Áprilisban még évtizedes mélypontra zuhant, azóta viszont 25-30 százalékkal emelkedett a tőzsdén jegyzett földgáz árfolyama. Az olcsó gáz valóságos forradalmat hozhat az energiaiparban, kérdés ugyanakkor, hogy meddig maradhat ennyire alacsonyan a jegyzés.

A földgáz - 2008-ban még 13 dollár fölött is megforduló - tőzsdei árfolyama az amerikai árupiacokon áprilisban 2 dollár alá esett, majd májusban egészen 2,7 dollárig emelkedett. A négy éve tartó masszív visszaesés elsősorban a kínálati oldal megerősödésének tudható be, az elmúlt években ugyanis jelentős új gázmezőket tártak föl, továbbá a kitermelést még olcsóbbá tevő, új és korszerű technológiák terjedtek el.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezek a változások nem egy-két évre szólnak, az Egyesült Államokban ugyanis akár évtizedekre elegendő, olcsón kitermelhető gáz áll rendelkezésre, azaz érdemes felkészülni arra, hogy a gázár akár hosszú évekig nyomott maradhat.

Az olcsó gáz gyökeres változásokat hoz több iparágban, a széntüzelésű erőműveket például a tartósan 3-3,5 dollár alatti árfolyam esetén érdemes átállítani gázra, a teherszállításban ugyancsak alternatívát jelenthet a gáz, míg az olcsó és hatékonyan kitermelhető palagáz és palaolaj hosszú távon megteremthetik az Egyesült Államok energiafüggetlenségét.

A szakembereket természetesen megosztja a „hogyan tovább” kérdése. Az elmúlt négy évben ugyanis keresve sem lehetett rosszabb befektetést találni a gáznál - mínusz 85 százalék 2008 közepe óta -, míg az elmúlt másfél hónap 30 százalékos emelkedése busás nyereséget jelentett az optimisták számára.

Bár a közeljövőt a közelgő hurrikánszezon és a meteorológusok által az átlagosnál melegebbre várt nyár teheti izgalmassá, a hosszú távú kérdés mégis az, hogy tartósan a jelenlegi alacsony szinten maradhat-e a gázár. Ez ugyanis valóságos forradalmat hozhat több iparágban - energiaipar, járműgyártás -, előbb az Egyesült Államokban, később pedig talán Európában is…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Minőség kérdése az egész

Magyarország, az európai áfanagyhatalom

A Facebook a piac fekete lova

Kísérthet a Lehman-bukás

Nyeletlen baltaként zuhan az euró

A bizarr forgatókönyvnek is lehet jó oldala