Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kivégezték a Facebookot

Történelmi mélypontra zuhant a Facebook (FB) részvények jegyzése a társaság tőzsdei történetének első gyorsjelentését követően. A cég piaci értéke alig több, mint egy nap alatt 17 milliárd dollárral csökkent.

A társaság papírjai már csütörtökön, a gyorsjelentés előtt is gyengélkedtek: miközben a vezető amerikai indexek mind masszív pluszban zártak (a Nasdaq például 1,4 százalékkal erősödött), a Facebook lejtőre került. A csütörtöki pesszimizmust a Zynga előző napi gyorsjelentése okozta: a közösségi játékairól ismert társaság (amely szimbiózisban él a Facebookkal), ugyanis a várt nyereség helyett veszteségről számolt be, ezt pedig a befektetők igencsak rosszul fogadtak. A cég árfolyama 37,5 százalékkal szakadt csütörtökön, s húzta magával a FB-t is, igaz a közösségi oldal megúszta 8,5 százalékos eséssel.

Mármint a rendes kereskedést, az igazi pofon ugyanis csak a második negyedéves számok bemutatása után jött: a zárást követő kereskedésben újabb 11 százalékos mínuszban is megfordult a papír. Pedig a gyorsjelentésben közölt adatok nem okoztak csalódást: az egyszeri tételektől megtisztított részvényenként 12 centes profit, épp annyi, amennyit a szakértők vártak, az 1,18 milliárdos forgalom pedig a konszenzust is meghaladja 80 millióval. Ráadásul a reklámbevételek is magasabbak lettek a prognózisnál. A képet némileg árnyalja ugyan, hogy az egyszeri tételeket is figyelembe véve története első veszteséges negyedévét volt kénytelen elkönyvelni a vállalat, valószínűleg azonban nem ez keserítette el a befektetőket.

0 Tovább

A Facebook a piac fekete lova

Bár meglett a 100 milliárd dollár feletti piaci kapitalizáció, bizonyos szempontból mégis csalódást okozott első napján a Facebook. A cég jegyzése ugyanis a várt szárnyalás helyett stagnált, s pénteken záráskor csak egy hajszállal forgott a kibocsátási ár, azaz 38 dollár felett a részvény.

Más kérdés, hogy a közösségi oldal összes felkínált papírját - az egyébként múlt héten megemelt - kibocsátási sáv tetején, 38 dolláron jegyezték le, aminek eredményeként az IPO minden idők legnagyobb technológiai szektorban végrehajtott ilyen jellegű tranzakciója volt (16 milliárd dollár).

Arról nem is beszélve, hogy az első napi stagnálás (az oldalazás nem lenne megfelelő kifejezés, az árfolyam ugyanis igen hektikus mozgást mutatott, s 42 dolláron is megfordult) ellenére a Facebook értékeltsége kiemelkedően magas.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek