Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új kihívót kap az Apple

Bemutatta Surface névre keresztelt táblagépét a Microsoft, melynek nem titkolt küldetése, hogy felvegye a versenyt az Apple sikertermékével, az iPaddel.

A Surface Windows 8 operációs rendszert használ, és billentyűzettel is rendelkezik, amely újítástól Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója azt várja, hogy lenyűgözi majd a felhasználókat. Pontos dátum még nem ismert, de a tervek szerint karácsonyra kerülhet piacra az új csodamasina.


Az alapvetően szoftvergyártásra szakosodott Microsoft lépését elemzők egyenesen vakmerő húzásnak minősítik, hangsúlyozzák azonban, hogy a PC-piac stagnálását látva a társaságnak nem nagyon van más választása, mint beszállni a táblagépek piacán folyó éles versenybe. Miközben ugyanis a PC-piac alig mutat növekedést, addig a táblagépek eladásai csaknem megduplázódhatnak idén - az éves forgalom elérheti a 116 millió darabot -, azaz túlzás nélkül állítható, hogy aki ebből a bizniszből kimarad, az lemarad.

0 Tovább

A nagyon jó sem elég jó...

Az igen erős negyedéves eredmények ellenére megtorpanni látszik a technológiai vállalatok tőzsdei szárnyalása. Az egy hónapja tartó oldalazás azért lehet kissé elkeserítő, mert márciusban még sokan úgy vélekedtek, hogy a szektor vállalatainak vezetésével bontakozhat ki ismét a bikapiac.

A technológiai cégek részvényárfolyamának mozgását jelző Nasdaq Composite index az esztendő első négy hónapjában közel 20 százalékkal emelkedett, s éppen ezért ezúttal, ha lehet még a megszokottnál is nagyobb figyelemmel kísérték a befektetők az ágazat cégeinek gyorsjelentéseit.

A szektor társaságai többségében nem is okoztak csalódást; hogy csak néhány példát említsünk: az Amazon a vártnál négyszer magasabb nyereségről számolt be, a Google - szintén a konszenzusnál nagyobb mértékben - 61 százalékkal növelte a profitját, míg a Microsoft papírjai 5, az Apple részvényei pedig majd 10 százalékkal erősödtek a számok közzétételét követően.

0 Tovább

Rosszul jártak a Nokia-tulajdonosok

Az Apple alig több mint egy negyedéves profitból zsebre tehetné a Nokiát.

A Nokia a múlt héten közölte, a korábban vártnál rosszabb profitrátára van kilátás az első negyedévben, és egyelőre a második negyedévben sem várható javulás. A finn óriásvállalat a mobiltelefon piacon kialakult éles versennyel, és az ebből adódó piacvesztéssel magyarázta a gyenge eredményprognózist. A bejelentést követően a részvény árfolyama tizenöt éves mélypontra zuhant.

A társaság piaci értéke a múlt heti 20 százalékos árfolyam-zuhanással 10 milliárd euró közelébe csökkent. Ez az összeg gyakorlatilag megegyezik az Apple 2011 negyedik negyedévében elért nyereségével, azaz kis túlzással kijelenthető, hogy a nagy rivális alig több mint háromhavi profitból zsebre tehetné a patinás finn társaságot.

Egyre több szakember látja úgy, hogy a Nokia számára ezzel hamarosan véget is érhet a történet. A 130 ezer embert foglalkoztató társaság nem bír a riválisokkal - Apple, Samsung -, a bevételek rohamtempóban csökkennek, a profit eltűnt, a befektetők elpártoltak. A pozitív fordulatot még a Microsofttal kötött stratégiai együttműködés és a 10 000 főt érintő elbocsátás sem hozta meg.

3 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek