Mennyivel drágítja a kukorica árának emelkedése az alapvető élelmiszereket?

A kukorica árának emelkedése az Egyesült Államokban is élelmiszer-drágulást idézett elő. Jane Wells a CNBC-n megjelent cikkében a „hatásmechanizmust” elemezte. A bátrak földjén a marhahús júliusban 15 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, a bontott csirke 16 százalékkal, a sonka 8 százalékkal, a sajt 13 százalékkal drágult. Mennyiben tudható be ez a kukorica drágulásának?

Kezdjük a végeredménnyel: egy fehérjében gazdag reggeli – steak, tojás, szalonna és tej – árához a kukorica nagyjából 10 százalékkal járul hozzá. 

Lássuk a részletes számítást a marhahús esetében! Egy borjú átlagosan 9 kiló kukoricát eszik meg naponta, amíg 160 napos korában vágóhídra kerül. Ez nagyjából 1440 kiló kukoricát jelent. Egy borjú átlagosan 270 kiló húst ad, ami azt jelenti, hogy egy kiló húshoz 5,33 kiló kukorica szükséges.

Egy véka kukorica 56 font, azaz 25,2 kiló. Ha egy véka kukorica 8 dollárba kerül, akkor egy kiló kukorica 31,7 cent, egy kiló marhahúshoz tehát 1,69 dollárnyi kukorica szükséges. Az átlagos marhahúsár fontonként 6,9 dollár, egy kiló tehát 15,3 dollárba kerül. Ebből a kukorica nagyjából 11 százalékos részt képvisel.

Hasonló – mezőgazdasági statisztikákon alapuló – számítás azt mutatja, hogy a tyúkok által elfogyasztott kukorica ára a tojás árának 3 százalékát adja. A szalonna esetében a megfelelő arány 7 százalék, a tejnél pedig 9 százalék.

Egy kiadós (!) amerikai reggeli – marhasült, két tojás, szalonna és egy pohár tej – átlagosan 9,57 dollárba kerül. Ebben a kukorica 0,95 dolláros, azaz nagyjából 10 százalékos súlyt képvisel.

A kérdés ezek után: mekkora élelmiszer-drágulást idézhet elő a kukorica árának „brutális” – mondjuk 15 százalékos – emelkedése?

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Kiesett egy tégla a forint alól

Elkaszálták a Samsungot

Nincs többé kispályás minigolf

A legvastagabb szupermodellek

Nehéz ellenfél a kokain

Hatalmasat bukott a számítógép-óriás