A négy legnagyobb feltörekvő piaci gazdaság, a hírekben általában BRIC-rövidítéssel hivatkozott Brazília, Oroszország, India és Kína devizáinak leértékel(őd)ése a világgazdaság számos szereplőjének okoz súlyos problémákat.

Jelenleg a brazil reál és az indiai rúpia gyengül leggyorsabban a feltörekvő piaci devizák közül (erre 13 éve nem volt példa), a kínai jüan pedig 1994 óta nem veszített annyit értékéből, mint az idén. A Bloomberg adatai szerint április eleje óta a reál 12 százalékkal, a rubel 11,5 százalékkal, a rúpia 10 százalékkal, a jüan 1,2 százalékkal gyengült, míg például a forint mintegy 2,0 százalékkal erősödött.

A befektetők számára egyre kevésbé vonzóak a BRIC piacok, és erre alapos okuk van. Brazília csődkockázata 2009 óta nem látott magasságba emelkedett, az orosz olajexportból származó bevétel 18 hónapos mélypontra süllyedt, Indiában a költségvetési hiány, Kínában pedig az ingatlanpiac gyengélkedése – a lakásárak folyamatos csökkenése – jelent kiemelt kockázatot.

Vállalati veszteségek

A BRIC-devizák gyengülése többek között azoknak a cégeknek okoz veszteségeket, amelyek bevételüket – például – dollárban számolják el. A Procter & Gamble például, amelynek Kína a második legnagyobb piaca, a múlt héten közölte: a devizafluktuáció az idén nagyjából 4 százalékponttal járul hozzá negatív irányban az árbevétel-növekedéshez.

Hasonló okok miatt adott ki figyelmeztetést a Marlboro gyártója, a Philip Morris International is, amely üzemi eredményének több mint 40 százalékát Ázsiában és Latin-Amerikában könyveli el.

Van honnan gyengülni

Bár az ütemek az idén BRIC-szinten is lassulhatnak, az elmúlt 10 év adatai figyelemreméltóak. A BRIC országok összesített GDP-je 2002 óta több mint négyszeresére nőtt – 2002-ben 2800 ezer milliárd dollár volt, tavaly 13 300 milliárd dollár –, jelenleg mind a négy gazdaság a világranglista első 11 helyezettje között van.

A BRIC-tőzsdék ennek megfelelően hasítottak: az MSCI BRIC index tíz év alatt 281 százalékkal szárnyalt – ugyanezen idő alatt a Standard & Poor’s 500 mindössze 34 százalékkal emelkedett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Fogyókúrára küldik a csokikat


Új kihívót kap az Apple

Példátlan számok a spanyoloktól


Robban a gázpiac, több százezer munkahely

Fogynak a marhák Amerikában

Közel 12 milliós bukó családonként