Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újból előveszik az aranyat a befektetők?

Az elmúlt napokban szinte egy helyben toporgott az arany árfolyama, és ahogy a charton is látszik, jelentősen beszűkült a mozgástere a nemesfémnek.

A múlt héten két rossz makroadatot is kaptunk Amerikából. Egyrészről a GDP borzolta fel a befektetők kedélyeit, ami jócskán a várt alatti értéket vette fel (-0,1%, szemben a várt 1,1%-al), valamint a munkanélküliségi ráta is 0,1%-al magasabb lett az elemzői prognózisoknál.

Ennek, valamint a hétfői napon az eurózónából érkező negatív híreknek köszönhetően a befektetők azonnal a biztonságos menedéknek számító aranyba menekültek, ami így jelenleg beszorult két trendvonala közé.

Amennyiben a hangulat nem változik rövidtávon, úgy könnyen előfordulhat, hogy az arany felfelé veheti az irányt, és az 1700 dolláros szinteket is megközelítheti, szemben a jelenlegi 1675 dollárral. Ez, egy hagyományos határidős arany kontraktus esetében megközelítőleg 2500 dolláros értékváltozást eredményezhet a nyitott pozíciókban. Érdemes lesz tehát odafigyelni a nemesfémre a következő egy-két napban.

0 Tovább

Újból van élet a gyapot piacán

A napokban folyamatosan emelkedett az árupiacon a gyapot árfolyama, és sikeresen áttörte a 80 centes szintet a termény fontonkénti árfolyama. A folyamat nem meglepő hiszen ebben az évben várhatóan jóval kisebb területen fognak gyapotot termeszteni mint az előző évben.

A legfontosabb gyapot termelő országok azért hozták meg a termőterületek visszavágásáról a döntést, mert nehezményezték, hogy Kína mesterségesen leszorítja a termény felvásárlási árát, ami az így is rekordnak számító, 25,2 millió tonnás termés hozam mellett jelentős bevétel kiesést jelentett a gazdálkodóknak.

Így hát gyorsan meg is jött a válasz azzal, hogy jövőre a fontosabb gyapot termesztő országok csökkentik a gyapot termesztéshez szükséges vetésterületet, amivel 11%-os termés kiesés várható ebben az évben a termény piacáról.

Jelenleg márciusig tart a kínai felvásárlás, eddig mindenképpen emelkedhet a gyapot fontonkénti árfolyama, azonban kérdés, mi lesz ezután? Lesz-e érdemi hatása a gazdálkodók lépésének?

Érdemes lehet figyelemmel kísérni a terményt a közeljövőben, ugyanis érdekes fejlemények bontakozhatnak még ki a közeljövőben, és éles viták alakulhatnak ki a felvásárló és termesztő országok között.

0 Tovább
123
»

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek