Érdekes pályát írt le az elmúlt hetekben az Apple tőzsdei árfolyama. A papír jegyzése az év első bő három hónapjában 60 százalékkal emelkedett, aminek eredményeként múlt héten (igaz csak néhány percre, de) a 600 milliárd dollárt - 135 000 milliárd forint - is átlépte a cég piaci értéke (ez a magyar GDP-nek több, mint négyszerese!).

Az újabb kerek határkő leküzdése azért nagy szó, mert erre korábban mindössze egyetlen vállalat volt képes: a Microsoft 12 évvel ezelőtt a dotcom-lufi kipukkanása előtt, ráadásul a szoftveróriás tulajdonosai is csak két hétig büszkélkedhettek azzal, hogy cégük 600 milliárdnál is többet ér.

Furcsa mód az újabb rekorddöntés ahelyett, hogy tovább fűtötte volna az optimizmust, ezúttal fordulatot hozott, s a dinamikus emelkedést (ha egyelőre csak 5 napra is, de) felváltotta a még talán ennél is meredekebb zuhanás. A részvény árfolyam 10 százalékkal értékelődött le egy hét alatt, ami azt jelenti, hogy az Apple értéke 60 milliárd dollárral csökkent (ez a Mol teljes értékének nyolcszorosa).

A látványos zuhanás hatására természetesen egyből megkezdődött a lehetséges okok kutatása, s a magyarázatok között ugyanúgy feltűnt a közelmúltban indult versenyjogi eljárás, mint egy elbukott szabadalmi per, a profitrealizálás, vagy éppen a növekedési kilátások romlása. A tulajdonosok számára a legijesztőbben ez utóbbi hangozhat, s nem csak azért, mert a romló kilátások tartósan lejtőre küldenék az Apple-t, hanem azért is, mert egy ötnapos esés után túl korainak tűnik túlbecsült értékesítési tervekről, reményekről beszélni.

Nem jó jel az sem, hogy már ez a látványos, de viszonylag rövid mélyrepülés is elégnek bizonyul ahhoz, hogy az 1000 milliárdos piaci értéket vizionáló jóslatokat felváltsák a lufi kipukkanásáról szóló kommentek, hiszen ezek önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Az előző két kereskedési napon ugyan látszólag megnyugodtak a kedélyek, ami azt jelenti, hogy egy néhány napos esetleges felugrást követően ismét megérkezhetnek a további szárnyalást valószínűsítő célárak, az elmúlt hét eseményei azonban ismét rávilágítottak, hogy a fák nem nőnek az égig. És mivel ez az almafákra is igaz, érdemes óvatosan kezelni az Apple-re vonatkozó hurráoptimista jóslatokat.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Eséssel készül a boomra a tejpiac

A spanyol kórtól retteghet a forint

Rosszul jártak a Nokia-tulajdonosok

Indul a Facebook-kaszinó

500 forintos benzinár: így lehetséges

Mindenki beszállhat a Forma-1-be