Miközben a háromhónapos diszkontkincstárjegyek aukciós hozama éves mélypontra esett (7,14 százalék), az állam - többek között magasabb hozamokkal - növelni szeretné a lakossági állampapír-vásárlás arányát.

Az Államadósság Kezelő Központ érvei érthetőek: a külföldi befektetők 60 százalékot meghaladó részesedése komoly kockázati tényező, ezért erősíteni kívánja a lakossági részvételt. Töröcskei István vezérigazgató a minap az ír példát említette, ahol a nagybani piacon jelenleg nincs is kibocsátás, a lakossági program viszont bővül.

A stabilabb, kiszámíthatóbb befektetői körnek ugyanakkor megvan az ára. Az államnak bővítenie kell az ÁKK fiókhálózatát, a lakossági befektetőknek pedig magasabb hozamot kell kínálnia: a Féléves Kincstárjegy például 7 százalékos, az egyéves kamatozó Kincstárjegy 8 százalékos kamattal vásárolható meg, a három-, illetve ötéves futamidejű prémium kötvények kamata pedig meghaladja a 9 százalékot.

Az állampapírok ugyanakkor tovább erősíthetik az egyre agresszívebb sebességbe kapcsolt, szintén a 9 százalék körüli szinteknél járó betétikamat-versenyt is, végeredményben tehát a bankoktól vonhatnak el forrásokat.

Mivel pedig a magyarországi bankok egyre inkább rá vannak utalva/szorítva a betétállomány növelésére, a lakossági állampapírpiac erőteljes bővülése - nem kis részben a reklámkampánynak köszönhetően január eleje óta 100 milliárd forintra rúg a friss háztartási megtakarítás az állampapírpiacon - a pangó hitelezés beindulását is veszélyezteti.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Furcsaság a világpiacon


Európai veszekedés áldozata lehet a forint


Történelmi számok a BMW-től


Nagyágyúk tartanak a híres indexbe?

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom