Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A görögök adták, a görögök elveszik

Mindannyian emlékszünk még a Danone méltán híres reklámjára, amely szerint a görögök nagy sikere, hogy a demokrácia, a művészetek és az olimpia mellett még a görög joghurtot is ők adták a világnak. A francia cégnek azonban most némi gondot okoz, hogy a görögök ugyan adták a joghurtot, de most valamiért nem veszik.

Legalábbis valami ilyesmivel indokolta a Danone a profit warningját, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a várt stagnálás helyett csökkenhet a cég üzemi eredményhányada 2012-ben.

Persze csúnya dolog lenne az egészet a görögök nyakába varrni, a Danone sem ezt tette, közleményében inkább a teljes dél-európai régiót, illetve az ott nem létező belső fogyasztást hibáztatta, külön kiemelve a szomszédos spanyolokat.

0 Tovább

Kísérthet a Lehman-bukás

A görög politikai és adósságválság súlyosbodása miatt egyre több elemző, befektető számol az ország csődjével és ez eurózónából való kilépésével. A görög helyzet sokban hasonlít a több mint 10 évvel ezelőtti argentin bukásra, az esetleges csőd egy másik, közelmúltban látott piaci felálláshoz vezethet.

Ez pedig a Lehman Brothers csődje, amely a gazdaságtörténelem egyik legnagyobb bukása volt és az amerikai jelzálogpiacról induló válság elmélyüléséhez vezetett az egész világon. A számos kedvezőtlen hatás közül az egyik legfontosabb az volt, hogy a pénzpiacokon korábban egymást partnernek tekintő bankok, befektetők nem voltak hajlandóak hitelezni, ez pedig az egekbe hajtotta a kamatokat és kiszárította a hitelpiacokat.

Az esetleges görög csőd szintén visszavetné a hitelezést, ezt követően ugyanis a befektetők nyilvánvalóan kevésbé szívesen adnának pénzt az eddig legjobb adósoknak tekintett államoknak, főként az eurózóna perifériáján lévő, pénzügyi gondokkal küzdő országoknak.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek