Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elkaszálták a Samsungot

Igen komoly mozgást hozott a mobilgyártók tőzsdei jegyzésében a Samsung - Apple perben született hétvégi ítélet, amelynek értelmében a dél-koreai cég bő 1 milliárd dolláros kártérítést kénytelen fizetni tengerentúli konkurensének, mivel az esküdtek szerint az amerikai vállalat több készülékét lemásolta.

Az nem meglepő, hogy a döntést követő első kereskedési napon a Samsung majd 8 százalékot zuhant (bár az esés mértéke itt is túlzónak tűnhet, hiszen a cég értéke így 12 milliárd dollárral csökkent), illetve hogy az Apple majd 2 százalékkal erősödött, az események azonban a szektor többi cégének tőzsdei teljesítményét is erősen befolyásolták.

A Samsunghoz hasonlóan Androidot használó kínai ZTE is bő 7, míg a szintén a Google operációs rendszerére építő HTC 2 százalékkal értékelődött le, elsősorban azért, mert készülékeikben használnak olyan újításokat, amelyek miatt a bíróság most kártérítés fizetési kötelezettségre ítélte a Samsungot. Ezzel szemben a Nokia, amely okostelefonjait már a Windows szoftverével árulja, 8 százalékkal erősödött.

0 Tovább

Csak röhögünk az Apple-Samsung csatán?

Nincs mit tenni, az Apple iPadje a bíró szerint is sokkal "coolabb".

Sok esetben már eddig is a komolytalanság határát súrolták a nagy technológiai cégek szabadalmi perei, mostanra azonban egyértelműen a nevetséges kategóriába csúsztak át a jogi akciók.

Mindez pedig egy Colin Birss nevű brit bírónak köszönhető, aki - minden bizonnyal precedens teremtve - azzal utasította el az Apple egyik keresetét, hogy a cég iPadje sokkal "coolabb", mint a támadott konkurens termék. Mindezt ráadásul a legfelsőbb bíróságon.

Az almás cég egyébként a nagy versenytárs Samsung egyik táblagépéről állította, hogy saját termékének másolata, azaz a dél-koreai vállalat szabadalmi jogokat sértett a tablet piacra dobásával, a leleményes bírónak azonban döntésével sikerült mindkét fél számára kiosztani egy jókora pofont. Bár a Samsung üdvözölte a döntést, feltehetőleg maradt némi keserű szájíz az ítélet kihirdetése után.

0 Tovább

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Óránként 20 000 okostelefont adott el a Samsung az első negyedévben, amely teljesítménnyel kiérdemelte a világ legnagyobb okostelefon-gyártójának járó megtisztelő címet, megelőzve immáron az iparág nehézsúlyú bajnokát, az Apple-t.

A két nagyhal az okostelefon-piacon gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált, a Nokia vesszőfutásáról korábban már írtunk, de a HTC és a Blackberry telefonokat gyártó RIM sem bírja a tempót a két óriással.

A Samsung egyébiránt az első negyedévben 44,5 millió okostelefont értékesített, az összesített profitja pedig elérte az 5,2 milliárd dollárt, ami forintban számolva meghaladja az 1100 milliárdot. Ebből az összegből papíron akár a teljes Nokia vállalat felét is megvásárolhatná…

Ami a jövőt illeti, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük: a következő évek az Apple és a Samsung küzdelméről fognak szólni az okostelefon-piacon. A két rivális piaci részesedése mára elérte az 55 százalékot, amely részarány szinte biztosan tovább fog növekedni.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek