Az olimpia miatt jelentősen növekszik a borfogyasztás Londonban, idén összesen közel 2 milliárd dolláros lehet a forgalom a fővárosban.  Az esemény hivatalos borai között ott a Tokaji, de a déli féltekéről is érkezett három idei bor. 

Nagy eseményhez sok bor kell, ez nem kérdés. Londonban pedig 17 napig tart a világraszóló hacacáré. 

Az Egyesült Királyság 2012 nyarán igazi partizónává vált: júniusban ünnepelték II. Erzsébet királynő uralkodásának 60. évfordulóját, most az olimpia és a paralimpia ad okot az ünneplésre.

Becslések szerint az Olimpia 7,9 milliárd dolláros (1832 milliárd forint) lökést jelent a gazdaságnak, csak borra pedig idén 1,93 milliárd dollárt - közel 450 milliárd forintot - költenek  Londonban, ami 35 százalékkal több mint 2011-ben. A város 4 millió látogatót vár az ötkarikás játékok 17 napja alatt, ami rendesen megpörgeti a vendéglátósok forgalmát.

Különösen az angol boripar fog profitálni, mert bár a bortermelés nagyon alacsony, az utóbbi években a gyöngyöző borok iránt egyre nagyobb a kereslet. Ezeket az ország déli részén készítik, hagyományos champagne-i módszerrel és fajtákból (Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier).

Az olimpia 48 hivatalos bora között találunk fehér bordóit, savagnint a franciaországi Jurából, rizling- Pinot Grigio házasítást Brazíliából és természetesen Tokajit.  

Idén először rendeltek bort kizárólag az olimpiára, és mivel 2012 évjáratúnak kell lennie, a szervezők a déli félteke kínálatából válogattak, a fehér és a rozé Dél-Afrikából, a vörös Brazíliából érkezett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Átlátszó arany: az évszázad üzlete

Vége az olcsó ételek korának?

Pályázó a legrosszabb szerepre


FBI-nyomozás, elbocsátás, razzia

Támadják a csúcsborokat

Vergődik az euró