Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A németek nélkül még rosszabb lenne

Kedden a KSH megerősítette, amire számítani lehetett, Magyarország definíciószerűen is recesszióba került. Legfontosabb partnerünk is harmatosan teljesít, de legalább növekszik.

Nem okozott meglepetést a KSH kedden közzétett statisztikája, amely szerint éves szinten 1,2, negyedéves összevetésben pedig 0,2 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság.

Bár ezzel számolni lehetett, az adat kiábrándító képest fest Magyarországról, a hanyatlásban ugyanis számos dolog játszik szerepet. Az emberek nem vásárolnak, vagyis a belső fogyasztás nem hajtja a gazdaságot. Az ipart is csak az export tartja életben, a hitelezés takaréklángon pörög, beruházások pedig gyakorlatilag nincsenek.

A piac és a különböző nemzetközi szervezetek már régóta nem számolnak növekedéssel. Legutóbbi a Bloomberg tette közzé 23 elemző megkérdezésével készített prognózisát, amely szerint idén 0,8 százalékkal csökkenhet a magyar GDP. Ennél rosszabb teljesítményre számítanak az OECD-nél, a szervezet 1,5 százalékos mínuszt vár, az Európai Bizottság 0,3 százalékos csökkenéssel számol.

1 Tovább

Újabb borús jóslat Magyarországról

A legfrissebb piaci előrejelzés is recessziót jósol 2012-ben Magyarországon.

A Bloomberg legfrissebb, 23 elemző megkérdezésével készült előrejelzése szerint az idén 0,8 százalékkal csökkenhet a magyar GDP. A szakértők egyúttal 75 százalék esélyt adnak annak, hogy Magyarország a következő 12 hónapban recesszióba kerül.

A héten megjelent becslés a sokadik recessziós jóslat a sorban. A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében szereplő gyűjtés szerint az OECD szakértői 1,5 százalékos visszaesést várnak.

A Reuters konszenzusa és az MNB prognózisa a Bloomberghez hasonlóan 0,8 százalékos hanyatlást jelez előre, az Európai Bizottság 0,3 százalékos mínuszt jósol. (Az IMF még áprilisban stagnálást jelzett előre.) A legoptimistább továbbra is a kormány, amely stagnálásra számít.

1 Tovább

A forint példaképe - a régió bástyája

Hetente versenyeztetjük a régiós devizákat, az elmúlt hetekben rendre a forint végzett a sor végén. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a forint a legsérülékenyebbnek tartott deviza a régióban. Ha van legsérülékenyebb deviza, akkor stabilnak, legstabilabbnak is kell lennie, ez pedig a cseh korona.

Bár Csehország jövőre és 2014-ben megszorításokat tervez a költségvetési hiány leszorítása érdekében, a gazdaság teljesítményét meghatározó mutatókban jól áll. Beszédes, hogy a cseh jegybank alapkamata 0,75 százalék, ez pedig negyed százalékponttal alacsonyabb az eurózóna jegybankjánál érvényben lévő 1 százalékos rátánál és töredéke a 7 százalékos magyar kamatnak. Az alapkamat pedig a hitelezés, ezen keresztül a beruházások és a növekedés szempontjából kulcsfontosságú.

A befektetők bizalmát amellett, hogy a minimális alapkamat mellett is van vevő a cseh koronára, az is jelzi, hogy az Eurostat legfrissebb adatai szerint a hosszú távú államkötvények hozama (kamata) 3,71 százalék, ennyit kérnek évente a befektetők azért, hogy finanszírozzák a cseh államadósságot. Magyarország esetében az elvárás 8,73 százalék, vagyis több mint duplája a cseh értéknek.

1 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek