Bemutatta Surface névre keresztelt táblagépét a Microsoft, melynek nem titkolt küldetése, hogy felvegye a versenyt az Apple sikertermékével, az iPaddel.

A Surface Windows 8 operációs rendszert használ, és billentyűzettel is rendelkezik, amely újítástól Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója azt várja, hogy lenyűgözi majd a felhasználókat. Pontos dátum még nem ismert, de a tervek szerint karácsonyra kerülhet piacra az új csodamasina.


Az alapvetően szoftvergyártásra szakosodott Microsoft lépését elemzők egyenesen vakmerő húzásnak minősítik, hangsúlyozzák azonban, hogy a PC-piac stagnálását látva a társaságnak nem nagyon van más választása, mint beszállni a táblagépek piacán folyó éles versenybe. Miközben ugyanis a PC-piac alig mutat növekedést, addig a táblagépek eladásai csaknem megduplázódhatnak idén - az éves forgalom elérheti a 116 millió darabot -, azaz túlzás nélkül állítható, hogy aki ebből a bizniszből kimarad, az lemarad.

Az Apple iPadjét ugyanakkor nem lesz könnyű utolérni, amely a Bloomberg által közölt elemzői várakozások szerint a tavalyi 58 százalékról idén 62 százalék fölé növelheti piaci részesedését.

Az elkövetkező években sem lesz hiány izgalmakban a technológiai szektorban, annyi biztos, hogy mind az okostelefonok, mind a táblagépek piacán öldöklő versenynek lehetünk majd szemtanúi. A gyengék itt gyorsan hullanak - gondoljunk csak a Nokia vagy a Research In Motion vesszőfutására -, míg az erősek egy-egy zseniális ötletnek köszönhetően gyorsan felemelkedhetnek.

Ki tudja, talán hamarosan eljöhet az az idő, amikor valaki komolyan megszorítja az Apple sikertermékeit?

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Példátlan számok a spanyoloktól


Robban a gázpiac, több százezer munkahely

Kifosztják a görög bankokat


Fogynak a marhák Amerikában

Közel 12 milliós bukó családonként

Ahol 36 millió forint egy VW Passat