Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elkaszálták a Samsungot

Igen komoly mozgást hozott a mobilgyártók tőzsdei jegyzésében a Samsung - Apple perben született hétvégi ítélet, amelynek értelmében a dél-koreai cég bő 1 milliárd dolláros kártérítést kénytelen fizetni tengerentúli konkurensének, mivel az esküdtek szerint az amerikai vállalat több készülékét lemásolta.

Az nem meglepő, hogy a döntést követő első kereskedési napon a Samsung majd 8 százalékot zuhant (bár az esés mértéke itt is túlzónak tűnhet, hiszen a cég értéke így 12 milliárd dollárral csökkent), illetve hogy az Apple majd 2 százalékkal erősödött, az események azonban a szektor többi cégének tőzsdei teljesítményét is erősen befolyásolták.

A Samsunghoz hasonlóan Androidot használó kínai ZTE is bő 7, míg a szintén a Google operációs rendszerére építő HTC 2 százalékkal értékelődött le, elsősorban azért, mert készülékeikben használnak olyan újításokat, amelyek miatt a bíróság most kártérítés fizetési kötelezettségre ítélte a Samsungot. Ezzel szemben a Nokia, amely okostelefonjait már a Windows szoftverével árulja, 8 százalékkal erősödött.

0 Tovább

A nagyon jó sem elég jó...

Az igen erős negyedéves eredmények ellenére megtorpanni látszik a technológiai vállalatok tőzsdei szárnyalása. Az egy hónapja tartó oldalazás azért lehet kissé elkeserítő, mert márciusban még sokan úgy vélekedtek, hogy a szektor vállalatainak vezetésével bontakozhat ki ismét a bikapiac.

A technológiai cégek részvényárfolyamának mozgását jelző Nasdaq Composite index az esztendő első négy hónapjában közel 20 százalékkal emelkedett, s éppen ezért ezúttal, ha lehet még a megszokottnál is nagyobb figyelemmel kísérték a befektetők az ágazat cégeinek gyorsjelentéseit.

A szektor társaságai többségében nem is okoztak csalódást; hogy csak néhány példát említsünk: az Amazon a vártnál négyszer magasabb nyereségről számolt be, a Google - szintén a konszenzusnál nagyobb mértékben - 61 százalékkal növelte a profitját, míg a Microsoft papírjai 5, az Apple részvényei pedig majd 10 százalékkal erősödtek a számok közzétételét követően.

0 Tovább

Apple: 1000 milliárd dolláros lufi?

Érdekes pályát írt le az elmúlt hetekben az Apple tőzsdei árfolyama. A papír jegyzése az év első bő három hónapjában 60 százalékkal emelkedett, aminek eredményeként múlt héten (igaz csak néhány percre, de) a 600 milliárd dollárt - 135 000 milliárd forint - is átlépte a cég piaci értéke (ez a magyar GDP-nek több, mint négyszerese!).

Az újabb kerek határkő leküzdése azért nagy szó, mert erre korábban mindössze egyetlen vállalat volt képes: a Microsoft 12 évvel ezelőtt a dotcom-lufi kipukkanása előtt, ráadásul a szoftveróriás tulajdonosai is csak két hétig büszkélkedhettek azzal, hogy cégük 600 milliárdnál is többet ér.

Furcsa mód az újabb rekorddöntés ahelyett, hogy tovább fűtötte volna az optimizmust, ezúttal fordulatot hozott, s a dinamikus emelkedést (ha egyelőre csak 5 napra is, de) felváltotta a még talán ennél is meredekebb zuhanás. A részvény árfolyam 10 százalékkal értékelődött le egy hét alatt, ami azt jelenti, hogy az Apple értéke 60 milliárd dollárral csökkent (ez a Mol teljes értékének nyolcszorosa).

2 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek