Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnánk hírt egy újabb élelmiszerár-rekordól. Drágább lesz a kakaó és a tea, fölmegy a búza vagy épp a kukorica ára a világpiacon. A legfrissebb újdonság az, hogy Kína – hiába a december óta 20 százalékkal emelkedő világpiaci ár - a 2012/2013-es időszakban 59 millió tonnára kívánja emelni szójabab importját, a felhasználást pedig a jelenlegi 169 millió tonnáról 2015-re 200 millió tonnára kívánja bővíteni.

Az emelkedő élelmiszerárakkal kapcsolatos hírek mögött valahogy mindig Kínát és a kínai rekord összegű vásárlásokat találjuk meg…

Kína már így is a legnagyobb szójabab importőr a világon, a folyamatok pedig abba az irányba mutatnak, hogy rövid időn belül újabb vásárlásokra készül. Érdekes statisztika: jelenleg az Európai Unió teljes lakosságának megfelelő kínai ember fogyaszt legalább annyi mezőgazdasági terméket, mint egy átlagmagyar.

Ez a szám a távol-keleti óriásgazdaság évi 8-10 százalékos bővülése mellett rohamosan növekszik, aminek egyenes következménye, hogy a minőségi élelmiszerek iránti igény egyre bővül.

Ezzel a kereslet-növekedéssel ugyanakkor a termelők nehezen tudják tartani a lépést, ami csak egyet jelenthet: az élelmiszerek világpiaci ára az előttünk álló éveken jó eséllyel emelkedni fog. Az egyes mezőgazdasági termékek között egyébiránt szoros összefüggés figyelhető meg, azaz ha az egyik ára fölmegy, az rövid időn belül a többiek árát is fölfelé húzza…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Utolsó helyen kullog a forint

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

India összecsapott a spekulánsokkal

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla