Nincs mit tenni, az Apple iPadje a bíró szerint is sokkal "coolabb".

Sok esetben már eddig is a komolytalanság határát súrolták a nagy technológiai cégek szabadalmi perei, mostanra azonban egyértelműen a nevetséges kategóriába csúsztak át a jogi akciók.

Mindez pedig egy Colin Birss nevű brit bírónak köszönhető, aki - minden bizonnyal precedens teremtve - azzal utasította el az Apple egyik keresetét, hogy a cég iPadje sokkal "coolabb", mint a támadott konkurens termék. Mindezt ráadásul a legfelsőbb bíróságon.

Az almás cég egyébként a nagy versenytárs Samsung egyik táblagépéről állította, hogy saját termékének másolata, azaz a dél-koreai vállalat szabadalmi jogokat sértett a tablet piacra dobásával, a leleményes bírónak azonban döntésével sikerült mindkét fél számára kiosztani egy jókora pofont. Bár a Samsung üdvözölte a döntést, feltehetőleg maradt némi keserű szájíz az ítélet kihirdetése után.

A mindkét céget egyértelműen nevetségessé tevő bírói ítélet ellenére azonban komoly naivitás lenne azt gondolni, hogy a tech szektor vállalatai felhagynak a szabadalmi perekkel, sok esetben ugyanis dollár tíz (ha nem száz) milliókról szólnak a jogi csaták.

Sokat mondó adat, hogy másfél hete egy amerikai bíróság betiltotta ugyan a Samsung Galaxy Nexus okostelefonjai értékesítését az Egyesült Államokban, a tiltás azonban csak úgy léphetett életbe, ha a felperes Apple majd 96 millió dollárt letétbe helyez. A hatalmas összegre azért volt szükség, hogy kártalanítani lehessen a dél-koreai gyártót az értékesítés felfüggesztése következtében kieső bevételei miatt, amennyiben nem az Apple nyerné a pert.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok


Dráguláshoz vezet a kánikula