Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hibás rekordok születtek

Rekordtermés helyett beütött az aszály, ami miatt robbant a kukorica és a szója árfolyama.

Az Egyesült Államokban több mint húsz éve nem tapasztalt szárazságnak világszerte isszuk a levét: elsősorban a globális élelmiszer-infláció kialakulása miatt.

A széles körű felhasználásáról híres kukoricára és szójababra pont a legrosszabbkor csapott le az aszály, a növekedési és a beporzási időszakban tapasztalható száraz és forró időjárás visszafordíthatatlan károkat okozott.

0 Tovább

Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnánk hírt egy újabb élelmiszerár-rekordól. Drágább lesz a kakaó és a tea, fölmegy a búza vagy épp a kukorica ára a világpiacon. A legfrissebb újdonság az, hogy Kína - hiába a december óta 20 százalékkal emelkedő világpiaci ár - a 2012/2013-es időszakban 59 millió tonnára kívánja emelni szójabab importját, a felhasználást pedig a jelenlegi 169 millió tonnáról 2015-re 200 millió tonnára kívánja bővíteni.

Az emelkedő élelmiszerárakkal kapcsolatos hírek mögött valahogy mindig Kínát és a kínai rekord összegű vásárlásokat találjuk meg…

Kína már így is a legnagyobb szójabab importőr a világon, a folyamatok pedig abba az irányba mutatnak, hogy rövid időn belül újabb vásárlásokra készül. Érdekes statisztika: jelenleg az Európai Unió teljes lakosságának megfelelő kínai ember fogyaszt legalább annyi mezőgazdasági terméket, mint egy átlagmagyar.

0 Tovább
12
»

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek