Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régen látott szinteken a kávé árfolyama

Az elmúlt évben az egyik legrosszabbul teljesítő termék az arabica kávé volt az árutőzsdén. A Brazíliában elért rekord magas termésmennyiség, és a feldolgozó ipar átalakulása mélybe lökte az árfolyamot, és a korábbi 300 centről egészen 140 centig jött le a fontonkénti jegyzés.

A jelenlegi 140 centes szint lélektani határ, ennek elestével ugyanis további tér nyílna meg a korrekcióra folytatódásához. Erre pedig egyelőre sok esély van.

A 2010-es évek környékén a brazil termelők jelentős méretű területet vontak be a kávétermesztésbe, és az akkor elültetett cserjék a 2012-2013-as évben fordultak termővé, ezzel pedig kínálati sokk alakult ki a piacon. Várhatóan az idei évben fog tetőzni a termés mennyisége, a dél-amerikai országban 56 millió zsák várható, ami 10%-al múlja felül az előző évi adatokat (egy zsák 60 kg kávébabot tartalmaz).

Addig, amíg a fenti folyamat hatásai nem csillapodnak, várhatóan tovább folytatja lejtmenetét a nyersanyag, ezzel sok örömöt szerezve a shortosok számára.

Érdekli az árutőzsde változatos világa? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Borban úszik az olimpia

Az olimpia miatt jelentősen növekszik a borfogyasztás Londonban, idén összesen közel 2 milliárd dolláros lehet a forgalom a fővárosban. Az esemény hivatalos borai között ott a Tokaji, de a déli féltekéről is érkezett három idei bor.

Nagy eseményhez sok bor kell, ez nem kérdés. Londonban pedig 17 napig tart a világraszóló hacacáré.

Az Egyesült Királyság 2012 nyarán igazi partizónává vált: júniusban ünnepelték II. Erzsébet királynő uralkodásának 60. évfordulóját, most az olimpia és a paralimpia ad okot az ünneplésre.

Becslések szerint az Olimpia 7,9 milliárd dolláros (1832 milliárd forint) lökést jelent a gazdaságnak, csak borra pedig idén 1,93 milliárd dollárt - közel 450 milliárd forintot - költenek Londonban, ami 35 százalékkal több mint 2011-ben. A város 4 millió látogatót vár az ötkarikás játékok 17 napja alatt, ami rendesen megpörgeti a vendéglátósok forgalmát.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek