Izgalmas időszakot követően az arany kereskedése teljes érdektelenségbe fulladt a nemzetközi árutőzsdén. Azt már több sajtó is lehozta, hogy a jelentős leértékelődés mögött mely tényezők húzódtak meg, azonban már nehezebb kérdés hogy mi fog ezután történni. Mindössze a logikára, és az ortodox gazdasági elméletekre építhetünk.

Ahhoz, hogy az árfolyam érdemben tudjon emelkedni, a világgazdaságon belül szükségeltetne egy magasabb inflációs szint a jelenleginél. Erre azonban kevés esély mutatkozik. Egyre többször halljuk azt, hogy az amerikai jegybank csökkenti, vagy leállítja eddigi eszközvásárlási programját, ezzel pedig a dollár gyengítése is veszélybe kerülhet.

Jelenleg azt láthatjuk, hogy csend honol a nemesfém piacán. Ezt az állapotot könnyen nevezhetjük felhalmozási időszaknak is, ugyanis ha úgy vélekedünk, hogy az arany magához térhet a korábbi sokkból, és újból emelkedhet árfolyama, akkor ez ideális állapotot teremt a folyamatos vásárlásoknak. Erre jó példa India, ugyanis az ázsiai ország áprilisban 7,5 milliárd dollár értékben importált aranyat és ezüstöt, szemben az egy évvel ezelőtti 3,1 milliárd dolláros értékkel.

Emellett érdemes figyelembe vennünk, hogy több országnak is érdeke a magasabb árfolyam, hiszen olyan államok, mint Kína is, jelentős összegeket áldoztak aranytartalékaik növelésére, aminek értéke az elmúlt két hónapban jelentősen erodálódott.

Nem lenne tehát meglepő, ha a mostani vélekedésekkel szemben az USA tovább növelné eszközvásárlási programját. Ezzel érdemben tudná gyengíteni a dollár értékét a devizapiacon, ami a nyersanyagárak emelkedéséhez, ezzel együtt pedig magasabb inflációs szinthez járulna hozzá. Ekkor pedig az arany árfolyama is pozitív korrekcióba kezdhet.

Figyeljünk tehát a nemesfémre, hiszen komoly meglepetésekkel rukkolhat még elő.

 

Ha tetszett cikkünk, nyomjon egy lájkot és kövessen minket Facebook oldalunkon is!