkitermelő vállalatok. Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni a következő években a fejleményeket, ugyanis a fent említett országokban könnyen előfordulhat, hogy az energia árak rekord alacsony szintre süllyedhetnek.

0 Tovább

Újból előveszik az aranyat a befektetők?

Az elmúlt napokban szinte egy helyben toporgott az arany árfolyama, és ahogy a charton is látszik, jelentősen beszűkült a mozgástere a nemesfémnek.

A múlt héten két rossz makroadatot is kaptunk Amerikából. Egyrészről a GDP borzolta fel a befektetők kedélyeit, ami jócskán a várt alatti értéket vette fel (-0,1%, szemben a várt 1,1%-al), valamint a munkanélküliségi ráta is 0,1%-al magasabb lett az elemzői prognózisoknál.

Ennek, valamint a hétfői napon az eurózónából érkező negatív híreknek köszönhetően a befektetők azonnal a biztonságos menedéknek számító aranyba menekültek, ami így jelenleg beszorult két trendvonala közé.

Amennyiben a hangulat nem változik rövidtávon, úgy könnyen előfordulhat, hogy az arany felfelé veheti az irányt, és az 1700 dolláros szinteket is megközelítheti, szemben a jelenlegi 1675 dollárral. Ez, egy hagyományos határidős arany kontraktus esetében megközelítőleg 2500 dolláros értékváltozást eredményezhet a nyitott pozíciókban. Érdemes lesz tehát odafigyelni a nemesfémre a következő egy-két napban.

0 Tovább

Újból van élet a gyapot piacán

A napokban folyamatosan emelkedett az árupiacon a gyapot árfolyama, és sikeresen áttörte a 80 centes szintet a termény fontonkénti árfolyama. A folyamat nem meglepő hiszen ebben az évben várhatóan jóval kisebb területen fognak gyapotot termeszteni mint az előző évben.

A legfontosabb gyapot termelő országok azért hozták meg a termőterületek visszavágásáról a döntést, mert nehezményezték, hogy Kína mesterségesen leszorítja a termény felvásárlási árát, ami az így is rekordnak számító, 25,2 millió tonnás termés hozam mellett jelentős bevétel kiesést jelentett a gazdálkodóknak.

Így hát gyorsan meg is jött a válasz azzal, hogy jövőre a fontosabb gyapot termesztő országok csökkentik a gyapot termesztéshez szükséges vetésterületet, amivel 11%-os termés kiesés várható ebben az évben a termény piacáról.

Jelenleg márciusig tart a kínai felvásárlás, eddig mindenképpen emelkedhet a gyapot fontonkénti árfolyama, azonban kérdés, mi lesz ezután? Lesz-e érdemi hatása a gazdálkodók lépésének?

Érdemes lehet figyelemmel kísérni a terményt a közeljövőben, ugyanis érdekes fejlemények bontakozhatnak még ki a közeljövőben, és éles viták alakulhatnak ki a felvásárló és termesztő országok között.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek