Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvező kilátások a szója piacán

A múlt év egyik legjobban teljesítő terménye idén komoly kiábrándulást okozhat az árutőzsdén.

Pénteken tette közzé legfrissebb agrárpiaci előrejelzését az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium. A szaktárca tanulmánya szerint a dél-amerikai régióban az elmúlt hónapok során optimális volt a csapadékmennyiség, ennek köszönhetően pedig az idei szójatermés kedvezően alakulhat. A brazil termőterületek jelenleg rekord szinten állnak, és elérik a 27,5 millió hektárt, ezzel a múlt évhez hasonlítva 10%-al nőtt a bevont termőterület nagysága, miközben a hektáronkénti terméshozam elérheti idén a 3,04 tonna/hektárt. Mivel a kereslet ebben az évben nem fog drasztikusan megugrani a termény esetében, fel kell készülnünk arra, hogy a szója vékánkénti árfolyama eléri az 1300-1250 centes ársávot, ami kedvező profitkilátással kecsegtet a shortosok számára.

0 Tovább

Ha esik, esni fog

A szójabab volt a chicagói parkett egyik főhőse a napokban, a hét elején ugyanis a maximálisan megszabott 70 dollárcenttel - 4 százalékkal - zuhant, így 1669 dollárcentre süllyedt a jegyzés.

Az aszály miatt hetekkel ezelőtt még soha nem látott csúcsokat döntögető árfolyam süllyedéséhez a kedvező kilátások vezettek. A szójaföldeken ugyanis a korábbi előrejelzéseknél nagyobb terméshozammal számolnak a piaci szereplők.

0 Tovább

Hibás rekordok születtek

Rekordtermés helyett beütött az aszály, ami miatt robbant a kukorica és a szója árfolyama.

Az Egyesült Államokban több mint húsz éve nem tapasztalt szárazságnak világszerte isszuk a levét: elsősorban a globális élelmiszer-infláció kialakulása miatt.

A széles körű felhasználásáról híres kukoricára és szójababra pont a legrosszabbkor csapott le az aszály, a növekedési és a beporzási időszakban tapasztalható száraz és forró időjárás visszafordíthatatlan károkat okozott.

0 Tovább

Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnánk hírt egy újabb élelmiszerár-rekordól. Drágább lesz a kakaó és a tea, fölmegy a búza vagy épp a kukorica ára a világpiacon. A legfrissebb újdonság az, hogy Kína - hiába a december óta 20 százalékkal emelkedő világpiaci ár - a 2012/2013-es időszakban 59 millió tonnára kívánja emelni szójabab importját, a felhasználást pedig a jelenlegi 169 millió tonnáról 2015-re 200 millió tonnára kívánja bővíteni.

Az emelkedő élelmiszerárakkal kapcsolatos hírek mögött valahogy mindig Kínát és a kínai rekord összegű vásárlásokat találjuk meg…

Kína már így is a legnagyobb szójabab importőr a világon, a folyamatok pedig abba az irányba mutatnak, hogy rövid időn belül újabb vásárlásokra készül. Érdekes statisztika: jelenleg az Európai Unió teljes lakosságának megfelelő kínai ember fogyaszt legalább annyi mezőgazdasági terméket, mint egy átlagmagyar.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek