Történelmi mélypontra zuhant a Facebook (FB) részvények jegyzése a társaság tőzsdei történetének első gyorsjelentését követően. A cég piaci értéke alig több, mint egy nap alatt 17 milliárd dollárral csökkent.

A társaság papírjai már csütörtökön, a gyorsjelentés előtt is gyengélkedtek: miközben a vezető amerikai indexek mind masszív pluszban zártak (a Nasdaq például 1,4 százalékkal erősödött), a Facebook lejtőre került. A csütörtöki pesszimizmust a Zynga előző napi gyorsjelentése okozta: a közösségi játékairól ismert társaság (amely szimbiózisban él a Facebookkal), ugyanis a várt nyereség helyett veszteségről számolt be, ezt pedig a befektetők igencsak rosszul fogadtak. A cég árfolyama 37,5 százalékkal szakadt csütörtökön, s húzta magával a FB-t is, igaz a közösségi oldal megúszta 8,5 százalékos eséssel.

Mármint a rendes kereskedést, az igazi pofon ugyanis csak a második negyedéves számok bemutatása után jött: a zárást követő kereskedésben újabb 11 százalékos mínuszban is megfordult a papír. Pedig a gyorsjelentésben közölt adatok nem okoztak csalódást: az egyszeri tételektől megtisztított részvényenként 12 centes profit, épp annyi, amennyit a szakértők vártak, az 1,18 milliárdos forgalom pedig a konszenzust is meghaladja 80 millióval. Ráadásul a reklámbevételek is magasabbak lettek a prognózisnál. A képet némileg árnyalja ugyan, hogy az egyszeri tételeket is figyelembe véve története első veszteséges negyedévét volt kénytelen elkönyvelni a vállalat, valószínűleg azonban nem ez keserítette el a befektetőket.

Legalábbis erre utal, hogy az első reakciók még pozitívak voltak, a papír felfelé indult, s csak néhány perc után jött a fordulat, illetve a zuhanás. Szakértők szerint a befektetők az előrejelzéseket hiányolták a vállalat közleményéből, ez okozta a jelentős esést.

Mindesetre az, hogy a prognózis hiánya ilyen éles reakciókat vált ki egyértelműen azt jelzi, hogy az FB iránt nem túl nagy az invesztorok bizalma. Mindez persze érthető annak fényében, hogy a részvények jegyzése csütörtökön a zárás utáni kereskedésben 24 dollár alá is benézett, ami a kibocsátási árnál 37, az első kereskedési napon felállított mindenkori csúcsnál pedig 47 százalékkal kevesebb.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Átlátszó arany: az évszázad üzlete

Vége az olcsó ételek korának?

Pályázó a legrosszabb szerepre


FBI-nyomozás, elbocsátás, razzia

Támadják a csúcsborokat

Vergődik az euró