Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Példátlan számok a spanyoloktól

Két rekord is azt jelzi, a piacok nem bíznak a spanyolokban. A tízéves hozam az eurózóna fennállása óta nem látott szintre emelkedett, a spanyol és olasz hozam közötti különbség is történelmi csúcsra nőtt.

A görög krízis lassan rendeződni látszik, de a Spanyolországra nehezedő nyomás nem mérséklődik. A bizonytalanság miatt a spanyol 10 éves kötvények hozama újabb magasságokba szökött, átlépve a 7 százalékos lélektani határt, amire az euró bevezetése óta nem volt példa.

Spanyolország sokáig nem engedheti meg magának a 7 százalékos szintet, mert ez a befektetők szemében egyenlő azzal, hogy az ország újabb csomagra szorul a 100 milliárd eurós bankmentő csomagon felül.

0 Tovább

Nyomul az állam - Bajban a bankok?

Miközben a háromhónapos diszkontkincstárjegyek aukciós hozama éves mélypontra esett (7,14 százalék), az állam - többek között magasabb hozamokkal - növelni szeretné a lakossági állampapír-vásárlás arányát.

Az Államadósság Kezelő Központ érvei érthetőek: a külföldi befektetők 60 százalékot meghaladó részesedése komoly kockázati tényező, ezért erősíteni kívánja a lakossági részvételt. Töröcskei István vezérigazgató a minap az ír példát említette, ahol a nagybani piacon jelenleg nincs is kibocsátás, a lakossági program viszont bővül.

A stabilabb, kiszámíthatóbb befektetői körnek ugyanakkor megvan az ára. Az államnak bővítenie kell az ÁKK fiókhálózatát, a lakossági befektetőknek pedig magasabb hozamot kell kínálnia: a Féléves Kincstárjegy például 7 százalékos, az egyéves kamatozó Kincstárjegy 8 százalékos kamattal vásárolható meg, a három-, illetve ötéves futamidejű prémium kötvények kamata pedig meghaladja a 9 százalékot.

Az állampapírok ugyanakkor tovább erősíthetik az egyre agresszívebb sebességbe kapcsolt, szintén a 9 százalék körüli szinteknél járó betétikamat-versenyt is, végeredményben tehát a bankoktól vonhatnak el forrásokat.

1 Tovább

Paradoxonok a forintpiacon

Miközben lépten-nyomon pesszimista elemzői véleményekkel találkozunk a forint kapcsán, a külföldi befektetők magyar állampapír-állománya mindenkori csúcsra ugrott.

A piac lényegében már beárazta az IMF-megállapodás csúszását, miközben továbbra is megy a kettős kommunikáció a kormány részéről. Mindazonáltal mintha valami megmozdult volna az állóvízben: Fellegi Tamás helyét a tárgyalódelegáció élén várhatóan a nemzetközi pénzügyi rendszer által is elismert Varga Mihály veszi át, a fővárosi önkormányzat megállapodott a Suezzel a Fővárosi Vízművek visszavásárlásáról, a hétvégén Matolcsy György tárgyal David Liptonnal, az IMF vezérigazgató-helyettesével, jövő héten pedig Orbán-Barroso találkozó lesz.

Külföldi befektetők állampapír-állománya (milliárd forint)

forrás: AKK

Könnyen lehet tehát, hogy izgalmas napok/hetek következnek a forint piacán, miközben ugyanis a sajtóból szinte naponta érkeznek az aggasztó hírek és elemzések a forint és a megrekedt IMF-tárgyalások kapcsán, addig a külföldi befektetők - igaz, továbbra is rendkívül magas hozam mellett - vásárolják a magyar állampapírokat, a színfalak mögött pedig mintha mégis közelednének egymáshoz a tárgyalófelek.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek