Bár meglett a 100 milliárd dollár feletti piaci kapitalizáció, bizonyos szempontból mégis csalódást okozott első napján a Facebook. A cég jegyzése ugyanis a várt szárnyalás helyett stagnált, s pénteken záráskor csak egy hajszállal forgott a kibocsátási ár, azaz 38 dollár felett a részvény.

Más kérdés, hogy a közösségi oldal összes felkínált papírját - az egyébként múlt héten megemelt - kibocsátási sáv tetején, 38 dolláron jegyezték le, aminek eredményeként az IPO minden idők legnagyobb technológiai szektorban végrehajtott ilyen jellegű tranzakciója volt (16 milliárd dollár).

Arról nem is beszélve, hogy az első napi stagnálás (az oldalazás nem lenne megfelelő kifejezés, az árfolyam ugyanis igen hektikus mozgást mutatott, s 42 dolláron is megfordult) ellenére a Facebook értékeltsége kiemelkedően magas.

A cég árfolyam/nyereség (P/E) mutatója a 85-öt közelíti, amivel az elmúlt időszakban tőzsdére lépő cégek közül a legdrágábbnak számít, sőt ennél magasabb rátával az S&P 500 indexben szereplő cégek közül is csak néhány büszkélkedhet.

Ennek fényében továbbra is igen kockázatos befektetésnek tűnik a Facebook különösen úgy, hogy a társaság növekedési kilátásai is igen törékenyek, s sok szakember szerint a közösségi oldal nem tudja majd beváltani a hozzá fűzött reményeket, azaz a fundamentumok nem indokolnak ilyen magas jegyzést.

A részvény piacán ugyanakkor még jó néhány hétig hatalmas lehet a felhajtás - különösen akkor, ha a görög aggodalmak enyhülnek -, így valószínűsíthető, hogy a közeljövőben biztosan nem a fundamentumok határozzák majd meg az árfolyam mozgását, az irányt meghatározni azonban teljességgel lehetetlen.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Kísérthet a Lehman-bukás

Nyeletlen baltaként zuhan az euró

A bizarr forgatókönyvnek is lehet jó oldala

Így kell elbukni 1000 milliárd forintot


Mintha 5 évig elmaradna augusztus 20-a

"Szeretne Ön újabb megszorítást?"