Mennyivel drágítja a kukorica árának emelkedése az alapvető élelmiszereket?

A kukorica árának emelkedése az Egyesült Államokban is élelmiszer-drágulást idézett elő. Jane Wells a CNBC-n megjelent cikkében a "hatásmechanizmust" elemezte. A bátrak földjén a marhahús júliusban 15 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, a bontott csirke 16 százalékkal, a sonka 8 százalékkal, a sajt 13 százalékkal drágult. Mennyiben tudható be ez a kukorica drágulásának?

Kezdjük a végeredménnyel: egy fehérjében gazdag reggeli - steak, tojás, szalonna és tej - árához a kukorica nagyjából 10 százalékkal járul hozzá.

Lássuk a részletes számítást a marhahús esetében! Egy borjú átlagosan 9 kiló kukoricát eszik meg naponta, amíg 160 napos korában vágóhídra kerül. Ez nagyjából 1440 kiló kukoricát jelent. Egy borjú átlagosan 270 kiló húst ad, ami azt jelenti, hogy egy kiló húshoz 5,33 kiló kukorica szükséges.