A kapitalizmus öngyilkosságot követ el, és lerombolja Amerikát is – véli Paul B. Farrell, a MarketWatch publicistája. A robbanással fenyegető „buborékok” közül 10-et sorol fel.

1. Egészségbiztosítás. Obama elnök egészségügyi reformja (az „Obamacare”) súlyos terheket ró az országra. Az USA-ban jelenleg is erre a célra költik a GDP 15 százalékát, és 3300 lobbista próbálja emelni a tétet.

2. Kormányzat. Washington, ahol a legnagyobb üzlet a lobbizás, egy világnyi távolságra kerül az országtól, amelyet kormányoz.

3. Vezetői fizetések. A banki vezetők fizetése 2011-ben több mint 20 százalékkal emelkedett – miközben a legtöbb bank részvényárfolyama esett. A Citibank kurzusa például három év alatt 61 százalékkal csökkent – miközben Vikram Pandit vezérigazgató évente 14,9 millió dollárt vitt haza.

4. Egyenlőtlenség. Az amerikai álom kissé megfakult. 2008 óta a „szövetségi szintű jövedelemnövekedés” 93 százaléka a legjobban kereső 1 százalékot erősítette.

5. „Diákhitel”. A felsőfokú végzettség nem sokat ér, a tandíj miatt eladósodott diplomások alkalmi munkákból próbálják eltartani magukat. Így öljük meg a versenyképességünk jövőjét – szögezi le Farrell.

6. Globális munkanélküliség. Az állások millióinak megszűnése nemcsak az amerikai középosztályt indította el a lejtőn. A kormányok azonban csak akkor reagálnak, amikor más késő lesz, és az antikapitalista forradalmak végigsöpörnek a bolygón.

7. Olaj. A pénzügyi tanácsadók szerint a feltörekvő piacokon való befektetések hozama túlságosan alacsony. Nem biztos, hogy igazuk van. Az ágazati elemzők szerint nem kizárt egy újabb „Arab Tavasz-szerű” forradalomsorozat, amivel az olajdiktátorok rémálma valósulna meg.

8. Globális kockázat. A fogyasztás nem nőtt a várt ütemben, 2008 óta az amerikai gazdaság növekedésének 41 százalékát az export adta. Az exportnövekedés 83 százaléka az Ázsiával, Latin-Amerikával és Európával folytatott kereskedelemből származik. Ha ezek a régiók lassulnak – márpedig lassulnak –, akkor az USA is követni fogja őket.

9. Lassú növekedés. A hozamok csökkennek, a megszorítások válnak általánossá. Az amerikai kisbefektetőknek és az amerikai kapitalizmusnak három nagy kockázattal kell számolniuk: az eurózóna válságával, az amerikai választások után bekövetkező „fiskális zátonyrafutással” és a feltörekvő piacok általános recessziójával.

10. Önzés. „Egykor úgy tekintettek ránk, mint akik mindenkinek a legjobbat akarják, most viszont olybá tűnünk, mintha csak saját érdekeinkkel lennénk elfoglalva” – idézi Farrell Brent Scowcroftot, a légierő egykori tanácsadóját. „Hiányzik az erkölcsi iránytű. Nincs jövőkép. Nem látjuk be a rövid távú gondolkodás következményeit. Ez a három fenyegetés együtt kritikus tömeget alkot, és olyan forgatókönyv felé mutat, amely a kapitalizmust és vele az Amerikát is lerombolja.”

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok


Dráguláshoz vezet a kánikula


Magyar olimpia: bele is rokkannánk

Csapdában a kesudió