Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olcsóbb is lehetne a kóla

A cukor világpiaci ára a 2011-ben regisztrált 27 százalékos visszaesést követően idén tovább süllyedhet, aminek az egyik legfőbb haszonélvezője a legnagyobb fogyasztók - Kína, Pakisztán és az afrikai kontinens - mellett a világ legnagyobb üdítőital-gyártója, a Coca-Cola lehet.

Ha minden jól megy, akkor idén még olcsóbb lehet a cukor, miután a termelés világviszonylatban zsinórban második évben haladhatja meg a fogyasztás szintjét. Az árupiaci kereskedelemmel foglalkozó Olam International Ltd. számításai szerint a túlkínálat a tavalyi 9 millió tonna után idén 6-8 millió tonna lehet.

A cukor világpiaci ára a 2008 elején mért 10 centről - a mértékegység egy font, azaz 0,45 kilogramm - 2011 februárjában 35 centre emelkedett, majd 2011 végére 25 centre süllyedt. Ha igazuk lesz a szakembereknek, és az idei év valóban kiváló termést és túlkínálatot hoz, akkor az árfolyam tovább ereszkedhet, akár egészen 20 centig (ez az árfolyam megközelítőleg 100 forint/kiló lenne, de ez nem az itthoni fogyasztói ár, hanem a világpiaci ár!).

0 Tovább

Elverték a forintot a társai

1. Lengyel zloty. 2. Cseh korona. 3. Forint. 4. Román lej. Ez lett a régiós devizák heti versenyének eredménye. Ezzel indul a forintsorozat, amely ezentúl hetente jelentkezik.

A lengyelek devizája hétfő és péntek délután között közel 2, a korona 1,5, a forint szűk 1 százalékkal erősödött az euróval szemben, a román lej gyakorlatilag stagnált. A forint jobban is szerepelt hétközben, az euró az öt hónapos forintcsúcsot jelentő 287 forint alatti szinten is járt, a hajrá azonban kevésbé sikerült, pénteken ugyanis gyengült.
  

Mindazonáltal a forint látványos erősödést ért el az elmúlt hetekben. A január elején elért mélypont óta, amikor 324 felett is járt az euró, szinte folyamatosan erősödött. Sajnos pont ez lehet a probléma a következő időszakban.

Figyelembe véve a forint történetét, 30 forintos eurógyengülés után komoly korrekció szokott következni. Pontosan nehéz megjósolni, hogy mikortól indul be a forintgyentgülés és pontosan meddig tart, mindenesetre több érv szól amellett, hogy gyengüljön a forint, tehát érdemes felkészülni rá. Az árfolyam mozgása már pénteken is erre utalt.
4 Tovább

Luxus: akik még válságban is nyernek

Hiába a válság, a luxusiparban mindig süt a nap. A milliós órákat, ékszereket előállító vállalatok az elmúlt két évben közel megduplázták (!) nyereségüket, sőt az iparág összesített bevétele 2014-re meghaladhatja a 60 ezermilliárd forintot is.

A globális gazdasági válság és a stagnáló kiskereskedelmi forgalmak ellenére a luxusiparban tevékenykedő vállalatok minden negyedévben eladási rekordról számolnak be, az iparág összesített nyeresége az elmúlt két évben mintegy 80 százalékkal nőtt. Igen, 80 százalékos nyereségnövekedés luxus órákból, karkötőkből, ruhákból, az elmúlt 80 év legsúlyosabb gazdasági válságának kellős közepén…

0 Tovább

Hullámvasúton az arany és az ezüst

Az elmúlt két hónapban az ezüst árfolyama 30, az aranyé közel 10 százalékkal ugrott meg, míg február utolsó napján 5-7 százalékkal zuhantak a jegyzések. Izgalmas hetek jönnek, annyi szent, erről a jegybankok gondoskodhatnak.

Az arany és az ezüst árfolyama szorosan követi a jegybakok monetáris politikáját, azaz ha a központi bankok öntik a pénzt a piacokra, akkor az árfolyamok masszívan emelkednek, ha kivonják a pénzt, akkor csökkennek.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek