Klaus Kleinfeld, a világ egyik vezető alumínumgyártója, az Alcoa vezérigazgatója januárban azt jósolta: a kínai alumíniumipar "hamarosan" csökkenteni fogja a kapacitásokat. Ez egyelőre nem jött be, sőt!

A kínai alumíniumipar kibocsátása az év első két hónapjában – az International Aluminum Association adatai szerint – 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, miközben az alumínium ára hasonló ütemben az ellenkező irányba indult.

Ha a kínai alumíniumipar nem is, az Alcoa a fékre lép: a társaság több – egyesült államokbeli, illetve európai – gyárát tervezi bezárni, 12 százalékkal csökkentve kapacitását. Hasonló lépésekre szánta el magát a Norsk Hydro is: a norvég társaság egy ausztrál üzemét bezárta, egy németországi gyárában pedig jelentősen csökkentette a termelést.

A világ globális alumíniumfelhasználása az idén – 17,6 millió tonnás kínai fogyasztást tételezve – 43,9 millió tonna lehet, jósolja Andrew Cosgrove, a Bloomberg Industries elemzője. A kínálat a prognózis szerint 2,1 millió tonnával lesz nagyobb, amihez még hozzájárulnak a raktárkészletek, amelyeknek nagysága 2008 szeptembere, a Lehman Brothers csődje óta több mint háromszorosára nőtt.

Az első negyedévben az átlagosan 5,05 millió tonnás készletállomány 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet – ez idő alatt az alumínium 2219 dolláros tonnánkénti átlagára 12 százalékkal maradt el a 2011. január-márciusitól. Az árfolyam a második negyedévben tovább csökkent: egy tonna alumínium a napokban már kevesebb mint 2100 dollárba került.

Miközben az alumínium ára csökken, az előállítás költségei nőnek. A bauxit után a második legnagyobb (26 százalékos) költségtényező az energia – márpedig az első negyedévben az átlagos olajár éves szinten 8,1 százalékkal emelkedett.

Mindezek meglehetősen rossz hírek az alumíniumgyártóknak, amelyek értéke 2011-ben (jó esetben csak) feleződött: az Alcoa árfolyama tavaly a Dow Jones-tagok közül a legnagyobb mértékben, 47 százalékkal csökkent, a Ruszalé – a világ legnagyobb alumíniumgyártójáé – pedig 56 százalékkal. Az ágazat legnagyobb kínai szereplője, az Aluminum Corp. of China 52 százalékot, a Norsk Hydro 37 százalékot veszített piaci értékéből 2011-ben.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

500 forintos benzinár: így lehetséges

Mindenki beszállhat a Forma-1-be


Svájci frank vs. spekulánsok: 1-0

Taroltak a fémek, ritkasággal jött a kávé

Tovább híztak a milliárdosok

Eltűnt egy oroszországnyi kukorica