Az elmúlt években valóságos árháború bontakozott ki Kína és a Kínán kívüli világ között a mindennapokban talán kevésbé ismert, de a modern technológiák számára annál értékesebb ritkaföldfémek piacán.

A high tech iparágakban – laptopok,  ipad-ek , hibrid autók, űrkutatás, hadiipar - használt ritkaföldfémek kitermelését több mint 90 százalékban többnyire állami befolyás alatt álló kínai vállalatok végzik, akik az elmúlt évtizedben mindent megtettek annak érdekében, hogy az árak a magasba szökjenek.

Az eszköztárukból nem hiányozhatott az exportkvóták korlátozása, a bányák ideiglenes bezárása, sőt az export teljes leállítása sem, amivel különösen a japán óriás vállalatoknak - Toyota, Honda – okoztak kellemetlen pillanatokat. A ritkaföldfémek ára a rohamosan bővülő felhasználásnak és a kínai vezetés árfelhajtó akcióinak köszönhetően az elmúlt évtizedben rohamtempóban emelkedett, 2004 és 2011 között például egyes fémek piaci ára 20-25-szörösére ugrott.

Az árháború ugyanakkor most újabb felvonásához érkezett, miután a gazdasági válság miatt megtorpant a felhasználás meredek emelkedése, a magas árakat látva pedig újabb bányatársaságok jelentek meg. A ritkaföldfém árak 2011-ben már csökkentek, a kínai export kvótáknak pedig mindössze a felét használták ki.

Friss hír, hogy az amerikai Molycorp bányatársaság – Kínán kívül becslések szerint maximum 4-5 cég maradhat talpon – újabb ritkaföldfém kitermelésben érintett vállalatot vásárol fel, ezúttal a kanadai központú Neo Material Technologiest.

A ritkaföldfémek behozatalára szoruló országok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy újabb lelőhelyeket kutatassanak fel, azonban ezek mögöttes költsége, és a környezetvédelmi szabályozások még mindig jelentős akadályt jelentenek. A jövőt illetően érdekes kérdés, hogy hogyan alakul az árháború Kína és az alternatív megoldások és lelőhelyek után kutató Kínán kívüli világ között, mint ahogy az sem mellékes, hogy a ritkaföldfémek piacának feszültségei hogyan befolyásolják az egyre szélesebb körben használt laptopok, ipad-ek és hibrid autók árait.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya

Utolsó helyen kullog a forint

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

India összecsapott a spekulánsokkal

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla