Az igen erős negyedéves eredmények ellenére megtorpanni látszik a technológiai vállalatok tőzsdei szárnyalása. Az egy hónapja tartó oldalazás azért lehet kissé elkeserítő, mert márciusban még sokan úgy vélekedtek, hogy a szektor vállalatainak vezetésével bontakozhat ki ismét a bikapiac.

A technológiai cégek részvényárfolyamának mozgását jelző Nasdaq Composite index az esztendő első négy hónapjában közel 20 százalékkal emelkedett, s éppen ezért ezúttal, ha lehet még a megszokottnál is nagyobb figyelemmel kísérték a befektetők az ágazat cégeinek gyorsjelentéseit.

A szektor társaságai többségében nem is okoztak csalódást; hogy csak néhány példát említsünk: az Amazon a vártnál négyszer magasabb nyereségről számolt be, a Google - szintén a konszenzusnál nagyobb mértékben - 61 százalékkal növelte a profitját, míg a Microsoft papírjai 5, az Apple részvényei pedig majd 10 százalékkal erősödtek a számok közzétételét követően.

Bár akadt egy-két gyengébb gyorsjelentés is, összességében kifejezetten erős negyedévet zárt a technológiai ágazat. Éppen ezért érdekes kérdés, hogy az év eleji szárnyalást követően miért torpant meg az elmúlt hetekben a Nasdaq. Az index immár közel egy hónapja oldalazgat, azaz jelenleg nem igazán lehet egyértelmű irányt beazonosítani.

A tech szektor indexe ráadásul április közepe óta a rövid távú tendenciákat tükröző 50 napos mozgóátlaggal küzd, s két ízben ugyan visszapattant róla, harmadszor már huzamosabb ideig alatta maradt, s könnyen előfordulhat, hogy negyedik próbálkozásra végleg letöri. Amennyiben így alakul, valószínűleg egy ideig még várnunk kell a szakértők által vizionált bikára, vagyis az erősödésre. 

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Nagyágyúk tartanak a híres indexbe?

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon

A forint példaképe - a régió bástyája