Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hiányzik a forint ereje

Szerény mértékben változtak a világpiaci üzemanyagárak az elmúlt héten, a forint pedig gyengült. A két hatás nagyjából kioltotta egymást, így nehéz megjósolni az üzemanyagárak alakulását, 1-2 forintos változás vagy stagnálás is elképzelhető.

A dollár ott folytatta ahol abbahagyta, a forinttal szemben tovább erősödött. A hivatalos jegybanki árfolyamok több mint 218 és közel 220 forint között mozogtak. Vagyis a két héttel ezelőtti 213 forintos szinteknél 5-7 forinttal volt magasabban az amerikai deviza.

Az előző két hétben a forint mozgásával párhuzamosan az üzemanyagok világpiaci ára jelentősen csökkent, ennek köszönhetően- ahogy a Solar Radar is megírta - jelentősen csökkent a benzin, kisebb mértékben esett a gázolaj jegyzése, ennek következtében komoly árcsökkentést hajtott végre a Mol. Sajnos ezen a héten a markáns gyengülés elmaradt a világpiacon, így csak minimális - 1-2 forintos - változás fordulhat elő a kutakon a jövő héten. Az is benne van a pakliban, hogy nem változnak az árak.

0 Tovább

Orosz lejtőre kerülhet a piac

Néhány héttel ezelőtt a gabonapiacon áremelkedést okozott a hír, miszerint a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőrének számító Oroszország a visszafogott termés miatt befagyasztaná a kukorica- és búzaexportot.

A napokban Oroszország azonban közölte, hogy nem lesz exportkorlátozás, ez pedig komoly hatással lehet az idén jelentős emelkedést produkáló világpiaci gabonaárakra. A kukorica esetében, ha nem lesz újabb komolyabb piaci feszültség, akkor 1-2 hónapon belül 700 cent alá süllyedhet az árfolyam. A búzánál is megindulhat egy érdemi esés, és végre - negatyv irányba - kiléphet a 850 cent feletti sávból, amely fogva tartja.

0 Tovább

Óvatosan az Apple-lel!

Bár az Apple napokban megjelent gyorsjelentése alapján látványosan növekedtek a bevételek, a cég mégis csalódást okozott. Az iPhone-ról ismert cég bevétele 36 milliárd dollárra - több mint 7880 milliárd forintra - rúgott, ami minimálisan meghaladta a várakozásokat.

A nyereség soron azonban az elemzők többet vártak, a részvényenkénti profit 8,67 dollár lett, szemben a 8,8 dolláros előrejelzésekkel. Ez utóbbi adattal csalódást okozott a befektetőknek a cég, amely egyébként irdatlan mennyiségű, 120 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik.

0 Tovább

Megint érdemes várni a tankolással

Bár a forint gyengült a dollárral szemben, a benzin ára a világpiacon nagyot zuhant, így a múlt heti árcsökkenés után megint olcsóbb lehet az üzemanyag. Ha a Mol is úgy akarja.

A forint dollárhoz mért árfolyama az előző heti 213 forintos szintről 215-217 forintra emelkedett az elmúlt héten. Ez árfelhajtó tényezőként jelentkezne a benzinkutakon. Ezzel párhuzamosan azonban a benzin árfolyama jelentősen, több mint 6 százalékkal esett, és a gázolaj jegyzése kisebb mértékben, de szintén csökkent.

A folyamatok eredőjeként a két üzemanyag adók nélküli ára jelentősen csökkent. Így a benzin akár 5-10 forinttal lehet olcsóbb a héten, a gázolajnál pedig 2-5 forintos árcsökkenés is elképzelhető.

0 Tovább

Nagy gázzal lefelé

A korábbi feszültség eltűnt a piacról, a tározók tele, jöhet a hideg: újból lejtőre kerülhet a gáz ára.

A friss adatok szerint nem lesz gond az ellátással télen Amerikában, ugyanis a gázkészleteket felhizlalták.

Az árat most már nem fűtik a korábbi problémák sem: a legnagyobb gázcégek növelték a termelésüket annak érdekében, hogy kiszorítsák a kisebbeket a piacról. A fokozott kitermelést azonban nem lehet a végtelenségig pénzelni, ezért ezzel felhagytak, így eltűnt ez a feszültség a piacról.

Az évközben 3,617 dolláron tetőző gázár - novemberi szállításra - most 3,4 dollárnál jár. Ám az említett tényezők, elsősorban a teletöltött tározók miatt arra lehet számítani, hogy esni fog a gáz piaci ára. Ez számokban azt jelenti, hogy a mostani szintről 3,2 dollárra ereszkedhet a jegyzés november közepéig. Vagyis több mint 6 százalékos árcsökkenés következhet be.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek