Idén növekedni fog a világ olajétvágya - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) héten kiadott, a Reuters által idézett előrejelzéséből.

A szervezet azonban nem változtatott korábbi előrejelzésén, vagyis továbbra is azzal számol, hogy közel 1 százalékkal több, azaz 89,9 millió hordó lesz a napi kereslet 2012-ben. Az IEA a világgazdaság gyenge növekedési kilátásaival és a magas olajár miatti keresletcsökkenéssel magyarázta, hogy nem nyúlt a korábbi számokhoz.

A friss prognózis ugyanakkor a korábbitól eltérő kitermelést, más néven olajkínálatot jelez előre. A legjelentősebb olajexportáló országokat tömörítő OPEC-en kívüli országoktól az IEA korábban napi 900 ezer hordós termelést várt, ma már azonban csak 730 ezerre számít.

Forrás: Sxc.hu

A kiesés azonban előreláthatóan nem fog gondot okozni, mivel az OPEC-országokban dübörög a termelés, a szervezethez tartozó országokban a termelési szint utoljára 2008-ban látott szintre emelkedett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Szaúd-Arábia három évtizede nem látott mennyiséget hozott a felszínre, de szerepet játszott a növekedésben az is, hogy Líbia olajipara is kezd magára találni.

Az olajkereslet és -kínálat alakulására vonatkozó prognózisokat azért érdemes figyelni, mert azok befolyásolják az olajárat, amely jelentősen emelkedett az idén. A Brent típusú olaj ára például 2012-ben közel 20 százalékkal 126 dollárra ugrott, ez pedig főszerepet játszik abban, hogy az üzemanyagárak is a plafonon vannak. 

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya

Utolsó helyen kullog a forint

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

India összecsapott a spekulánsokkal

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla