Az elmúlt két hétben a forint látványosan erősödött az euróval szemben, ugyanis két hete még 307 forintot is kértek egy euróért a nemzetközi devizapiacon. Ennek oka elsősorban az új jegybanki vezetéstől való félelemben keresendő, ugyanis sokan kételkedtek abban, hogy Matolcsy György piacbarát politikát fog folytatni mint jegybankelnök.

Mára azonban elpárolgott a félsz és jelenleg kevesebb, mint 300 forintot adnak egy euróért (pontosan 297 forintot).  A hazai fizetőeszköz erősödése mögött a pozitív külpiaci hangulat, valamint a vártnál jobb magyar költségvetési számok húzódnak meg.

Ezen túl további pozitív hír volt a piaci szereplők számára az MNB múlt heti bejelentése, miszerint a magyar jegybank közel nulla százalék mellett ad hitelt a kereskedelmi bankok számára annak érdekében, hogy a hazai hitelezési piac és ezzel együtt a gazdaság teljesítőképessége felpörögjön. Erre szüksége is van a kormánynak, hiszen kicsivel több, mint egy év múlva parlamenti választások lesznek Magyarországon. Ebben az esetben pedig kiemelten fontos a jelenlegi kabinetnek, hogy bővülő gazdaság és javuló makro pálya mellett várja a voksolást.

Összességében tehát az első egy hónap, ami Matolcsy György mögött áll, nem váltotta be a hozzá fűzött félelmeket. A piac kezd megnyugodni és ennek eredményeképpen az áprilisi hónap jó időszak lehet a forint számára, már amennyiben jónak ítéljük meg a 300 forint alatti EUR/HUF kurzust.