Klaus Kleinfeld, a világ egyik vezető alumínumgyártója, az Alcoa vezérigazgatója januárban azt jósolta: a kínai alumíniumipar "hamarosan" csökkenteni fogja a kapacitásokat. Ez egyelőre nem jött be, sőt!

A kínai alumíniumipar kibocsátása az év első két hónapjában - az International Aluminum Association adatai szerint - 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, miközben az alumínium ára hasonló ütemben az ellenkező irányba indult.

Ha a kínai alumíniumipar nem is, az Alcoa a fékre lép: a társaság több - egyesült államokbeli, illetve európai - gyárát tervezi bezárni, 12 százalékkal csökkentve kapacitását. Hasonló lépésekre szánta el magát a Norsk Hydro is: a norvég társaság egy ausztrál üzemét bezárta, egy németországi gyárában pedig jelentősen csökkentette a termelést.

A világ globális alumíniumfelhasználása az idén - 17,6 millió tonnás kínai fogyasztást tételezve - 43,9 millió tonna lehet, jósolja Andrew Cosgrove, a Bloomberg Industries elemzője. A kínálat a prognózis szerint 2,1 millió tonnával lesz nagyobb, amihez még hozzájárulnak a raktárkészletek, amelyeknek nagysága 2008 szeptembere, a Lehman Brothers csődje óta több mint háromszorosára nőtt.