Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tévedések vígjátéka

Szarvas hibák sorozata bonyolította a tegnapi kereskedési napot.

Az egyik ilyen tévedésnek magyar vonatkozása is volt, ugyanis nem sokkal a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése előtt a Bloomberg arról számolt be, hogy irányadó kamatrátánk egy százalékra csökkent. Mivel még a hivatalos döntés előtt álltunk, erősen kételkedtünk a hír valóságában, azonban figyelembe véve, hogy meghatározó hírügynökségről van szó, komoly gyengülés indult be a forint árfolyamában: a hazai fizetőeszköz közel 3 egységgel értékelődött le az euróval szemben.

Kora este az AP hírügynökség twitter oldalát törték fel hackerek. Az ismeretlen csoport arról számolt be, hogy két robbantás is történt a Fehér Házban, aminek során Barack Obama megsérült. Nem sokkal a hír közzététele után az AP és más illetékes szervek hivatalosan cáfolták a hírt.

Mindkét eset drága tévedés/tréfa volt, ugyanis alig pár perc alatt stop megbízások garmadája aktiválódott a piacon. Jogosan tehetjük fel a kérdést: ennek mi volt az értelme és célja?

Mindenesetre a piacok azóta megnyugodtak és minden visszatért a normális kerékvágásba, mindössze pár perc bonyodalmat okozva ezzel a kereskedők számára.

Az viszont, hogy mikor fognak a hírügynökségek nagyobb figyelmet szentelni a biztonsági intézkedésekre, (például hogy ne lehessen feltörni egy twitter fiókot) egyelőre kérdőjeles.  Egy  biztos: a mai nap drága mulatság volt. 

0 Tovább

Matolcsy lenne a forint védőszentje?

Az elmúlt két hétben a forint látványosan erősödött az euróval szemben, ugyanis két hete még 307 forintot is kértek egy euróért a nemzetközi devizapiacon. Ennek oka elsősorban az új jegybanki vezetéstől való félelemben keresendő, ugyanis sokan kételkedtek abban, hogy Matolcsy György piacbarát politikát fog folytatni mint jegybankelnök.

Mára azonban elpárolgott a félsz és jelenleg kevesebb, mint 300 forintot adnak egy euróért (pontosan 297 forintot).  A hazai fizetőeszköz erősödése mögött a pozitív külpiaci hangulat, valamint a vártnál jobb magyar költségvetési számok húzódnak meg.

Ezen túl további pozitív hír volt a piaci szereplők számára az MNB múlt heti bejelentése, miszerint a magyar jegybank közel nulla százalék mellett ad hitelt a kereskedelmi bankok számára annak érdekében, hogy a hazai hitelezési piac és ezzel együtt a gazdaság teljesítőképessége felpörögjön. Erre szüksége is van a kormánynak, hiszen kicsivel több, mint egy év múlva parlamenti választások lesznek Magyarországon. Ebben az esetben pedig kiemelten fontos a jelenlegi kabinetnek, hogy bővülő gazdaság és javuló makro pálya mellett várja a voksolást.

Összességében tehát az első egy hónap, ami Matolcsy György mögött áll, nem váltotta be a hozzá fűzött félelmeket. A piac kezd megnyugodni és ennek eredményeképpen az áprilisi hónap jó időszak lehet a forint számára, már amennyiben jónak ítéljük meg a 300 forint alatti EUR/HUF kurzust. 

0 Tovább

Ennyi volt az Apple-sztori?

Az elmúlt két-három évben a technológiai szektoron túl a részvénypiacot is meghódította az Apple.  Ez a vállalat volt a világ legnagyobb kapitalizációjával rendelkező cége, részvényei jelentős súllyal szerepeltek a NASDAQ indexében, valamint krőzusi készpénzállománnyal büszkélkedhettek.

Steve Jobs halálával azonban az Apple motorja is leállt, ugyanis az új vezetés alatt elmaradnak a forradalmi újítások. Ezzel párhuzamosan a szektortársak egyre nagyobb veszélyt jelenenek az amerikai vállalatra.

A Goldman Sachs többek között emiatt vette le vételi ajánlásai közül az iPhone gyártóját kedden. Indoklásuk között szerepelt az is, hogy a vállalat nem képes már új felhasználói csoportot megszólítani, és a jelenlegi piaci versenyben egyre inkább romlani fog az árrés mértéke. Ebből adódóan pedig az eddigi szédületes növekedési ütem sérülni fog.

Ha végig gondoljuk az érveket, reálisnak tűnik a nagybank vélekedése, miszerint az utóbbi években rohamtempót diktált a vállalat. Ennek köszönhető, hogy számos gazdasági sikert könyvelhetett el a vállalat. Azonban, hogy tényleg ennyi volt-e a növekedési sztori, az a vállalat vezetésén múlik. Elérkezetek ugyanis egy olyan ponthoz, amikor mérlegelniük kell, mi lenne jobb?  Újból kísérletet tenni a vállalat felpörgetésére, vagy átvezetni az Apple-t az érett cégek csoportjába, ahol már nem a kétszámjegyű növekedés és rekordszintű értékesítés számít, hanem a stabil, konzervatív vezetés, a piac számára is kiszámítható eredményességgel.

Egy azonban biztos. Halkul az Apple körüli hisztéria...

 

 

 

1 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek