A görög politikai és adósságválság súlyosbodása miatt egyre több elemző, befektető számol az ország csődjével és ez eurózónából való kilépésével. A görög helyzet sokban hasonlít a több mint 10 évvel ezelőtti argentin bukásra, az esetleges csőd egy másik, közelmúltban látott piaci felálláshoz vezethet.

Ez pedig a Lehman Brothers csődje, amely a gazdaságtörténelem egyik legnagyobb bukása volt és az amerikai jelzálogpiacról induló válság elmélyüléséhez vezetett az egész világon. A számos kedvezőtlen hatás közül az egyik legfontosabb az volt, hogy a pénzpiacokon korábban egymást partnernek tekintő bankok, befektetők nem voltak hajlandóak hitelezni, ez pedig az egekbe hajtotta a kamatokat és kiszárította a hitelpiacokat.

Az esetleges görög csőd szintén visszavetné a hitelezést, ezt követően ugyanis a befektetők nyilvánvalóan kevésbé szívesen adnának pénzt az eddig legjobb adósoknak tekintett államoknak, főként az eurózóna perifériáján lévő, pénzügyi gondokkal küzdő országoknak.

Emellett az országot finanszírozó bankoknak, valamint a piaci befektetőknek hatalmas veszteségeket kellene leírniuk, ezért visszafognák a hitelezésüket, elképzelhető, hogy ahonnan tudják, elvonnák a forrásukat. Ezek miatt az éppen csak a víz felett lévő európai gazdaságok többségének még nehezebb lenne talpra állnia, pénz nélkül ugyanis se beruházás, se munkahely, se növekedés…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Nyeletlen baltaként zuhan az euró

A bizarr forgatókönyvnek is lehet jó oldala

Így kell elbukni 1000 milliárd forintot


Mintha 5 évig elmaradna augusztus 20-a

"Szeretne Ön újabb megszorítást?"

Nyomul az állam - Bajban a bankok?