Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tíz szög a kapitalizmus koporsójában

A kapitalizmus öngyilkosságot követ el, és lerombolja Amerikát is - véli Paul B. Farrell, a MarketWatch publicistája. A robbanással fenyegető "buborékok" közül 10-et sorol fel.

1. Egészségbiztosítás. Obama elnök egészségügyi reformja (az "Obamacare") súlyos terheket ró az országra. Az USA-ban jelenleg is erre a célra költik a GDP 15 százalékát, és 3300 lobbista próbálja emelni a tétet.

2. Kormányzat. Washington, ahol a legnagyobb üzlet a lobbizás, egy világnyi távolságra kerül az országtól, amelyet kormányoz.

3. Vezetői fizetések. A banki vezetők fizetése 2011-ben több mint 20 százalékkal emelkedett - miközben a legtöbb bank részvényárfolyama esett. A Citibank kurzusa például három év alatt 61 százalékkal csökkent - miközben Vikram Pandit vezérigazgató évente 14,9 millió dollárt vitt haza.

0 Tovább

A kapitalizmus halott

A hitelezés az új király, Kínának is bealkonyul - állítja Richard Duncan, az IMF korábbi közgazdásza.

A jelenleg Bangkokban élő szakember, aki többek között a Világbanknak, az IMF-nek és a Blackhorse Asset Managementnek is dolgozott, a "The New Depression: The Breakown of the Paper Money Economy" című könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy a (valódi) kapitalizmus már 1914-ben kimúlt, amikor az első világháborúra készülő európai államok aranyfedezet nélküli pénzkibocsátásba és deficitfelhalmozásba kezdtek. Azóta a hitel az úr...

A Fed 1968-ban törölte az aranyfedezet kötelezettségét, a hatás pedig nem maradt el: a globális hitelállomány a 60-as évek végi 1000 milliárd dollárról 2007-re 50 000 milliárd dollárra nőtt. Az elmúlt 50 évben mindössze kilencszer fordult elő, hogy az egyesült államokbeli teljes hitelállomány 2 százaléknál kisebb mértékben bővült, az ilyen éveket azonban rendre recesszió követte, amelyből - hogyan máshogy? - masszív hitelekkel sikerült kilábalni...

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek