Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Padlón a gázár - Hogyan tovább?

Áprilisban még évtizedes mélypontra zuhant, azóta viszont 25-30 százalékkal emelkedett a tőzsdén jegyzett földgáz árfolyama. Az olcsó gáz valóságos forradalmat hozhat az energiaiparban, kérdés ugyanakkor, hogy meddig maradhat ennyire alacsonyan a jegyzés.

A földgáz - 2008-ban még 13 dollár fölött is megforduló - tőzsdei árfolyama az amerikai árupiacokon áprilisban 2 dollár alá esett, majd májusban egészen 2,7 dollárig emelkedett. A négy éve tartó masszív visszaesés elsősorban a kínálati oldal megerősödésének tudható be, az elmúlt években ugyanis jelentős új gázmezőket tártak föl, továbbá a kitermelést még olcsóbbá tevő, új és korszerű technológiák terjedtek el.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezek a változások nem egy-két évre szólnak, az Egyesült Államokban ugyanis akár évtizedekre elegendő, olcsón kitermelhető gáz áll rendelkezésre, azaz érdemes felkészülni arra, hogy a gázár akár hosszú évekig nyomott maradhat.

0 Tovább

Dől az olaj a nagyoktól

Idén növekedni fog a világ olajétvágya - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) héten kiadott, a Reuters által idézett előrejelzéséből.

A szervezet azonban nem változtatott korábbi előrejelzésén, vagyis továbbra is azzal számol, hogy közel 1 százalékkal több, azaz 89,9 millió hordó lesz a napi kereslet 2012-ben. Az IEA a világgazdaság gyenge növekedési kilátásaival és a magas olajár miatti keresletcsökkenéssel magyarázta, hogy nem nyúlt a korábbi számokhoz.

A friss prognózis ugyanakkor a korábbitól eltérő kitermelést, más néven olajkínálatot jelez előre. A legjelentősebb olajexportáló országokat tömörítő OPEC-en kívüli országoktól az IEA korábban napi 900 ezer hordós termelést várt, ma már azonban csak 730 ezerre számít.

Forrás: Sxc.hu

A kiesés azonban előreláthatóan nem fog gondot okozni, mivel az OPEC-országokban dübörög a termelés, a szervezethez tartozó országokban a termelési szint utoljára 2008-ban látott szintre emelkedett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Szaúd-Arábia három évtizede nem látott mennyiséget hozott a felszínre, de szerepet játszott a növekedésben az is, hogy Líbia olajipara is kezd magára találni.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek